július 19, 2018

Itt a következő szezon!

Szerző: Gyuris Kálmán

Minden évben, amikor a repce apropóján a következő év alaptrágyázását elindítjuk, meglepődve állapítjuk meg, eltelt egy év, itt az újabb szezon. Természetesen tudom, hogy még mindenki javában az előző év termését aratja, az akkor elvégzett munkának a következményeit értékeli, miközben egy-egy rövid időre már a 2018/2019 év megalapozásán is gondolkodik. Ehhez adunk egy-két gondolatnyi segítséget, elsősorban alaptrágyázás vonatkozásában.

Amikor romlik az ágazat jövedelmezősége, csökken a realizálható összeredmény, akkor általában a tápanyagellátás tervezése az első, ami anyagi szempontból górcső alá kerül és a termelők nagy része itt csökkenti a kiadásra fordított összeget.  Az alaptrágyázás esetében még inkább megjelenik ez a gondolkodás. Az alaptrágyázás elhagyásának, vagy csökkentésének eredménye nem fog azonnal látszani. Azonban, ha valaki a repce tápanyag felvételi dinamikáját, illetve azt a tényt is figyelembe veszi, hogy mennyire kényes, szakmailag igényes dolog elindítani a repce fejlődését, akkor azért árnyaltabban látja ezt a kérdést.

Kezdjük a fizikai tulajdonságoknál:  A melegen granulált, komplex műtrágyától várható el az egyenletes szemcseméret, a kiemelkedő granula keménység, és természetesen az ezekből következő pormentesség és a jó minőségű szóráskép. Ez utóbbiról kevés szó esik, klasszikus „látens” tulajdonság, amely nem látszik, viszont a gyenge minőségű, egyenetlen kiszórás következményeként átlagosan 5-8% termésveszteséggel számolhatunk. A kiemelkedő fizikai paraméterekkel rendelkező  Yara termékek a magas foszfor- és káliumtartalom mellett az induláshoz szükséges nitrogént is tartalmazzák, valamint ezen kívül  mezo- és mikroelem kiegészítéssel is rendelkeznek, ami a kezdeti fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen. A fizikai tulajdonságok mellett kiemelném a benne lévő foszfor kedvező oldékonyságát, illetve a  különböző foszfor formák optimális arányát, ami mind a kezdeti gyors felvételt, mind a vegetáció teljes ideje alatti ellátást biztosítja.

Ezeket figyelembe véve a következő jól bevált termékeket ajánlom mindenki figyelmébe:

Az NPK piacon meghatározó összetétel a YaraMila 8-24-24, amely egyrészt a legmagasabb PK tartalommal, valamint rendkívül kedvező ár/érték aránnyal bír. Nem véletlenül igyekeznek a kereskedők megegyező, vagy hasonló összetételeket beszerezni különböző forrásokból, ami ha összetételében hasonlít is, a minőséget már nem feltétlenül tudja garantálni. Ettől kissé eltér a YaraMila 7-20-28, amelyet káliumban gyengébben ellátott területeken hatékonyan alkalmazhatunk, míg a YaraMila 9-12-25 foszforral igen jól ellátott területek ideális alaptrágyája. Mindegyik termék esetében az ajánlott dózis a 250 kg-tól a 350 kg-ig terjed. Fontos megjegyeznünk, hogy mindegyik összetétel az egyéb mikroelemek mellett tartalmaz még ként, amely a növény kezdeti fejlődéséhez elengedhetetlen.

Bár még nem aktuális, de egy mondat erejéig mégis csak említsük meg, hogy a sikeres alapozás után a minőség és a télállóság növelése érdekében ne feledkezzünk meg a lombtrágyázásról se! A repce minden igényét kielégítő, minden szükséges tápelemet – Mg, Ca, B, Mn, Mo, N – megfelelő arányban tartalmazó speciális lombtrágyája, a YaraVita Brassitrel Pro, amelyet 2 l/ha dózisban ajánlunk kijuttatni.