november 30, 2022

A tápanyagutánpótlás szerepe az alkalmazkodóképesség növelésében

Szerző: Makra Máté

Nincs két egyforma év. Ha csak az elmúlt néhány év tapasztalataira gondolunk vissza, ez a kijelentés már rövid távon is igaz. A kukorica életében, tavaszi vetésű növényként, időjárási szélsőségek követik egymást.

A vetést követő hideg, hűvös talaj, később a légköri forróság, a hosszabb csapadékmentes időszakokról nem is beszélve. Ilyen körülmények között a tápanyagutánpótlás szerepe, jelentősége igencsak felértékelődik, hiszen az ilyen feltételek között csak a jó kondícióban lévő és erős növények tudnak megfelelően teljesíteni.

A kukorica tápanyagigénye, tápanyagreakciója talán a legszélesebb körben vizsgált az összes növénykultúránk közül. Magas tápanyagigényű, a harmonikus tápanyagutánpótlást pedig kifejezetten megháláló növénykultúránk. A tápanyagutánpótlási technológiában néhány olyan lépést szeretnék kiemelni, melyekkel az elmúlt év tapasztalatai alapján a termésbiztonság fokozása került előtérbe.

Első helyen a vetéssel egymenetben való műtrágya kijuttatás fontosságát helyezem. Ha lehetőség engedi, a vetés során, a vetési mélység alá helyezett ,,hagyományos” granulált műtrágya a korai fejlődéshez, majd pedig a későbbi időszakban is biztosítja a megfelelő ellátottságot. Ilyen formában elsődleges javaslatunk a YaraMila termékcsalád 16-27-7 NPK összetételű tagja. A benne található tápelemek mennyiségének és azok arányának köszönhetően a starter műtrágyák kiemelkedő tagjává tette. A benne található foszfor teljes mennyisége a növény számára felvehető. A kén- és cink kiegészítése pedig az erőteljes gyökérzet fejlődését segíti. Kiemeli a sorból a kiváló oldódása, mely a tavaszi vetést követő, jellemzően csapadékszegény időszak miatti alacsony talajnedvesség mellett igen fontos szempont.  Magas fizikai minősége pedig a vetéssel egymenetben való problémamentes kijuttatás során etalonnak számít.

Második helyen ugyancsak a vetéssel egymenetben, de már a mikrogranulált formájú Yara NP Starter kiegészítő jellegű kijuttatását javaslom. Az ilyen típusú műtrágyák kisebb dózisban, elsősorban a kelés utáni időszak tápanyagellátását szolgálják. Előnyük kifejezetten a vetést követő hűvös időjárásban nyilvánul meg látványosan. Különbség a hagyományos granulált műtrágyákhoz képest, hogy közvetlenül a magárokba juttatjuk, így a csírázást követően azonnal felvehető. Alacsonyabb dózisából (10-20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék használatára is. Magas, 47% foszfortartalma az egyik legtöbb ebben a kategóriában, bór- és cink kiegészítése a starter hatást erősíti a gyökérzet erősítése révén.

A kukorica fejlődésének korai időszakában bekövetkezett stresszhelyzet a további növekedésre is markánsan rányomja bélyegét. A korai gyomosodás terméscsökkentő hatása mellett az ebben az időszakban jellemzően fellépő relatív tápelemhiányok hasonló jelentőséggel bírnak. A május első felében rendszeresen jelentkező lehűlés következtében a talajok hőmérséklete is lecsökken, mely gátolja egyes tápelemek felvehetőségét. Amint a fenti két termék összetételéből is látszik, a kezdeti fejlődésben legnagyobb szerep a foszfornak tulajdonítható. Hat leveles állapottól a legintenzívebb a kukorica tápanyagfelvétele, ekkor minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy növényeink ne szenvedjenek hiányt. Lombtrágyázásra ekkor a YaraVita Zeatrel-t ajánljuk, mely növényspecifikus összetételével a kukorica legfontosabb tápelemeit (foszfor, kálium, magnézium és cink) tartalmazza.

Végül, de nem utolsó sorban, régi-új termékként már említettük a Folicare 18-18-18 kristályos lombtrágyánkat. Összetételének bevezetése óta kapott visszajelzések alapján kukoricában is sikerrel alkalmazható. Egy-egy tápelem súlyos hiányának megoldására ugyan nem, de általános kondicionálásra, stresszkezelésre akár a korai, akár egy későbbi fejlettségi állapotban is 3-5 kg/ha dózisban alkalmazható.  

A Yara termékei között a kukoricában fellépő bármely tápanyagutánpótlási problémára találunk megoldást, részletes és pontos összetételek a kiadványainkban és a www.yara.hu honlapon olvashatóak. Kollégáimmal a technológia összeállításában, a termékek elérhetőségében, illetve a tápanyagutánpótlási kérdésekre a válaszokkal felkészülve állunk az Önök rendelkezésére 2023-ban is, keressenek bennünket bizalommal.