április 10, 2022

A tények beszélnek - napraforgó és kukorica lombtrágyázás

Szerző: Tóth Gábor

A műtrágya és terménypiacon kialakult helyzet okán, a korábbinál is jobban felértékelődik a növény igényének megfelelő, okszerű tápanyagutánpótlás szerepe, a hatékony formák használata, a technológiában leírt kijuttatások időzítésének pontos tartása. A megfelelő termékválasztás, a kitűzött célok eléréséhez az indokolt dózisban elengedhetetlen.

A modern termesztéstechnológiában nemcsak a magas termésátlag, de a piaci és technológiai szempontok teljesítése is fontos cél. A tavaszi kapás kultúráknál a mennyiség mellett például napraforgónál az olajtermés, kukorica hibrid élelmiszeripari céltermeltetésnél a fehérjetartalom fontos kritérium a szerződésben. A Yara teljes portfólióval rendelkezik a tápanyagellátáshoz az alaptrágyától egészen a speciális mikroelem kijuttatásig.

Az olajos növények csoportjába tartozó napraforgó jó tápanyagreakcióval rendelkezik, és érzékenyen reagál a mikroelem hiányra. Tápanyagutánpótlás szempontjából fontos, hogy a megfelelő technológiai szinthez válasszunk napraforgó hibridet. Az intenzív, magas hozamú fajták igénylik, de meg is hálálják a megfelelő tápanyagellátást. A harmonikus, talajon keresztüli NPK-ellátáshoz a YaraMila családot javasoljuk, és mellette szükséges a levélen keresztül a speciális mezo- (Ca, Mg, S) és mikroelemek (B,Mn,Mo) ellátását biztosítani. A ma használt korszerű napraforgó hibridek tápanyagigénye jelentősen meghaladja a korábban köztermesztésben lévőkét, ezért esetükben az intenzív tápanyagellátás elengedhetetlen. A tápelemek felvehetőségére a talajtani tényezők közül például a kémhatás, a kötöttség, humusztartalom, és a tápelemek aránya van jelentős hatással. Az időjárási körülményeket is figyelembe kell venni a tápanyagellátásnál. A száraz körülmények között intenzívebb visszapótlás szükséges levélen keresztül, de például a tömörödött talajnál akadályozott a legtöbb mikroelem felvehetősége. Ha a talajállapot nem megfelelő, akkor a lombtrágyázás mellett erre is figyelmet kell fordítani. Az említett szempontokra figyelve, az intenzív napraforgó termesztésben a YaraVita Brassitrel Pro-t javasoljuk. Összes tápelem tartalma 444 g/liter, amely 6 féle esszenciális tápelemet tartalmaz. Kiemelem a magas bórtartalmat, mely a tányér berakodáshoz szükséges, és növeli az olajtermést. Másik fontos tápelem a kalcium, ami a gyökérképzés mellett a betegség ellenállóságot is fokozza, és növeli a szárszilárdságot. Ez a tulajdonság minden éréscsoportban fontos a biztonságos betakarításhoz. A Yara kísérletek alapján a Brassitrel Pro alkalmazásával a legjobb eredményt akkor érjük el, ha az első kezelést 4-8 levélben végezzük, majd csillagbimbós állapotban megismételjük 2-4 l/ha mennyiségben az extra mennyiségért és minőségért. (1.ábra)

1.ábra

Másik tavaszi kapás növényünk a kukorica. A nemesítés egyik iránya a terméspotenciál növelése, ez a mai hibrideknél eléri a 20 tonnát is. Ennek egyik fontos összetevője a tápanyagellátás, ami a körülményektől függően harmadával is növelheti a termésátlagot. A tápanyagellátásnál a tervezett termésátlag mellett figyelembe kell venni a hibrid FAO számát, az állománysűrűséget. De a hibridek „cold teszt” értékét is érdemes figyelembe venni a foszfor mennyiség meghatározásánál, ezzel is javítva a hatékonyságot. A kukorica egyöntetű, gyors kelése nagyon fontos ahhoz, hogy az érési időnek megfelelő szemnedvességet időben elérje -ahogy mondani szokás „jól adja le a vizet,” de a gyomirtás is jobban időzíthető egységes állománynál. A kukorica csődifferenciálódása már 4-8 levélben megtörténik, ezért az első lombtrágyázást erre az időszakra tegyük, amikor folyamatosan nő a tápelemek felvétele. Másik fontos szempont a talajhőmérséklet, ami a vetésidő mellett a foszfor felvehetőségét befolyásolja. Ekkor, egy jól időzített lombtrágya jelentős termésnövelő hatású, ami jól látszik az alábbi kisparcellás kísérletben.

A YaraVita Zeatrel, a kukorica igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 440 g/l foszfor-pentoxid-ot, 75 g/l kálium-oxidot, 67 g/l magnézium-oxid-ot és 46 g/l cinket. A kukoricába 4-8 leveles állapotban 3-5 l/ha dózisban kell kijuttatni. A bórpótlásra is érdemes figyelni ahhoz, hogy a csövek hiánytalanul berakódjanak egészséges szemekkel; erre a YaraVita Bortrac-ot 1 l/ha dózisban javasoljuk.

A hatékonyságot segíti a Yara Megalab szolgáltatása, a talaj és levélvizsgálatok elvégzésével. A hiánytünet azonosításhoz használjuk a Yara digitális eszköztárát, a CheckIT programot. A lombtrágya és növényvédőszer keverhetőség ellenőrzésére használják a www. tankmix.com oldalt.