február 14, 2019

Yara ajánlások az olajos növények sikeres termesztéséhez!

Szerző: Gyuris Kálmán

A magyarországi növénytermesztésben az olajos növények meghatározó szerepet töltenek be, egyrészt a közel egy millió hektár felülettel, másrészt pénzügyileg is kiemelkednek a mezőnyből.

Természetesen ennek megfelelő odafigyelést, ráfordítást igényelnek. Általánosságban elmondható, hogy repce esetében ez meg is valósul, de a napraforgónál már ez nem mindig igaz. Az általunk javasolt technológiáról, illetve az ezekhez köthető termékekről a következőben szeretnék egy rövid áttekintést adni.

Őszi káposzta repce: Tápanyag fronton két eszköz van még a kezünkben, az egyik a fej- , a másik a lombtrágyázás.  Jelenleg rendkívül heterogén az állomány, egységes javaslatot nehéz adni. Fejtrágyázásra javasoljuk első helyen a YaraBela Sulfan kénnel kiegészített nitrogéntermékünket. A kiváló fizikai tulajdonságok mellett kiemelendő az N/S arány, amely gyakorlatilag megegyezik a repce igényével, (4:1). Itt hívnám fel a figyelmet, hogy időben eltérő alkalmazás esetén nagyon nehéz ezt az arányt megvalósítani, ezt csak az egyszeri kijuttatás garantálja. Az önálló nitrogén kijuttatásához a YaraBela Extrant ajánljuk, amely a Yara termékekre jellemző kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Lombtrágyázásra most több terméket, több javaslatot fogalmazok meg a szokottnál. A gyengén fejlett állományoknál egy igen korai YaraVita Kombiphos (440 g/l foszfor) alkalmazás lehet hatékony, 2-3 liter mennyiségben. A normál fejlettségű állományok esetében már értelemszerűen a YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha adja a technológia fő vázát. ( Lásd, mellékelt ábra). 

Sopronhorpács kísérlet

A termék növényre szabott összetétele (Mg, Ca, B, Mn, Mo, N,) és a korai kijuttatás garantálja a sikert.  

Természetesen a bór használata tovább javítja a lombtrágyázás hatékonyságát, összesen a vegetáció alatt 4-500 g/ha bór kijuttatása javasolt.

Napraforgó: Alaptrágyázásra még van lehetőség! A kiváló  oldékonyságú, könnyen felvehető termékek a tavaszi alaptrágyázást igen nagy arányban a technológia részévé  tették. Egy magas foszfor-kálium hatóanyagú termék akár teljes felületre, akár vetéssel egy menetben kijuttatva ideális megoldás. A YaraMila 8-24-24 összetételt 250-350 kg/ha, a YaraMila 7-20-28 összetételt pedig 150-200 kg/ha mennyiségben érdemes felhasználni.  A nitrogén és kén pótlására a repcénél már ajánlott termékek jöhetnek szóba, csak jóval kisebb mennyiségben, talaj típustól függően 60-90 kg /ha N hatóanyag elegendő.  (A talajtípus nem csak a mennyiséget, a kijuttatás időpontját is befolyásolja).

A napraforgó lombtrágyázása esetén a standard technológia a YaraVita Brassitrel 3 l/ha, 6-8 levélpár környékén kijuttatva, majd a csillagbimbós állapotban 2 l /ha YaraVita Bortrac. Abban az esetben, ha nincs lehetőség a későbbi beavatkozásra, akkor a  kér terméket egy időben juttassuk ki.

Mindkét növény esetében a  kénes fejtrágyázás elmaradása esetén a YaraVita Thiotrac  (min. 5 l/ha) használata javítja a kén ellátottságot.