január 25, 2020

Megbízható háttérrel igazolt hatások!

Szerző: Szabari Szabolcs - Makra Máté

Az olajos növények termesztésének technológiai háttere az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül. A termelők részéről fellépő egyre magasabb elvárások magával hozták, hogy az inputanyag gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítsanak a termékeik, technológiáik, javaslataik összeállításakor.

A folyamatos fejlesztés folyamatos megfigyelést is megkövetel, melynek része a kutatóintézetekkel való együttműködés keretében végzett, megbízható szántóföldi kísérletek. A Yaránál célunk, hogy a javaslatainkban olyan eredményeket is felvonultassunk, melyek a hazai körülmények között születtek. Az elmúlt évben a sopronhorpácsi Beta Kutató Nonprofit Közhasznú Kft-nél beállított őszi káposztarepce, valamint a Martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetében végzett napraforgó kísérleti eredményeket mutatjuk be.

Az elmúlt tavasz is a szélsőségekről marad emlékezetes. A csapadékszegény évkezdet, majd az elmúlt évtizedek legcsapadékosabb májusa alapvetően meghatározta növényeink fejlődését.

Mindkét kísérletünkben a teljes YaraVita technológia alkalmazása mellett jelentős és visszaigazolt hatás volt kimutatható.

A két kísérleti technológia alappillére a YaraVita Brassitrel Pro, mely kifejezetten az olajos és fehérjenövények igényeire kifejlesztett ún. növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Magas hatóanyagtartalmú (443 g/l), formulázott, szuszpenziós, magas fajsúlyú (1,537 kg/l) koncentrátum. Növényvédőszerekkel kiválóan keverhető (keverési próba, vagy TankMixIT). Repcében már az őszi növényvédőszeres, regulátoros kezeléseknek is ideális kiegészítése, tavasszal pedig korai fejlődési időszakban kijuttatva a gyors indulás megalapozásában meghatározó. Napraforgóban alkalmazva, ha csak egy kezelésre van lehetőség, 6-8 leveles állapotban az intenzív növekedés hátterének biztosításával a leghatékonyabb, de csillagbimbós állapotban ismételve a kijuttatását az olajtartalom emelésében is jelentős hatású.

A YaraVita Bortrac (150 g/l B) a bórpótlás ideális terméke, az „alap” YaraVita Brassitrel Pro használata után, a repcében virágzást megelőzően, napraforgóban 1-2 l/ha dózisban csillagbimbós állapotban juttassuk ki. A YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) pedig magas kén- és nitrogén tartalmával a nitrogén fejtrágyák hatásának lombon keresztüli kiegészítéseként, vagy a beltartalmi paraméterek emelésében bizonyítja helyét minden évben.

repce.jpg

Eredmények az őszi káposztarepce lombtrágyázási kísérletben. Sopronhorpács, 2018-19.

napraforgó .jpg

Eredmények az napraforgó lombtrágyázási kísérletben. Martonvásár, 2019.

 

A repce intenzivitása és a napraforgó szerényebb tápanyagutánpótlási technológiája ellenére mondhatjuk, hogy a célzott, a növény igényeinek megfelelő tápelemek pótlólagos kijuttatása megtérül, melyben a lombtrágyázásnak is kiemelt jelentősége van. Eredményeink alapján kijelenthetjük, hogy a YaraVita lombtrágyázási technológiák a szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

Bízunk benne, hogy a 2020-as szezonban is hozzájárulhatunk termékeinkkel az Önök sikeréhez.