október 19, 2018

Bajban a repce!

Szerző: Gyuris Kálmán

Bajban a repce! Az elmúlt két hónap gyakorlatilag teljesen átírta azokat a repcetermesztési gyakorlatot, amit a eddig a szakma alkalmazott. Érdemi esők nélkül (elsősorban az Alföldön) történt a vetés, illetve a talaj előkészítés nagy része is.

Ennek következtében jelenleg mindenféle fejlettségre találunk példát, de a legkevesebbet a jól fejlett, intenzív növekedésben lévő állományra.  A talajok teljesen kiszáradtak, ahol sikeres volt a kelés, és a kezdeti fejlődés, ott is elfogyott a víz, megállt a fejlődés, nincs felvehető tápanyag. A többi területen pedig a földben elfekvő magtól, a heterogén állományon át, minden megtalálható. A következő időszakban mindenkinek keresni kell azokat a termékeket, technológiákat, amelyek segítséget jelenthetnek ebben a helyzetben. Univerzális javaslatot nem lehet adni, most a fejlettségtől függő megoldások, beavatkozások ideje van.

Egyszerűbb a helyzet ott, ahol az állomány még jól tartja magát, homogén, zöld növényekkel borított a tábla. Itt alkalmazhatjuk a hagyományosan is javasolt, a repce tápanyagszükségletét teljesen lefedő YaraVita Brassitrelt, amelyet 2-3 l/ha mennyiségben ajánlott kijuttatni. A magas kalcium, magnézium, bór, mangán és molibdén hatékonyan átsegíti a nehéz időszakon a növényt.

 Azokon a helyeken, ahol megállt, vagy lelassult a fejlődés, ott más terméket, megoldást javaslunk.  Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, a foszfor felvétele a talajból egyre nehezebbé válik, viszont a téli időszakra viszont fejlettebb, erősebb gyökér szükséges, ezért mindenképpen a foszfor hatékony pótlására kell a hangsúlyt fektetnünk ezeknél a visszamaradott állományoknál. A könnyebb és biztonságosabb felvétel érdekében válasszunk foszfor túlsúlyos lombtrágyát.  A YaraVita Kombiphos, és a YaraVita Zeatrel 440 g/l foszfortartalommal rendelkezik. Emellett a termékekben található kálium és magnézium  segítheti még a repce fejlődését. A YaraVita Zeatrel cinket, a Kombiphos pedig  cink mellett mangánt is tartalmaz. Mindkét lombtrágya esetében minimum 3 l/ha dózist juttassunk ki, ezzel a mennyiséggel már hatékonyan tudjuk támogatni a repcénket.

A felhasználás szempontjából tudni kell, hogy ezek a termékek tartamhatással rendelkeznek, vagyis több héten keresztül képesek tápanyaggal ellátni a növényünket. Keverhetőek a legtöbb növény védőszerrel (ennek ellenőrzésére látogasson el a  www.tankmix.com weboldalra, vagy töltse le ingyenesen a TankmixIT mobilalkalmazást), és kiváló az ár/érték arányuk. A meteorológiai előrejelzések alapján a következő 2-3 hét hőmérséklete még alkalmas a kezelés elvégzésére!

bajban a repce