február 15, 2021

Figyeljünk oda mindkét serpenyőre az ár és érték mérlegén

Szerző: Szabari Szabolcs, Makra Máté

Tartós, vastag hótakaró és erőteljes mínuszok híján nincs mélynyugalom, folyamatosan „esznek” az enyhe időben a repcék. Napról napra fogy az erő és igen komoly éhség várható februárban. S ha már éhséget csillapítunk, tegyük azt okosan.

Köztudott, hogy kén jelenlétében a kijuttatott N-műtrágyánk hatékonyabban dolgozik, ezért célszerű ezt a két tápelemet egy termékben alkalmaznunk.

Mivel a repce minden 4 egység nitrogén mellé 1 egység ként igényel a fejlődése során, nagyon fontos a két elem együttes jelenléte mellett, azok egymáshoz viszonyított aránya is. Minőségre gyakorolt hatást vizsgálva, repcében az olajképződésben nélkülözhetetlen a kén szerepe. A repce fajlagos tápanyagigénye kén esetében 12-16 kg/t közt van tonnánként. 3-4 tonnás hektáronkénti termést megcélozva ez azt jelenti, hogy az elemi kén-igény 45-60 kg hektáronként.

Éhes repcéink számára nitrogén és kénigény együttes kielégítéséhez a YaraBela Sulfan (N:24%, SO3:15%) termékünket javasoljuk. Elemi kénben ez 6%-ot jelent, amely tökéletesen lefedi a fenn említett 4:1-es N:S arányt. A kiváló fizikai tulajdonságokkal támogatott tápelemarány mellett még egy komoly érv a Sulfan mellett: a ként nem a leginkább savanyító hatású ammónium-szulfát N-formában, hanem gipsz, CaSO4 formájában tartalmazza. Ezúton is kérjük, hogy a fenti tulajdonságokat mindig vegyék figyelembe, s tegyék azokat a mérleg „érték” feliratú serpenyőjébe, amikor kénes nitrogén és kénes nitrogén árakat hasonlítanak össze a piacon. Csapadékviszonyoktól, talajtípustól, intenzifikációtól és célzott termésátlagtól függően, repcében, tél végén a lehető legkorábban 250-400 kg/ha, majd rejtett zöldbimbós állapotban 200-300 kg/ha az ajánlott dózis.

            A YaraVita Brassitrel Pro, amely az őszi káposztarepce (s mellette a napraforgó, borsó, bab, cukorrépa, mák és szója) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Kijuttatása a tél után megfáradt állomány mezo- és mikroelem feltöltéseként, az intenzív növekedés háttér-kiszolgálásaként, az első tavaszi növényvédelmi munkával kapcsoltan, 3 l/ha dózisban történik a bevált gyakorlat szerint.

            Az „alap” Brassitrel kezelés után a YaraVita Bortrac (150 g/l B) és a YaraVita Thiotrac (200 g/liter N és 750 g/liter SO3) is a repce lombtrágyázási technológiájának építőköve. A tavalyi aszályos tavaszon, virágzás előtt, akár önállóan, akár egymással kombináltan (Bortrac 1-2 l/ha és Thiotrac 4-5 liter/ha dózissal) komoly áthidaló segítséget nyújtottak a repcék stresszkezelésében, a megtermékenyülés elősegítésében.

            A soron következő tápanyagutánpótlási feladat a tavaszi vetésű növények alap- és startertrágyázása. A gyors kezdeti fejlődés segítése egy könnyen és jól oldódó műtrágyával biztosítható megfelelő mértékben. Célszerű ilyenkor a komplex összetételű, NPK műtrágyák használata. A YaraMila termékcsalád tagjai a fenti paraméterek mellett kén- és mikroelemkiegészítéssel is rendelkeznek, mely a korai fejlődési időszakban jelentkező igényeket a szükséges mértékben fedezi. A YaraMila összetételek a talaj ellátottsága, valamint a növény igényének megfelelő szükséges NPK tápelemaránnyal állnak rendelkezésre. A napraforgó esetében kiemelt jelentősége van a káliumnak, 1 tonna kaszattermés átlagos fajlagos igénye közel 70 kg/ha, mely a nitrogén igénynek közel a kétszerese. Célszerű ezt az arány a kijuttatása technológia megvalósítása során is figyelembe venni, vagyis ne csak nitrogénnel trágyázzuk a napraforgónkat. A YaraMila termékek közül javaslatunk ezért elsősorban a kálium-túlsúlyos összetételek: YaraMila 7-20-28 és a 9-12-25. Foszforral szembeni magasabb igény esetén a YaraMila 8-24-24, ha pedig korábban történt tápanyag kijuttatás, a YaraMila 16-27-7 a megfelelő választás. Alaptrágyaként felületre 200-350 kg/ha dózisban javasolt kijuttatni. A fizikai paraméterek magas minősége lehetővé teszik a vetéssel egymenetben való alkalmazásukat is. Ebben az esetben alacsonyabb dózisban, 150-200 kg/ha mennyiségben célszerű alkalmazni.

            A napraforgó számára a szükséges nitrogén kiegészítést a már korábban említett YaraBela Sulfan termékünkkel javasoljuk elvégezni, mely kéntartalma a magasabb olajtartalom eléréséhez is hozzájárul. Dózis tekintetében 100-200 kg/ha adag elegendő mennyiség a napraforgó számára. A túlzott nitrogén adagok kijuttatásával a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, valamint az olajtartalmat csökkentjük. Kén és nitrogén együttes kijuttatásával biztosítható a megfelelő hatékonyság alacsonyabb dózisú kijuttatás mellett is.

            A Yara kínálatában minden eshetőségre kínálunk megoldásokat, mellyel a megmagasabb szintű tápanyagutánpótlási technológia valósítható meg.

A Yara csapata nevében szeretnénk az előttünk álló szezonra is jó egészséget és sikeres gazdálkodást kívánni mindenkinek. Ehhez a sikerhez tápanyaggazdálkodási oldalról minden segítséget megadunk Önöknek.