január 05, 2021

Indítjuk az új szezont- szántóföld

Szerző: Gyuris Kálmán

Tisztelt Partnereink! A Yara Hungária Kft. a 2021.évben a következő szántóföldi termékeket, technológiákat kínálja Partnereinek! Természetesen egy ilyen rövid összefoglalóban nincs lehetőség mindenre kitérni, csak a legfontosabb dolgokat emeljük ki.

Alaptrágyázás: A kiváló minőséget (pormentesség, kiemelkedő szemcse keménység, egyenletes szemcseméret), a legmagasabb hatóanyag tartalmat (56%, 55 % stb.), a változatos NPK összetételt, (pl: 8:24:24, 16:27:7), a mezo- és mikroelem kiegészítést tartalmazó YaraMila termékcsalád tagjaira hívom fel termelőink figyelmét. Első helyen a YaraMila 8-24-24 (+S és mikroelemek) szerepel, kiemelkedően magas foszfor és kálium tartalmával ideális alaptrágya az átlagos vagy gyenge foszfor és kálium ellátottságú területeken, illetve az intenzíven gazdálkodóknál a magasabb termés eléréséhez. Teljes felületre történő kijuttatáskor 250-350 kg/ha dózist javaslunk, vetéssel egymenetben pedig 150 -200 kg/ha mennyiség fedezi az igényeket. Abban az esetben, ha a káliumigény magasabb, akkor a YaraMila 7-20-28 (+Mg, S és mikroelemek) használata indokoltabb.  Ha a területünk káliumban jól ellátott, vagy ősszel önálló kálium alaptrágyázás történt, esetleg a vetendő növény kálium igénye alacsony, illetve egyértelműen starter típusú alaptrágyában gondolkodunk, akkor a YaraMila 16-27-7 (+S, Zn) a megoldás, hasonló dózisokban. Növényekre szabott technológiáinkat, más összetételeket, felhasználási javaslatainkat keresse honlapunkon.

Abban az esetben, ha klasszikus mikrostarterezésről van szó, akkor a Yara NP Starter a megoldás! A 47 % foszfor és a 10,5 % nitrogén mellett 1, 8 % cink és 0,1 % bór található a termékben. Ilyen magas hatóanyagtartalom mellett elegendő hektáronként a 10-15 kg is!

Fejtrágyázás: Technológiai javaslatunk a ként és nitrogént egyaránt tartalmazó megoldásra fókuszál. A YaraBela Sulfan ideális arányban tartalmaz ként és nitrogént. A kénre legérzékenyebb repce által átlagosan elvárt 4:1 N:S arány biztosításával garantálni tudjuk minden kultúra esetében az elegendő kén mennyiségét, amely a nitrogénhatékonyság feltétele is egyben. A tökéletes oldódás, a kiváló szóráskép, a gyors felvehetőség, ezek mind szükségesek a rendkívül szeszélyes csapadékeloszlású tavaszi hónapokban. Az átlagosan javasolt dózis 200-250 kg/ha, ettől magasabb kénigény esetén inkább a többszöri kijuttatást javasoljuk.

Lombtrágyázás: A negatív tápanyag mérleg nemcsak a makroelemeken keresztül akadályozza a jó minőségű, nagy termékese elérését, hanem a mikroelemek csökkenése is hasonló problémákat okozhat.  Ezért a lombtrágyázás egyre fontosabb tápanyag-utánpótlási eszköz a kezünkben. A bőség zavarával küzd mindenki, sajnos a kínálat növekedése nem hozza magával a minőségi javulásokat, sőt általában fordítva történik. A Yara Hungária Kft. folytatja eddigi szisztémáját, ahol a szakmai alapokon nyugvó, magas hatóanyagtartalmú, növényspecifikus termékeit ajánlja első helyen, és a megfelelő pontokon ezeket kiegészítjük az egy hatóanyagot tartalmazó készítményekkel. Első helyen a gabonák növényspecifikus lombtrágyája, a YaraVita Gramitrel szerepel. A 3 l/ha dózissal, (ahol literenként 600 g hatóanyag található) biztosítani tudjuk az ideális Cu, Zn, Mn, Mg ellátottságot. Hasonló logika mentén a YaraVita Brassitrel Pro a repce növényspecifikus lombtrágyája, itt a Mg, Ca, B, Mo, Mn a kulcs, ezekre fókuszál a termék. Lehetőség szerinti korai kijuttatást javaslunk 3 l/ha mennyiségben. Kén és nitrogén pótlásásra a YaraVita Thiotrac (950 g/l), a bór biztosítására a kiemelkedő minőségű YaraVita Bortrac az ajánlatunk.  Minden termékünk tapadásfokozót tartalmaz, azt külön nem kell adni. Keverhetőségi kérdés esetén a www.tankmix.com a segítség!