augusztus 29, 2016

Aktuális teendők - tápanyagos szemüvegen át

Szerző: Gyuris Kálmán

A sorok írásakor még javában augusztus van, a szabadságolások hónapja. A szántóföldi növénytermesztésben viszont most sincs szünet, a betakarítást követően tarlóápolás, illetve az őszi vetésűek talajainak előkészítése van folyamatban.

 Természetesen ez az időszak a műtrágya vásárlásokat is jelenti, elsősorban a repce és búza (kalászosok) esetében. Két eltérő kultúra, eltérő gondolkodásmód, eltérő jövedelmezőség, bizonyos alap igazságok mégis érvényesek. 

Őszi káposztarepce: Intenzív kultúra, magas input ráfordítás, komoly profit elvárás. Amikor ennyi minden szóba kerül, akkor nem szabad elfeledni, hogy az egész folyamatot az őszi alaptrágyával „alapozzuk” meg, ez a későbbiekben nem korrigálható, a hiánya determinálja a többi hatékonyságát, növeli a kockázatot, csökkenti a növény vigorát, ellenállóságát. A repce kiemelkedő foszfor és kálium igénnyel rendelkezik, amit elsősorban a YaraMilaTM 8-24-24 használatával tudunk kielégíteni. A termék alacsony nitrogéntartalma az induláskor fellépő igényt bőven fedezi, ennek pótlására később több alkalommal van lehetőségünk, akár már a késő ősz folyamán. Ettől eltérő összetétel a YaraMilaTM 7-12-25, amelyben az NPK arány megegyezik a növény által felvettel, optimális aránnyal rendelkező talaj esetén ez a javasolt termék. Ha elsősorban a foszforra koncentrálunk, akkor a YaraMilaTM 16-27-7 a megfelelő választás. Mindegyik termék kiváló fizikai tulajdonságokkal, homogén szemcsékkel, nagyon jó oldódási tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a repce esetében különösen fontos, mert a gyors , erőteljes őszi fejlődést kell a gyökérzetnek produkálni, ami régebben a télállóság, ma már inkább a száraz periódusok miatt nagyon fontos.

Repce technológiában tápanyag szempontjából ma már a lombtrágyázás is fontos tényező. A magasabb termésszintek miatt szükséges a kalcium, magnézium, bor, mangán, molibdén pótlása, amelyek a repce esetében kulcs fontosságú elemek. Ezek biztosításra a YaraVitaTM Brassitrel Pro 2 l /ha adagban tökéletes. 

Őszi kalászosok: Hatalmas termőfelület, igen nagy termés különbségek, változó intenzitás. A búza és a többi kalászos esetében nagyon eltérő gondolkodással lehet találkozni, a terület nagy részén egy leegyszerűsített technológia található, ami a tápanyag-gazdálkodásban is visszaköszön. A termelők egy része viszont intenzíven termeszti az őszi búzát, ennek következtében eléri a hat-hét tonnát gyakorlatilag minden évben , malmi vagy javító minőségben. Ebben az esetben a profit is biztosított minden évben, természetesen eltérő mértékben. Ennek feltétele mindhárom tápanyag-utánpótlási eszköz alkalmazása(alap-, fej-,és lombtrágyázás). Alaptrágyázásra első helyen a YaraMilaTM 16-27-7 összetételű termékünket javasoljuk, kiváló NPK arányával már 250 kg/ha mennyiségben is rendkívül jó eredményeket lehet elérni. Természetesen a YaraMilaTM 8-24-24 is megfelelő , ha elsősorban a foszforra és káliumra koncentrálunk, ebben az esetben a nitrogénre jobban kell figyelni. 

Őszi búza és árpa technológiában a lombtrágyázást kell még kiemelni, mert a gyors és intenzív őszi növekedéskor, illetve a különböző stressz helyzetek átvészelésben nagy szerepük van. Kiemelkedik közülük a YaraVitaTM Gramitrel , mind a hatóanyag tartalommal, mind a benne lévő elemek arányával. Kettő liter /ha adagban alkalmazva, kiváló hatást érhetünk el már ősszel is. A fejtrágyázás kérdésével külön nem kívánok most foglalkozni, csak a YaraBelaTM Sulfan-t emelném, ki mint a kénes nitrogén egyik kiváló termékét.