április 11, 2019

Korán virágzik a repce

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt hetek rendkívüli időjárása felgyorsította a repce vegetációt. Sajnos már márciusiban kaptunk képeket virágzó repcéről, ami elég rossz hír. A magas tápanyagellátottsággal rendelkező területeken jobb a helyzet, még az aszály sújtotta régiókban is látunk zömök, erőteljes repce állományokat. A várva várt csapadék és a lehűlés kicsit javít a helyzeten, a vegetatív folyamatok kicsit lelassulnak.

A legfontosabb kérdés, hogy ilyen körülmények között meddig érdemes, vagy szabad még lombtrágyát kijuttatni. A virágzás kezdetén (5-10%) még nyugodtan alkalmazhatjuk a lombtrágyákat. A közepes, vagy annál jobb területeken – ha eddig még nem kapott a repce növényspecifikus lombtrágyát – 3 l/ha YaraVita Brassitrelt juttassunk ki. Sok helyen találkozni szárrepedéssel, amelyre a megfelelő tápelemkombináció még hozhat gyógyírt. A YaraVita Brassitrel mellett érdemes odafigyelni a bór kiegészítésre is, például 1,5 l/ha YaraVita Bortrac kijuttatásával. Ha csak bórtartalmú lombtrágya kijuttatására van lehetőség, akkor viszont legalább 2-2,5 l/ha dózisban alkalmazzuk.

Virágzás közben nem javasoljuk a lombtrágya használatát, de virágzás után magas kéntartalmú lombtrágyát, YaraVita Thiotrac-ot kifejezetten érdemes használni, 5-6 l/ha mennyiségben, így elősegíthetjük a termés minőségi paramétereinek javulását.