április 06, 2016

Mit kér a búza és a repce?

Szerző: Dr. Térmeg János

Ha a növény beszélni tudna azt mondaná, hogy a gondos ápolás, a kártevőktől és a kórokozóktól való megóvás mit sem ér, ha a megfelelő tápanyagokat nem biztosítjuk a számára. Elmondanák, hogy akkor és csakis csak akkor tudják meghálálni a gondoskodást - nagy terméssel és jó minőséggel-, ha mindezek mellett elegendő mennyiségű táplálékot, megfelelő arányban és időben is biztosítunk számukra. Ha ezt nem tesszük akkor a minden fáradozás és költség amit ráfordítottunk nem hozza meg az elvárt jövedelmet és azt mondjuk, hogy a fajta, a hibrid nem jó, vagy az időjárás a hibás.

Nézzük a Yara étlapról, mit ajánlunk a búzának!

Fejtrágyázásra:

A nitrogén meghatározó szerepet tölt be a termés mennyiségében és minőségében egyaránt, a kijuttatandó mennyiségét a tervezett termés nagyságától tegyük függővé.  Ha a tervezett termés, vagy a termés kilátások meghaladják a hektáronkénti 7-8 tonnát, a fejtrágyát javasolt három részletben kiadni. A búza a nitrogénszükségletének 85%-át a kalászhányás végéig felveszi. Lényeges a folyamatos nitrogén-ellátás, a bokrosodás időszakában alakul ki a kalászonkénti kalászkaszám, később pedig a tápanyag-ellátottságtól függ a kalászkánkénti szemszám, ami  lehet akár 4-5 szem is egy-egy kalászkában. Legalább egy fejtrágyát kénes nitrogén (YaraBelaTM Sulfan)  formájában kell biztosítani a továbbiakat pedig mészammon-salétrom (YaraBelaTM  Extran 27) formájában.

Javasolt termékek:

    YaraBelaTM Sulfan  24+ 18 SO3

    YaraBelaTM  Extran 27

Lombtrágyázásra:

A fő tápelemeken kívül, különösen magasabb terméselvárások esetén elengedhetetlen az igényeknek megfelelő mikroelemekkel való ellátás. A mikroelemek esetében is legalább annyira fontos a harmonikus ellátás, mint a fő-tápelemeknél. Ezért soha ne egy tápelemet tartalmazó terméket használjunk – legalább az első lomtrágyázás alkalmával, - hanem olyat ami az adott növényfaj kulcsfontosságú tápelemeit tartalmazza. A Yara portfóliójában rendelkezésre állnak olyan faj specifikus készítmények amelyek ezt az igényt kielégítik.

Javasolt termékek:

YaraVitaTM Gramitrel  (Mg, Cu, Mn, Zn, N)

Felhasználása:  3l/ha adagban juttassuk ki egyszerre a gyomirtással, vagy az első gomba védelemmel egy menetben, vagy megosztva 2+1 l/ha mennyiségben.

Abban az esetben, ha a cél a magméret növelése, vagy a minőség javítása, a kalászbetegségek elleni védekezéssel egy menetben kijuttathatjuk az alábbi termékeket:

    YaraVitaTMKombiPhos (P2O5, K2O, MgO, Mn, Zn)                    5 l/ha     magméret növelés

    YaraVitaTM Photrel Pro (S, B, Mn, Mg, Mo)                               3 kg/ha  minőség javítás

Általános kondíció javítására különösen aszályos körülmények esetén:

    FolicareTMCu 19-11-24  (Mg, S, Fe, Mn, B, Zn, Mo + Cu 0,15)            5 kg/ha

    YaraVitaTMUniversal Bio (N, P2O5, K2O, Mn, Cu, Zn, B, Mo)                3-4 l/ha

 

Nézzük a Yara étlapjáról, mit kínálunk a repcének!

Fejtrágyázásra:

A repce nagy nitrogénigényű növény, egy tonna szemtermés előállításához 55 kg nitrogénre van szüksége. A nagy termés elérése érdekében maximálisan használjuk ki a jogszabályok adta lehetőségeket. A nagy nitrogénigény mellett a kén szükséglete is jelentős; a növény mintegy 12-16 kg ként igényel egy tonna termés előállításához. A nagy termés sikerének egyik alapfeltétele, hogy mind a nitrogen-, mind a kén igényét maximálisan kielégítsük.

Javasolt termékek:

    YaraBelaTM Sulfan 24 + 18 SO3

    YaraBelaTM Extran 27

Lombtrágyázásra:

Hasonlóan a többi növényhez, a repcét sem egy tápelemet (B) tartalmazó lombtrágyával kell kezelni, hanem olyan lombtrágyával, mely a növény kulcsfontosságú tápelemeit tartalmazza. Ehhez a következőket javasoljuk:

    YaraVitaTM Brassitrel Pro (Mg, B, Mn, Mo, Ca, N)

Felhasználását korai időszakban javasoljuk 3-5 liter/hektár adagban. A következő növényvédelmi munkával érdemes kijuttatni a YaraVitaTM Bortrac-ot (B, N) 1,5-2 liter/hektár adagban.

Ha a fejtrágyánk nem tartalmazott ként, akkor mindenképpen érdemes pótolnunk, például YaraVitaTM Photrel Pro-val (S, B, Mn, Mg, Mo) 3 kg/hektár adagban akár több alkalommal is kijuttatva.

Általános kondíció javítására, különösen aszályos körülmények esetén:

    FolicareTM 17-9-33 B (+Mg, S, Fe, Mn, Cu, Zn, Mo + B 0,2%)               5 kg/ha

    YaraVitaTMUniversal Bio (N, P2O5, K2O, Mn, Cu, Zn, B, Mo)                3-4 l/ha

A YaraVitaTM termékek előnye a magas hatóanyag-tartalom, ennek köszönhető az alacsony fajlagos költség (2,5-5 Ft/g). További előny még, hogy egyebek mellett esőálló adalékkal kerülnek forgalomba, ez pedig hosszú hatástartamot biztosít.

Összefoglalva: A növények nem beszélnek, de különböző tünetekkel a tudtunkra adják, hogy éheznek; valamire szükségük van. A növény táplálása során akkor járunk el helyesen, ha nem várjuk meg azt az állapotot, amikor a növény már jelzi, hogy éhezik, hanem már azt megelőzően gondoskodunk a harmónikus táplálásáról. A növény nagy és jó minőségű terméssel köszöni, hálálja meg gondoskodásunkat.