január 20, 2021

2021 - a remény éve

Szerző: Gyuris Kálmán

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet - sokan megteszik ezt helyettem is -, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály, hatalmas esőzések, aszály újra), terménypiaci anomáliákat említeném meg a Covid-19 mellett. Ezen igen súlyos, a gazdaságokat rendkívüli kihívások elé állító évben a Yara Hungária Kft. egy logisztikai, raktározási átszervezésekkel is nehezített időszakot tudhat maga mögött. Egy szóval összefoglalva, sikeresen túl vagyunk rajta, ezért is írtam a címben, hogy 21 már a remény éve.

Az olyan időszakokban, amikor ennyire sok problémával szembesül a termelő, kereskedő, gyártó, azt hiszem, nagyon fontos a stabil, kiszámítható, ismert portfólióval rendelkező szereplők jelenléte a piacon, amikor nem kell még egy bizonytalansági tényezővel foglalkozni, bátran lehet nyúlni a jól bevált termékekhez, technológiákhoz. A Yara Hungária Kft. ebben az évben a következő termékeket, technológiákat ajánlja Partnerei figyelmébe:

Alaptrágyázás: a kiváló minőséget (pormentesség, kiemelkedő szemcsekeménység, egyenletes szemcseméret), a legmagasabb hatóanyag tartalmat (56%, 55 % stb.), a változatos NPK összetételt, (pl: 8:24:24, 16:17:7), a mezo- és mikroelem kiegészítést tartalmazó, mindezekre visszaszámolva egy rendkívül kedvező ár/érték arányt garantáló YaraMila termékcsalád tagjaira hívom fel termelőink figyelmét. Első helyen a YaraMila 8-24-24 szerepel, kiemelkedően magas foszfor- és kálium-tartalmával ideális alaptrágya az átlagos foszfor- és kálium-ellátottságú területeken, illetve az intenzíven gazdálkodóknál is. Teljes felületre történő kijuttatás esetén átlagosan 250-350 kg/ha dózist javaslunk, vetéssel egymenetben pedig 150 -200 kg/ha mennyiség fedezi az igényeket. Abban az esetben, ha a káliumigény magasabb, akkor a YaraMila 7-20-28 használata indokoltabb. Ha a területünk káliumban jól ellátott, vagy ősszel önálló kálium alaptrágyázás történt, esetleg a vetendő növény káliumigénye alacsony, illetve egyértelműen starter típusú alaptrágyában gondolkodunk, akkor a YaraMila 16-27-7 a megoldás, hasonló dózisokban. Növényekre szabott technológiáinkat, más összetételeket, felhasználási javaslatainkat keresse a honlapunkon.

Fejtrágyázás: Ebben a technológiai fázisban a Yara javaslata a kéntartalmú nitrogén műtrágya. A YaraBela Sulfan ideális arányban tartalmaz ként és nitrogént. A kénre legérzékenyebb repce által átlagosan elvárt 4:1 N:S arány biztosításával garantálni tudjuk minden kultúra esetében az elegendő kén mennyiségét, amely a nitrogénhatékonyság feltétele is egyben. A tökéletes oldódás, a kiváló szóráskép, a gyors felvehetőség, ezek mind szükségesek a rendkívül szeszélyes csapadékeloszlású tavaszi hónapokban. Az átlagosan javasolt dózis 200-250 kg/ha, ettől magasabb kénigény esetén inkább a többszöri kijuttatást javasoljuk.

Lombtrágyázás: A harmadik, egyre fontosabb tápanyag-utánpótlási lehetőség. A bőség zavarával küzd mindenki, sajnos a kínálat növekedése nem hozza magával a minőségi javulásokat, sőt általában fordítva történik. Többször, mélyebben beleásva a lombtrágya termékek adataiba, döbbenetes dolgokat talál az ember. Természetesen egy jó név, egy finanszírozási kényszer, egy sikeres árukapcsolás rengeteg terméknek teremt piacot. (Egy példa: NPK alapú lombtrágyák az egyik régiós kereskedő kínálatában, ezekben pár gramm vagy pár % különbséggel ugyanazok a mikroelem kiegészítések találhatóak, és már „növény specifikus” neveik vannak.) A Yara Hungária Kft. folytatja eddigi szisztémáját, ahol a szakmai alapokon nyugvó, magas hatóanyagtartalmú, növényspecifikus termékeit ajánlja első helyen, és a megfelelő pontokon ezeket kiegészítjük az egy hatóanyagot tartalmazó készítményekkel. Első helyen a YaraVita Gramitrel szerepel. A 3 l/ha dózissal biztosítani tudjuk a korai fenofázis ideális Cu, Zn, Mn, Mg ellátottságát. Hasonló logika mentén a YaraVita Brassitrel Pro a repce növényspecifikus lombtrágyája, itt a Mg, Ca, B, Mo, Mn a kulcs, ezekre fókuszál a termék. Lehetőség szerinti korai kijuttatást javaslunk 3 l/ha mennyiségben.

Összegezve: Érdemi portfolió változás nélkül, tavalyi, vagy csak minimális árváltozásokkal, sikeres logisztikai átszervezéssel, változatlan szakmai csapattal vágunk neki az új évnek, bízva az eredményes együttműködésben.