augusztus 09, 2018

Repce volt a talpán...

Szerző: Szabari Szabolcs

...amely értette, mi is történt vele itt, ebben az esztendőben. Hiszen olyan szépen indult minden... Szép, hosszú, napsütötte ősz, időt hagyva mindenre...

Talajelőkészítés, alaptrágyázás, vetés... Igaz, sok helyen remegni kellett az esőért, hogy végre katonás sorokban hallhassa már a déli harangszót, de aztán (last minute járattal ugyan), megérkezett az égi áldás. Döntően homogén és megerősödött állományokat láthattunk 2017 utolsó negyedévében, s kis túlzással azt mondhattuk: „Nincsenek csúnya repcék”. Aztán fordítottunk egyet a naptárunkon és volt itt minden...a mögöttünk hagyott  évjáratra, vagyis „félévjáratra” már elfogytak a szavak. Ébresztőóráját januárra beállító tavasz, fejtrágyázásra minimális időt engedő, dilemmázó február. (Kimenjek, ne menjek, ki tudok menni később? Kiszórjam, ne szórjam, hiába „etetek” már később?) Márciusi télben, jeges belvízben fuldokló, majd áprilisi nyárban, 6 hétig esőt nem látó, hőstresszben szenvedő  állományok. Hirtelen varázsütésre, robbanásszerű, szemet gyönyörködtető, de nagyon gyors elvirágzás. Újabb országos csapadékhiány, és egy újabb fohász, hogy a szépen telítődő becőink, minél kisebb veszteséggel, kibírják a kombájnig. Az idei, végérvényesen megbolondult április után, ebben a kritikus időszakban is súlyos mázsákat cipeltek el tőlünk a vízhiányos napok. Mindezek ellenére, azon gazdálkodók, akik kellő odafigyeléssel, már az alaptrágyázástól kezdve, teljes fenológiát végigkísérve, okszerűen gondoskodtak állományaik tápanyagellátásáról, joggal voltak bizakodóak és most, betakarítás után, joggal elégedettek. Velünk együtt.

Őszi káposztarepce alaptrágyázására idén is, a bevált és bizonyított YaraMila termékcsaládot javasoljuk. Az 500 kg-os BB kiszerelésű, melegen granulált, mezo-, és mikroelemtartalmú komplex termékek biztosítják valamennyi kultúránk kiegyensúlyozott tápanyagellátását. A magas hatóanyag-tartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egy menetben egyaránt.  A YaraMila 8-24-24 a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben a repce alaptrágyák zászlóshajója. 56%-os hatóanyagtartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít. Káliumigényes kultúráról lévén szó, ha a területünk foszforban jobban ellátott, a YaraMila 7-20-28-at, ha pedig nagyobb a talajunk felvehető foszfor- és a káliumtartalmának különbsége a YaraMila 9-12-25-öt is nyugodt szívvel ajánljuk repce alaptrágyázására. A dózis talajellátottságtól függően 250-400 kg/ha, vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha között van.

Ha repce fejtrágya, akkor YaraBela Sulfan (24% N + 15% SO3, 12% CaO és 0,8 MgO), a Yara kénes nitrogén műtrágyája. Kiváló szóráskép, a magyar piacon példaértékű granulometria. Fizikából és kémiából is csillagos ötös áll a bizonyítványában: a ként - nem a legerősebb mértékben savanyító ammónium-szulfátban, hanem - teljesen vízoldható, növények által azonnal hozzáférhető, s egyben pH-pufferként is funkcionáló Ca-szulfát, vagyis gipsz formájában tartalmazza.

A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink homogén „télbe meneteléhez”, tél végi regenerációjához, s a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez egyaránt. A YaraVita Brassitrel Pro, mint az őszi káposztarepce igényeire kifejlesztett növény-specifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Elsőként ősszel, 6-8 leveles állapotban, regulátorozással egymenetben, 2 liter/ha dózisban alkalmazva javasoljuk a kijuttatását. Ezzel felkészítjük a repcénket a télre, feltöltjük bórral a karógyökeret, megnöveljük kondícióját, stressztűrőképességét, télállóságát.

A gyorsan hasznosuló tápelemekkel a kezdeti fejlődés intenzívebb és egyenletesebb lesz, csökken a rovarkártétel kockázata, „ülni fog” a repceállomány. Tavasszal, az első növényvédelmi kezeléssel egy menetben, 3 l/ha dózissal ajánlott elvégezni a második „Brassitrel-es” kezelést.  A YaraVitaBortrac (150 g/l B) a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2-3 l/ha az adag, YaraVita Brassitrel Pro mellett ez 1-1.5 l/ha-ra csökkenthető, zöldbimbós állapotban kijuttatva azt.