május 14, 2020

Tavaszi vetésű növények - fókuszban a napraforgó!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt hetek időjárásáról csak egyetlen rövid gondolat: túlságosan is kedvezett a tavaszi munkák elvégzésének, a csapadék nem akadályozta érdemben a munkát. A következő hetek időjárása a tavasziaknak is sorsfordító lesz, az intenzív növekedési időszak víz nélkül nem megy.

A Yara Hungária Kft. ebben az időszakban elsősorban a lombtrágyázásban lévő lehetőségekre kívánja felhívni partnerei figyelmét, az időjárási anomáliák figyelembevételével.

A területnagyságot felcserélve, első helyen a napraforgó lombtrágyázásáról: Nagyon jól reagál bizonyos kezelésekre, a befektetett forintok megtérülése sokszoros, és az összes többi kultúrához képest a legbiztonságosabb. Technológiai javaslatunk két terméken alapul: a növényspecifikus YaraVita Brassitrel Pro, illetve a YaraVita Bortrac használatára.

Az első terméket (Brassitrel Pro) 3 l/ha mennyiségben célszerű kiadni, 8-10 levélpár környékén. A hat elem (N, Ca, Mg, B, Mo, Mn), aránya, mennyisége teszi utánozhatatlanná a piacon. Abban az esetben, ha tervezett, és többszöri lombtrágyázásban gondolkodunk, akkor ezt egy későbbi (csillagbimbós állapot) környékén kiadott 1,5 – 2,0 l/ha Bortrac-os kezeléssel tehetjük komplex rendszerré.

Az ábra nagyon jól mutatja, a Brassitrel termésnövelő hatásást, különböző kijuttatási időpontokban:

Napraforgó diagram.jpg

Napraforgó esetében a legelterjedtebb a bór pótlása lombtrágyázással. Önállóan alkalmazva 2x2 l/ha az ajánlat, egyszeri, korai kijuttatásnál minimum 3 litert adjunk ki.

A kukorica lombtrágyázása esetén is két termékre hívom fel a figyelmet, a növényspecifikus YaraVita Zeatrel (3-5 l/ha), valamint a cinkpótlásra javasolt YaraVita Zintrac (0,5-1,0 l/ha) alkalmazása indokolt. A Zeatrel is generál termék, különösen, ha hűvös időszak lassítja a gyors kezdeti fejlődést. A Zintrac pedig a kukorica fokozott cinkigényét elégíti ki, figyeljünk arra, hogy 700 g/l a hatóanyagtartalom a termékben!

Abban az esetben, ha a következő hetekben nem javul a csapadékellátottság, akkor a növényspecifikus termékek mellett fokozott szerep jut az NPK típusú lombtrágyáknak is, amelyek a stresszhelyzeteket segítik átvészelni. Két termékünket nevesítek: a YaraVita Universal Bio, illetve a YaraTera Kristalon Special 18-18-18. Természetesen mindkettő teljes mikroelem sorral is rendelkezik. Ilyenkor ezeket egy csökkentett dózisú növényspecifikus termékkel együtt adjuk ki, vagy önállóan, magasabb dózisban (5 l/ha, ill. 5 kg/ha). Az ilyen esetekben ajánlom, hogy vegye fel a kapcsolatot a Yara szaktanácsadóval, valamint látogasson e la www.tankmix.com felületre, ahol minden fontosabb keverési kérdésre választ kap.

Ne feledje: Magas hatóanyagtartalom, esőállóság, tartamhatás, növényspecifikus összetétel, kiváló keverhetőség. Ezek a legfontosabb jellemzői a YaraVita termékeknek!