június 17, 2016

Lombtrágyázás felsőfokon

Szerző: Gyuris Kálmán

Mind a szántóföldön, mind a kertészetben fokozott figyelmet kell fordítani a tápanyag utánpótlás speciális módja, a lombtrágyázásra. A termelők nagy része határozottan rávágja, hogy lombtrágyázok, persze, szükség van rá.

Amikor a termék neve kerül szóba, akkor már visszafogottabb a beszéd, az esetleges összetevőket illetően inkább a csend a jellemzőbb.

Pár percben a legfontosabb dolgokra rávilágítva megmutatjuk a YaraVitaTM lombtrágyák előnyét, pozitív tulajdonságait.

Szántóföld: aktuális a kukorica kezelése, ahol a YaraVitaTM Zeatrel 3-5 l/ha dózisával a magas foszfortartalom mellett igen jelentős a cink és a magnézium kijuttatás. A nehezen induló kukorica állomány meghálálja ezt a beavatkozást, meggyorsítva a kezdeti fejlődést.

A napraforgó növekvő vetésterülete a több éven át tartó kedvező árral együtt mindenképpen a YaraVitaTM Brassitrel Pro használatát hozza magával, a széles mezo- és mikroelem spektrum magas hatóanyaggal tartalommal jár együtt. Kalcium, magnézium, mangán, bór, molibdén, mindegyik létfontosságú a napraforgó életében, és a növény igény szerinti arányban találhatóak a termékben. A 2,5-3 l/ha dózis fedezi a szükséges tápelemek jelentős részét. Lehetőleg 8-10 levélpár környékén juttassuk ki, tartamhatása és esőállósága hosszú időn keresztül fenntartja a pozitív élettani hatásokat.

Kalászosok esetében a következő kalászvédelemmel mindenképpen javasolt YaraVitaTM Thiotrac kijuttatása 4-5 l/ha mennyiségben.

Kertészet: Első helyen egyértelműen a YaraVitaTM Frutrel neve szerepel az ajánlatban, rendkívül magas hatóanyag tartalom széles tápelem számmal párosul. Szinte minden elem olyan magas hatóanyaggal tartalommal van jelen a termékben, hogy mono készítményeket külön-külön túlszárnyalja. Elsősorban szőlő-gyümölcs kultúrákban, de egyes zöldségfélében is ajánlott. A többszöri alacsonyabb dózisú kijuttatást javasoljuk, 2-3 l/ha mennyiségben , 2-3 alkalommal.

Mono készítmények közül kiemelendő a YaraVitaTM Stopit a kalcium, a YaraVitaTM Bortrac a bór pótlására. Kálium kijuttatásásra YaraVitaTM Safe K a megfelelő termék, a benne lévő 500 g/l hatóanyag a YaraVitaTM termékek esetében átlagos, ami viszont kiemelkednek a mezőnyből.

Termékválasztás előtt érdemes a yaravita.hu weboldalra kattintani, hiszen nemcsak a Yara lombtrágyáiról tájékozódhat és tudhat meg érdekességeket, hanem kalkulátorunk segítségével könnyedén összehasonlíthatja más gyártók termékeivel is. Számoljon, megéri!