március 04, 2020

Kora tavaszi teendők szántóföldön

Szerző: Gyuris Kálmán

Itt a tavasz, miközben tél sem volt igazán. Nagyon nehéz igazodási pontokat találni a munkavégzések idejének meghatározásához; egyre inkább a fenológia, a talaj állapot, a csapadék és az önmérséklet dönti el a különböző munkák idejét, és kevésbé a hőmérséklet.

Az őszi vetésűeknél az első fejtrágyázáson lassan már mindenki túl van, vagy beszerezte a hozzá szükséges nitrogén műtrágyát. Amennyiben ez esetleg hátravan, vagy a második beszerzésen gondolkodik, mindenképpen felhívom a figyelmét a kénes nitrogén használatára. Az állandósuló negatív kén mérleg, a kénnek önmagában meglévő pozitív hatása mellett mindenképpen kiemelendő a nitrogénre gyakorolt synergista hatása is. Most is sok helyen találkozunk „sárguló” vetésekkel, ahol a laborvizsgálatok a sok esetben a nitrogénhiány mellett/helyett kénhiányt jeleznek. Ennek kivédésére a Yara a YaraBela Sulfan használatát javasolja 200-300 kg/ha mennyiségben. A növény számára ideális a N/S arány mellett a talaj szempontjából is a legideálisabb kénes fejtrágya; legkevésbé savanyítja a talajunkat.

Az ősziek másik tápanyagutánpótlási feladata a lombtrágyázás. Az általunk az elmúlt évek során a technológia részévé tett növényspecifikus lombtrágyák használatának ideális időpontja is lassan közeledik. A gabonafélék esetében a március második fele, április első dekádja környékén kijutatott YaraVita Gramitrel 3 l/ha dózisban tartalmazza a szükséges cink, réz, mangán és magnézium mennyiséget. Őszi káposztarepce esetében annyival könnyebb a helyzet, hogy több a növényvédelmi beavatkozás, így a YaraVita Brassitrel Pro (szintén 3 l/ha) a következő egy-másfél hónapban bármikor kipermetezhető. Mindkét termék esetében többszörös megtérüléssel (minimum 8-10 % terméstöbblet) számolhatunk, az esőállóság, a keverhetőség (tankmix.com), és az egyéb pozitív tulajdonságai együttesen garantálják a sikert.

A tavaszi vetésűek esetében az alaptrágyázáshoz szükséges NPK beszerzések idejét éljük. A melegen granulált, nitrát alapú komplex műtrágyaink, a YaraMila termékcsalád kiemelkedik a mezőnyből a fizikai tulajdonságai, (a szóráskép minimum 5 % termés többletet biztosít), az oldékonyság, (tökéletes, ellentétben a piacon nagy tételben forgalmazott egyéb termékekkel szemben), a magas (54-56 %) hatóanyagtartalom, valamint változatos P/K arányaival. A termékcsalád legfontosabb, legkedveltebb tagjai a YaraMila 8-24-24 és a YaraMila 16-27-7, amelyek mind klasszikus alaptrágyaként, mind starterként ideális termékek. Teljes felületre átlagosan 250-350 kg/ha dózisban javasoljuk, míg vetéssel egy meneteben 150-200 kg/ha az ideális mennyiség. Természetesen az NPK mellett kén és különböző mikroelem kiegészítések is erősitik a termék piaci pozícióját.