február 17, 2021

Megalapozott hatékonyság a napraforgó tápanyagutánpótlásában

Szerző: Makra Máté

A napraforgótermesztés jövedelmezősége egyre inkább ráirányítja a figyelmet a tápanyagutánpótlás okszerűségére is. A ,,majd elvetem és lesz valami” hozzáállást egyre inkább felváltja egyfajta minőségi szemlélet, amely az input anyagok megválasztásában is megnyilvánul. A Yara magas minőségű termékei kiváló ár-érték aránnyal párosulva hatékony tápanyagutánpótlási technológia megvalósítását teszik lehetővé, kezdve az alapoktól egészen a lombon keresztüli kiegészítésig.

A napraforgó esetében kulcsfontosságú a gyors, robbanásszerű kezdeti fejlődés. Ennek segítéséért olyan komplex, NPK alaptrágyák választását kell előtérbe helyezni, melyek az ilyenkor jellemző, alacsony talajnedvesség mellett is megfelelő mértékben oldódnak, ezáltal a szükséges tápanyagok könnyen és rövid időn belül elérhetőek és felvehetőek a fejlődő gyökérzetszámára. Javaslatunk a komplex műtrágyák sorából mind fizikai, mind kémiai összetétel szempontjából kiemelkedő YaraMila melegen granulált komplex műtrágyák. Talajvizsgálati eredmények alapján a területi adottságoknak leginkább megfelelő összetételek sora áll rendelkezésre. A sorból a magas hatóanyagtartalmának köszönhetően a YaraMila 8-24-24 minden termőhelyre megfelelő választás. Alacsony kálium-ellátottságú talajokon a YaraMila 7-20-28, valamint a 9-12-25 összetételek javasoltak. Alacsony, max. 0,05% portartalmuk, nagy keménységű szemcséi egyenletes 2-4 mm-es mérete lehetővé teszik a teljes felületre történő szórásukat akár 36 m-es szórásszélességig, illetve a vetéssel egymenetben való alkalmazásukat pontos adagolhatóság mellett. Utóbbi esetben összetétel szempontjából a YaraMila 16-27-7 magas foszfor-tartalmának köszönhetően kiemelkedő starter hatással rendelkezik. Használata káliummal jól ellátott területeken, illetve őszi alaptrágyázás kiegészítéseként javasolt. Mindegyik YaraMila a kezdeti fejlődéshez szükséges kén- és mikroelemkiegészítéssel is rendelkezik. A szükséges nitrogén mennyiség kiegészítésére a YaraBela Sulfan az elsődleges javaslatunk, mely a nitrogén mellett a kéntartalmának köszönhetően az olajtartalom növeléséhez is hozzájárul.

Különösen a napraforgó korai vetése esetén, alacsony talajhőmérséklet mellett célszerű a mikrogranulált formájú Yara NP Starter használata, mely a hasonló típusú termékek köréből magas, 47%-os foszfortartamával emelkedik ki. Napraforgó esetében 10-15 kg/ha dózisban kiváló ár-érték arányú kiegészítése bármely granulált alap- vagy startertrágyának.

Tapasztalataink és eredményeink alapján a lombtrágyázás sem maradhat ki a sorból. Az olajos növények, így a napraforgó igényeit is teljes mértékben fedező YaraVita Brassitrel Pro a szükséges bór mellett molibdénnel és mangánnal járul hozzá a magas minőségű kaszat- és olajterméshez, magas magnézium és kalcium kiegészítés mellett. A 6-8 levélpáros állapotban, 3 l/ha dózisban kipermetezett Brassitrel Pro önmagában is 10-15%-os terméstöbbletet eredményez (ábra), a virágzást megelőző időszakban megismételt kezelés pedig tovább növeli a termés mennyiségét, akár önmagában, akár az említett időpontokban alkalmazott növényvédőszerekkel egy tankkombinációban alkalmazva. A YaraVita Bortrac 2 l/ha dózisban csillagbimbós állapotban a korai Brassitrel Pro kezelés kiegészítéseként a virágzáskori magasabb bórigényt teljes mértékben fedezi. A keverhetőség ellenőrzésére a Tankmix adatbázisunk folyamatosan bővül, így gyors információval szolgál minden permetezést megelőzően. Magas hatóanyagtartalom, esőállóság, felületi feszültség csökkentés, több hetes hatástartam, csak néhány minden YaraVitára jellemző tulajdonság közül.

A Yara kínálatában a napraforgó tápanyagutánpótlási technológiájában minden eshetőségre található megoldás.