február 07, 2021

Ezen ne múljon…A YaraVita lombtrágyák helyes tárolásáról

Szerző: Szász Imre

Az alábbi cikkel szeretnék segítséget nyújtani ahhoz, hogy egy prémium kategóriás lombtrágya felhasználásának sikere ne múljon a tárolás körülményein.

Az első és leggyakrabban felmerülő kérdés a tárolhatóság időtartama. A Magyarországon forgalomba hozott YaraVita lomtrágyák két csoportra oszthatók: oldatok (Bortrac, Thiotrac, Kombiphos, Last N, Molytrac, Safe K, Stopit, Universal BIO, Zeatrel, Seniphos) és szuszpenziók (Brassitrel PRO, Gramitrel, Coptrac, Frutrel, Magtrac, Mantrac, Zintrac). Az oldatok a tárolás időtartamára kevésbé érzékenyek, hosszú idő után (általában 5-10 év) egyes oldatok színe halványodhat, de ez a hatóanyag tartalmat, felhasználhatóságot nem befolyásolja. Oldatok esetében javasoljuk, hogy a gyártástól számítva öt éven belül használja fel a terméket.

A szuszpenziók a tápanyagok többségét mikronizált formában, szuszpenziót képezve tartalmazzák, hozzájárulva a megfelelő tartamhatás eléréséhez. A gyártás során a formuláció elemeként az iparágban elérhető legjobb minőségű oldószereket és alapanyagokat használják fel a szuszpendált állapot fenntartása érdekében. Ennek ellenére nagy általánosságban elmondható, hogy a tárolás során, a gravitáció hatására kiülepedés következhet be, mely nem csak a lombtrágyákra jellemző, tapasztalhatjuk festékeknél, gyógyszereknél is. Ezeket a termékeket a gyártástól számított két év után ellenőrizni szükséges. Raktározásuknál különösen fontos a FIFO elv betartása. Ehhez nyújt segítséget a kannákra nyomtatott gyártási kód/sarzs szám, például: 014202, melynek első karaktere a gyártási évet jelöli, jelen esetben 0 azaz 2020, a következő három számjegy (142) azt jelenti, hogy az év 142. napján azaz május 22-én készült, az utolsó két karakter (02) azt jelzi, hogy ez volt a második gyártási tétel az adott napon.

 Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a YaraVitákat a felbontás előtt kell felrázni, mert a kanna tetején megjelenő folyékony rész nem csak víz, hanem a szuszpenziót elősegítő anyagok keveréke is. Ha ezt leöntjük, a leülepedett részt sokkal nehezebb a kannából eltávolítani.

A tárolás során a kiülepedést jelentősen befolyásolja a hőmérséklet is. Minél magasabb a tárolási hőmérséklet, annál hamarabb ülepszik ki. Az optimális hőmérséklet 5 és 30 °C közt van, ezért minden estben kerüljük a tűző napon, vagy fóliasátorban történő tárolást.

Annak ellenére, hogy a legtöbb YaraVita lombtrágya fagyáspontja jóval 0°C alatt van, pl. Gramitrel:     -5°C, Brassitrel: -10°C, Bortrac: -15°C, biztonsági okokból fagymentes tárolási körülményeket javaslunk. Ha már a hőmérsékleteknél tartunk, gyakran felmerül a kijuttatáshoz használt víz hőmérsékletének a kérdése is, különösen kora tavaszi kijuttatások esetén. Ezzel kapcsolatban jó hírem van: az alacsony vízhőmérséklet nem befolyásolja a termék felhasználhatóságát. Norvégiában és Finnországban gyakran juttatják ki 1-2°C-os vízzel minden probléma nélkül. Itt jegyezném meg, hogy a víz pH értéke is csak szélsőséges esetekben befolyásolja a YaraVita lombtrágyák felhasználását.

A tárolásról és a biztonságos kijuttatásról bővebb információt a Gyártól a szántóföldig kiadványunkban vagy a honlapunkon talál.: https://www.yara.hu/tapanyagellatas/mutragya-biztonsagos-kezelese/mutragya-tarolasa/