március 16, 2020

Szélsőségek között fontos a hatékonyság

Szerző: Makra Máté

Amikor az elmúlt egy, esetleg több évet próbáljuk értékelni, általában úgy kezdjük, hogy ,,átlagosnak nem megfelelő”, ,,ilyenkor nem megszokott”, ,,rendkívül száraz”, vagy éppen aszályos volt az adott időszak. Valószínűleg újra kell gondolni az ilyen megállapításainkat, és inkább előre tekinteni, mit lehet tennünk, amikor egyre gyakoribbak a szélsőségek?

Az idei év sem indul másként. Az évszakra nem jellemző meleg időjárás arra késztette növényeinket, hogy igen korán indult meg a fejlődésük, ami magával vonta azt is, hogy korai időszakban jelentkezett magasabb igény a tápelemekkel szemben. A lombtrágyázás gyors és hatékony formában kínál lehetőséget akár az abszolút, akár a relatív hiányok megelőzésére és kezelésére.

A lombtrágyázás hatékonyságának értékelésekor sok múlik a megfelelő időzítésen. Ne várjunk egy esetleges hiánytünet megjelenésére, a mennyiségi vagy minőségi csökkenés ilyen esetekben már borítékolható. A megelőzést olyan levéltrágyákkal végezzük, melyek hosszú hatástartammal rendelkeznek, vagyis a permetezést követően akár több hétig is képesek a megfelelő ellátottságot biztosítani. Azonnali és elnyújtott hatásuk eredményeképpen folyamatosan a megfelelő szinten tartják azon tápelemek koncentrációját, amelyek kiemelt jelentőségűek az adott kultúrában (ábra).

Formulázott termék.jpg

A kalászosokban bokrosodás és a szárbaindulás kezdetén a YaraVita Gramitrel a legfontosabb mikroelemek (Cu, Mn, Zn) pótlását jelentős magnézium kiegészítés (260 g/l MgO) mellett teszi lehetővé. Szükség szerint a zászlóslevél megjelenéséig ismételhető kijuttatása, ilyen esetben 2x2 l/ha dózisban alkalmazzuk.

A repcében fontos elemek pótlására a YaraVita Brassitrel Pro vegetáció megindulását követő kijuttatása 2-4 l/ha adagban fedezi az ekkor szükséges bór, mangán és molibdén igényeket. Kiemelendő a kalcium-tartalma, mely egyrészt erősíti a növényi szöveteket, másrészt a bórral szinergista módon segítik egymás beépülését.

Általános kondíció javításában többféle alternatíva létezik, érdemes a célnak megfelelő összetételű lombtrágya használata. A fejlődési időszakokban más és más tápelemek szerepe értékelődik fel, időjárási és talajállapottól függően. A korai fejlődési időszakban, a YaraVita Zeatrel magas foszfortartalma (440 g/l + 75 g/l K2O, 67 g/l MgO, 46 g/l Zn) jelent lehetőséget a relatív hiánytünetek kezelésében. A korai nitrogén fejtrágyák lombon keresztüli kiegészítéseként a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) 3-5 l/ha dózisban javasolt, különösen, ha nem kapott szilárd formában ként az állományunk. A vegetáció második felében (zászlóslevél kiterülése, kalászvédelem) 5-10 liter YaraVita Thiotrac alkalmazását javasoljuk hektáronként. A későbbi időszakban a YaraVita Universal Bio kiegyensúlyozott kombinációjú összetétele (100 g/l N, 40 g/l P2O5, 70 g/l K2O + B, Cu, Mn, Mo, Zn) megfelelő kiegészítője akár a YaraVita növényspecifikus termékeinek, akár egyéb növényvédelmi kezeléseknek.

A keverhetőség ellenőrzésére továbbra is rendelkezésre áll a TankMix, mely ingyenes formában több mint 40.000 (!) elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza.