Az őszi búza minőségének javítása

Combination of Specifications

A búza minősége alapvetően meghatározza a felhasználási célt, pl. állati takarmány, finomliszt vagy rétesliszt. A figyelembe veendő legfontosabb szempontok: a gabona fehérjetartalma, hektolitertömege, Hagberg-féle esésszáma (HFN) és a keményítőtartalma.

A növény tápanyag-ellátása hatással van a betakarított gabona minőségére, és emiatt a célként kitűzött minőségi paraméterek alapján kell megtervezni azt. Annak érdekében, hogy a gabona értéke maximális legyen, a gazdálkodónak gyakran több specifikációra együttesen kell figyelniük.

Tápanyag-ellátás és az őszi búza minősége

A gabona minőségét befolyásoló makroelemek

Wheat Macronutrients

A nitrogén és a kálium az a két makroelem, amely leginkább befolyásolja a gabona minőségét. A nitrogén fontos a fehérje- és a keményítőtartalomhoz, miközben a kálium fenntartja a növényi struktúrát, annak érdekében, hogy a gabona megdőlése, s ezzel a Hagberg-féle esésszám és a hektolitertömeg csökkenése megelőzhető legyen.

A gabona minőségét befolyásoló mikroelemek

Wheat Micronutrients

A mikroelemek közül a kén a gabona fehérjetartalmát, míg a magnézium a hektolitertömegét befolyásolja. A cink elősegíti a nitrogén-anyagcserét, ez pedig javítja a gabona fehérjekoncentrációját.

Mit ajánl a Yara az őszi búza minőségének javításához?