április 25, 2021

Elhúzódó szezon – későbbi kezelések

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt hetek időjárása lelassította őszi vetésű növényeink fejlődését. A kalászosok (elsősorban a búza) fejlődése szempontjából összeségében kedvező volt ez a hűvösebb, csapadékosabb időjárás. Ehhez kapcsolódóan többen kérdezik, hogy az általunk javasolt Gramitreles kezelés elvégezhető-e, meddig javasolt a kijuttatása?

Mindenkit megnyugtatunk, az állományok fejlődése szempontjából az előttünk álló egy-két  hét még megfelelő,  az idő felmelegedésével robbanásszerű fejlődés várható a kalászosoknál. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy minden tápelem a rendelkezésre álljon. Sok év átlagát figyelembe véve kb. egy hónap múlva kezdődik a kalászolás, igy az addig rendelkezésre álló időszakot (4-5 hét) kell maximálisan kiszolgálni. A zászlós levél kiterülése, a kalászolás kezdete után már inkább a YaraVita Thiotrac veszi át a kulcsszerepet; a nitrogén/kén kombináció lesz a legfontosabb.

Gramitrel_apr.jpg

Repce és Brassitrel összefüggéseiben szintén hasonló kérdések merülnek fel, az elmúlt több mint 10 év tapasztalatát talán azzal a termelői mondattal tudnám jellemezni, hogy ameddig nem a sárga szín a domináns, addig mehet a Brassitrel, utána már ne. Nagyon fontos, hogy a hőstresszekre - amelyek  érik a repcét - tudjunk jó választ adni. A bór, a kalcium, a magnézium, molibdén, mangán mind ezt segíti.

 

Természetesen amit itt leírtam, az országos átlag szempontjából értékelendő, ettől lényegesen eltérő fejlettségek, sokkal előrébb lévő állományok is vannak. Minden esetben, amikor a fenológia fejletteség, illetve a kijuttatás időpontja miatt bizonytalan, hívjon bennünket, megnézzük, megbeszéljük, megkeressük az optimális megoldást.

 

Még egy fontos információ: A termékek összetételében nincs változás, a YaraVita Gramitrel továbbra is tartalmazza az alábbi tápelemeket: 64 g/l N, , 260 g/l  MgO,  150 g/l Mn,  80 g/l Zn,  50 g/l Cu. A YaraVita Brassitrel Pro összetevői pedig: 69 g/l N,  124,6 g/ l CaO,  116 g/l MgO,  60g/l B,  70 g/Mn,   4 g/l Mo .