augusztus 31, 2022

Az időzítés fontossága a búza tápanyagellátásában

Szerző: Tóth Milena

A megfelelő tápanyagot, a megfelelő arányban, a megfelelő időben és a megfelelő helyen (angol nyelvű szakirodalomban 4R néven említett rendszer (right source of nutrient, at the right rate, at the right time, and in the right place) alkalmazva biztosíthatjuk hogy a növény számára szükséges tápanyagok összhangban legyenek a növény igényeivel. Mindez szép és jó, de elég csak az idei évre gondolnunk és láthatjuk, hogy az időzítés – akár a vetés ideje, talajmunkák, növényvédelmi kezelések, tápanyagkijuttatás stb.- leginkább a csapadék időzítésén múlik.

Az időjárástól nem függetleníthetjük magunkat, de folyamatosan törekedni kell rá, hogy a tápanyag-utánpótlás szinkronban legyen a növény tápanyag-felvételi dinamikájával és fizikai-fiziológiai állapotával. Ennek a fontossága egyrészt az, hogy a növénynek vannak olyan kritikus fenológiai állapotai, amikor „extra” igénye van bizonyos tápelemből, másrészt vannak olyan fejlődési stádiumok, amikor a termés mennyiségére és minőségére pozitív hatást érhetünk el, harmadrész vannak olyan helyzetek, pl. hőmérsékleti anomália, vagy stressz, amikor szintén hatékony lehet egy jól időzített tápanyagkijuttatás.

A búza tápanyag-ellátásának első lépése az alaptrágyázás. Az időzítésnél itt sokkal nagyobb jelentősége van a mit és mennyit kérdésre adott válasznak. Az egyöntetű, gyors keléshez a jó minőségű vetőmagon kívül tápanyagra is szükség van. A Yara ehhez ajánlja a komplex, melegen granulált, mezo- és mikroelemekkel kiegészített YaraMila család műtrágyáit. Ezek közül kiemelném a 16-27-7 összetételt, amely egyszerre biztosítja a szükséges nitrogén és foszfort, valamint frissíti a kálium-ellátottságot. Az időzítés szempontjából az alaptrágya fontos tulajdonsága a vízoldékonyság. Ez minél jobb, annál nagyobb az esély, hogy a szűkös talaj-vízkészlet és csapadék ellenére is hatékonyan biztosítják a tápelemeket. A Yara komplexek kiváló vízoldékonysággal rendelkeznek.      

Mindig nagy kérdés a nitrogén kijuttatása, mennyisége és időzítése. Az őszi kijuttatásra 30-50 kg/ha a javasolt mennyiség a talaj tápanyag-ellátottságától és az előveteménytől függően vetés előtt. A nitrogénnek végig rendelkezésre kell állnia a növekedési ciklus alatt a jó terméshozam eléréséhez. A nitrogén az a tápanyag, amely a leginkább és leggyakrabban korlátozza a termést. A N ellátás biztosítása összetettebb, mint a többi tápanyagé, mivel szoros kapcsolat áll fenn a növények növekedése, a nitrogénellátás és a talajban rendelkezésre álló talajnedvesség között. Ez különösen fontos a száraz időjárási viszonyok között.

Az enyhe ősz indokolttá tehet egy kisebb adagú N fejtrágyázást. Mivel a hektáronkénti növények száma, a növényenkénti kalászok száma, a kalászonkénti emeletek száma a bokrosodás végéig eldől, ezért az intenzív vegetatív növekedéshez és az erős lombfelület biztosította fotoszintetikus aktivitáshoz meg kell adnunk minden támogatást. A N hiányos növény satnya, vontatottan növekedik. A kis levelek kevesebb fényt hasznosítanak, a sárga levelekben kevesebb a klorofill. A tavaszi N kijuttatás időzítése az utóbbi 2-3 évben csak a csapadék érkezésén múlik. Ez alól a folyékony N-t használók sem függetlenedhetnek, mert a hatékonysághoz szükség van bemosó csapadékra.

Mivel a növényt alapvetően a gyökéren keresztül tápláljuk, fontos az ép, egészséges, fejlett gyökérzet. Ebben segít a foszforos lombtrágyázás, melyhez a YaraVita Zeatrel, vagy YaraVita KombiPhos termékeinket ajánljuk 1-2 l/ha dózisban. A 440 g/l foszfor mellett káliumot, magnéziumot és a terméktől függően mangánt és cinket tartalmaznak. Ezt a kezelést késő ősszel, vagy kora tavasszal javasolt elvégezni. A lombon keresztül kijutatott foszfor hatékonyságát növeli, hogy azonnal felvehető, nem befolyásolja a talaj hőmérséklete, pH-ja. A foszforhiány tünetei a búzában általában nem specifikusak és nehezen diagnosztizálhatók. Mivel a foszfor a sejtosztódáshoz szükséges, a növények lassabban érik el az egyes növekedési szakaszokat. Ezek a növények hajlamosak több erőforrást fordítani a gyökérnövekedésbe, mint a hajtásnövekedésbe több foszfor után kutatva. A foszforhiány csökkenti a vízfelhasználás hatékonyságát és az aszálytoleranciát. Ezen termékek nem a YaraVita Gramitrel helyett szerepelnek a javaslatunkban, hanem a gyengébb állományok erősítésére.

A lombtrágyázás hajnalán még csak kiegészítő tápanyagutánpótlási szerepet szántak ennek a technológiai elemnek. Mára már számos előnyét tapasztalhatjuk, leginkább a mikroelempótlásban, stresszoldásban és kondicionálásban. A lombtrágyázás időzítése egyszerű: ma – ismerve az állományt, a területet, a fajtát- eldönthetjük, hogy holnap kell-e. Ma leginkább a szántóföldi műveletek logisztikája határozza meg az idejét, ami néha eltér attól, amit és amikor a növény igényel. Ennek „kivédésére” az egyik leghatékonyabb eszköz olyan lombtrágyát választani, amely hosszú tartamhatással bír. A YaraVita lombtrágyák 60-90 nap hatástartammal rendelkeznek. A speciális formulációnak köszönhetően folyamatosan biztosítják a tápanyagellátást.

A Yara műtrágyák és lombtrágyák mögött álló termék- és technológiafejlesztés biztosíték arra, hogy a kijuttatott tápanyagok megfelelő időzítésével hatékonyan hozzájáruljanak a termésbiztonsághoz, termés mennyiséghez és minőséghez.