március 11, 2019

Tápanyag utánpótlás - vízhiányos időszakban

Szerző: Gyuris Kálmán

Ez az év is hasonlóan indul, mint a tavalyi, - komoly aszállyal - a csapadékhiány sok helyen már a 200 mm-t is eléri. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a növényeinkre, minden technológiai probléma, hiba, késés nagy kárt okozhat.

Jelenleg a fejtrágyázás és a lombtrágyázás kérdése nehezíti az életet, csapadék nincs, vagy csak minimális, nagyon jól kell mind a terméket, mind az időpontot kiválasztani. Fejtrágyázás esetén a karbamidban gondolkodók számára a nagymértékű veszteséget kell figyelembe venni, hiszen a karbamid esetében aszályos időszakban minimum 15-20% az elillanás. A Yara palettájáról a két nitrogén alapú termék közül elsősorban a YaraBela Sulfan használatára hívnám fel a figyelmet. A legfontosabb szántóföldi növényeink N/S igényének aránya 4 és 10 között változik. Ez azt jelenti, hogy például a kénre legérzékenyebb növény (őszi káposztarepce) esetében négy egység nitrogén mellett minimum egy egység kén kell a növény optimális ellátottságához. Nagyon fontos szempont, hogy a két elem kijuttatását lehetőleg egyszerre végezzük, mert az említett arányszámokat csak így tudjuk biztosítani. Ha a szükséges és elégséges kén rendelkezésre áll, az a nitrogén hatékonyságát is növeli. Az ajánlott minimum mennyiség 250-300 kg/ha, amit szükség szerint kétszer is érdemes alkalmazni. A klasszikus MAS-ban gondolkodóknak pedig a YaraBela Extran terméket javaslom, mely 27%-os nitrogén tartalmával és a kijuttatást megkönnyítő kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik.

A fejtrágyázással párhuzamosan a lombkezelések ideje is elérkezett. Az állományok jó része nehezen indul, gyengén fejlett, és bár a hőösszeg elegendő, a csapadék nagyon hiányzik. Az őszi vetésű növényeket előtérbe helyezve három terméket emelnék ki. A gyenge, visszamaradott növények esetében fontos, hogy olyan tápelemeket juttassunk ki megfelelő arányban, amelyek megerősítik, átsegítik az állományunkat a kritikus időszakon. A YaraVita Kombiphos magas foszfor, illetve közepes kálium, magnézium, mangán és cink tartalmával tökéletesen megoldja ezt a feladatot. 3-4 l /ha dózisban érdemes kijuttatni.

búza_márciusban.jpg

YaraVita Gramitrel a legnagyobb mennyiségben értékesített termékünk. Nem véletlen, mert a kiemelkedő magas hatóanyag tartalom (604 g/l) a kalászosok igényét figyelembe véve került összeállításra. A réz, cink, mangán, magnézium a kalászosok esszenciális elemei, a termés mennyiségét, minőségét külön-külön is markánsan meghatározzák.  A tartamhatás, a keverhetőség, esőállóság tovább javítják a termék versenyképességét. Kifejezetten érdemes a technológia részévé tenni a használatát, hiszen az általunk ajánlott 3 l/ha mennyiség átlagosan elérhető 8-9% terméstöbbletet biztosíthat a számunkra.

A repce tápanyagigénye alapján speciálisan összeállított lombtrágya a YaraVita Brassitrel Pro, amely a kalciumot, magnéziunmot, bórt, mangánt, molibdént, és a felszívódásukat segítő nitrogént a megfelelő arányokban tartalmazza. A kora tavaszi dózis 3 l/ha, amelyet ideális esetben már egy őszi kezelés is megelőzött. Egyszeri, önálló kezelés esetén 6-7%-os, komplex alkalmazásakor (őszi+tavaszi+bóros kiegészítés), 10% feletti terméstöbblettel számolhatunk. Bór pótlására a 150 g/l hatóanyagot tartalmazó YaraVita Bortrac használatát javasoljuk 1,5-2 l /ha mennyiségben kijuttatva.

Tavaszi vetésűek esetében a most aktuális feladat az alaptrágyázás. A szélsőséges csapadék ellátottság különösen fontossá teszi a makroelemek oldékonyságát, felvehetőségét, a homogén eloszlást. A YaraMila NPK termékek egységes hatóanyag tartalmú közel azonos granulátumai nemcsak a kijuttatást teszik könnyebbé és hatékonyabbá, de a fent felsorolt szempontoknak is maximálisan eleget tesznek. Magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, így az egységnyi hatóanyag árat is figyelembe véve kitűnő választás. A különböző összetételek közül most hármat emelnék ki, a YaraMila 8-24-24, a YaraMila 16-27-7, valamint a YaraMila Actyva 18-11-13 tavaszi alkalmazása során egyaránt alkalmas teljes felületre, valamint vetéssel egy menetben történő kijuttatásra, starterként. Utóbbi esetben 150-200 kg /ha az ajánlott dózis.