január 23, 2020

Szezon előtt megfontolandó

Szerző: Makra Máté

A növénytermesztésben a téli időszak elsősorban az előző év eredményeinek értékeléséről szól, de már elkezdődik a következő év tervezése is. Most van lehetőség átgondolni, mit miért úgy csináltunk, ahogy, és mi az, amiben a következő szezonban előre lehet lépni.

A tápanyagutánpótlás során a többi inputanyagtól eltérően jobban elkülönül a beszerzési és a kijuttatási időszak. A talajvizsgálatra alapozott tápanyagutánpótlással már a betakarítást követően elkezdjük a számolást: mennyi hatóanyagot vittünk el a területről, és mennyi az, amit pótolnunk kell a következő növénykultúra vetése előtt.

A tavaszi időszakban három fontos tápanyagutánpótlási feladatunk van, nézzük sorban ezeket. A korábbi gyakorlattal ellentétben a mai modern komplex műtrágyákat elegendő a tavaszi vetést megelőzően, vagy akár a vetőgéppel a sor mellé adagolni. Az ilyenkor alkalmazott műtrágyák már gyorsan feltáródó, a növények számára azonnal elérhető tápanyagforrást jelentenek. A YaraMila komplexek különböző NPK arányokkal, kimagasló fizikai tulajdonságainak köszönhetően mindkét kijuttatási mód mellett egyenletesen adagolhatók. Teljes felületre 250-400 kg/ha dózisban, akár 36 méter munkaszélesség mellett is egyenletesen szórható, vetéssel egymenetben 150-200 kg/ha adagban sem fogják a vetési munkálatokat feleslegesen lassítani. Elsőként a YaraMila 8-24-24-et emelem ki, mely méltán a legkeresettebb összetétel, magas hatóanyagtartalmának, mikroelemes kiegészítésének köszönhetően. Magas foszfortartalmával, kén és cink kiegészítésével kifejezetten tavaszi starter a YaraMila 16-27-7. Magasabb kálium igény esetén pedig a YaraMila 9-12-25 vagy a 7-20-28 állnak rendelkezésre. Összetételtől függetlenül mindegyik YaraMila-ra igaz, hogy nitrogén és kálium tartalmuk 100%-a, foszfortalmuk 90%-a vízben oldható, ez utóbbi fennmaradó része pedig ún. citrátoldható, amivel folyamatos foszforellátást tudunk megvalósítani.

A tavaszi szezon másik nagy kérdése a nitrogén megfelelő adagolása. A dózisok meghatározásához az ImageIT alkalmazásunkat leváltotta a Yara Irix, mely az őszi búza és repce mellett a kukorica adott időpontban felvett nitrogén igényének megállapítására használható, továbbra is mindenki számára ingyenes formában.

A ,,mivel” kérdésre a válaszunk a YaraBela Sulfan. Számos ok igazolja, hogy a nitrogén mellett egyre nagyobb szükség van a kénre is, akár minőségi, akár hatékonyságbeli okokat szem előtt tartva. A kén minőségjavító szerepe mellett a gyakorlat szempontjából is legfontosabb érv, hogy megfelelő adagolással a nitrogén felhasználás hatékonysága is javul: a növények által igényelt 4-10:1 nitrogén:kén arány betartásával a termés mennyiségét is növeljük.

A tavasz feladatai közé tartoznak a növényvédelmi kezelések is, melyekkel lombtrágya formájában az adott fenológiai állapothoz, vagy időjárási és egyéb termesztési tényezőkhöz igazodva a szükséges tápelemeket is biztosítani tudjuk növényeink számára. A lombtrágya vonalon a Yara két nagyágyú terméke a YaraVita Gramitrel és a Brassitrel Pro. Előbbi a kalászosok, utóbbi a repce és az egyéb olajosok specifikus összetételű levéltrágyája, mely az említett kultúrák legfontosabb mikro- és mezoelemeinek pótlását hivatott szolgálni. Jelentőségüket, termésre gyakorolt hatásukat a következő cikkekben fogjuk részletesen elemezni.

Ugyan még javában tart a tél – még el sem kezdődött – de érdemes már most eltervezni és kereskedő partnerünknél időben beszerezni a megfelelő Yara terméket a tavaszi szezonra. Ha hirtelen robban a tavasz, a kapkodás téves döntések meghozatalát eredményezheti.

Yara szaktanácsadója készséggel áll rendelkezésére legyen szó tápanyagutánpótlással kapcsolatban, vagy a termékeink felhasználásának lehetőségeiről.