március 08, 2023

Javaslatunk napraforgó tápanyagellátására 2023-ban

Szerző: Makra Máté

Hogyan indítsuk a következő évet? Mit vessünk? Mivel kezeljük? Jogosan tehetőek fel a kérdések, melyre általánosan jó válasz nem létezik. A tápanyagutánpótlás szerepe, jelentősége a többi agrotechnikai elem mellett felértékelődik. Megbízható termékek alkalmazása, pontosan meghatározott dózisok és a kritikus fejlődési időszakok ismerete nélkülözhetetlen. A napraforgó eddig is a legnagyobb területen termesztett olajnövényünk volt, várhatóan a következő évben vetésterülete még tovább fog emelkedni. Megfelelő tápanyagutánpótlási technológiával termesztése jövedelmező vállalkozásnak ígérkezik 2023-ban is.

napraforgó_kicsi.jpg

A napraforgó tápanyagellátásának több olyan pontja is van, melyre figyelemmel kell lenni, de általános érvényű, hogy nem mennyiségi utánpótlás a cél, hanem a tápelemek megfelelő aránya a fontosabb. Első helyen említve az alaptrágyázást, mely a tavaszi kapásnövényeink esetében egyre inkább a tavaszi időszakra tevődik. Köszönhető ez a jól oldódó, azonnali tápanyagfelvételt biztosító műtrágyáknak. A Yara elsődleges ajánlása a YaraMila termékcsalád, melynek tagjai széles foszfor/kálium arányok mellett alkalmazhatóak. Fizikai paraméterei a legmagasabb minőség mellett lehetővé teszik az egyenletes kijuttatást akár a felszínre széles munkaszélességgel, akár vetőgéppel egymenetben való kijuttatással is. Egyenletes szemcseméret, magas minőségű felületkezelés, pormentesség, a tavaszi munkacsúcsok mellett olyan szempontok, melyeket érdemes az alaptrágya kiválasztásánál előtérbe helyezni. Az időtényező nem csak a kijuttatási időpont meghatározásánál, de az elvégzett munka hosszával is befolyásolja a végeredményt – ne a műtrágyaszóró vagy a vetőgép műtrágya kijuttató adapterének takarítására menjen el az az idő, amit a vetésre kell fordítanunk.

A YaraMila 10-24-24 a legnépszerűbb alaptrágya, mely a napraforgó esetében is elsődleges javaslatunk. Magas, immár 58% NPK tartalma mellett kiegészítésként megtalálható kén, bór, vas, mangán és cink is, melyek a gyors kezdeti fejlődéshez járulnak hozzá. Fokozott kálium-igény esetén a YaraMila 8-20-28 vagy 10-13-25 áll rendelkezésre. A magasabb nitrogéntartalmú összetételek (YaraMila 14-14-21 és 16-27-7) pedig - dózistól függően - a teljes nitrogén igényt is fedezhetik, egymenetben való kijuttatás mellett is.

A napraforgó a nitrogénnel szemben kevésbé igényes, az intenzív napraforgótermesztésben azonban elkerülhetetlen a pótlása. Javaslatunk a YaraBela Sulfan, akár a vetést megelőzően, akár későbbi, kultivátorral való kijuttatás esetén, egyidejű nitrogén és kénpótlást tesz lehetővé.

A napraforgó fejlődésének első kritikus időszaka annak 6-8 leveles állapota, mely jellemzően a tányérdifferenciálódás ideje. Az ebben az időszakban jelentkező tápelemhiányt később pótolni nem tudjuk. Célszerű ebben az időszakban a napraforgó számára legfontosabb tápelemeket megelőző jelleggel, lombon keresztül, levéltrágyával pótolni. A növényélettani szempontok szerint is összeállított tápelemarányú, komplex, ún. növényspecifikus lombtrágyák adják a Yara lombtrágyázási technológiájának alapját. A napraforgó esetében ilyen termék a YaraVita Brassitrel Pro, mely az olajosnövények specifikus igényeire szabottan bór, mangán és molibdén megfelelő kombinációja, magnéziummal és kalciummal kiegészítve.  Magas hatóanyagtartalom, több hetes hatástartam, alacsony hektárdózis és kiváló ár-érték arány jellemzi.

A következő kritikus időszak a napraforgó csillagbimbós állapota. Ekkor egy soron következő, szintén 3 literes Brassitrel Pro-val végzett kezeléssel a termésképzés zavartalansága biztosítható. A két, 3-3 literes YaraVita Brassitrel Pro kezelésekkel a fejlődés során jelentkező mikroelem ellátás az intenzív növekedéstől a kaszatok kitelítődéséig rendelkezésre áll.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján felértékelődik az általános kondíció javításának lehetősége. Különbséget kell tenni az ilyen célra szánt lombtrágyák között, melyre többféle alternatíva is létezik, melyek a napraforgó különböző fejlődési szakaszaiban alkalmazva jelentős többletet eredményezhet, és akár a növényspecifikus összetételek megfelelő kiegészítője is lehet. A korai fejlődési időszakban, a YaraVita KombiPhos magas foszfortartalma (440 g/l) jelent lehetőséget a relatív hiánytünetek kezelésében. A későbbi időszakban a YaraVita Universal Bio kiegyensúlyozott kombinációjú összetétele (100 g/l N, 40 g/l P2O5, 70 g/l K2O + B, Cu, Mn, Mo, Zn) megfelelő kiegészítője a későbbi kezeléseknek. A keverhetőség ellenőrzésére a tankmixIT adatbázis nyújt megfelelő támpontot.