Jellemzők
április 13, 2023

Készüljön a fosszilmentes élelmiszerekre!

A Yara-val kötött partnerségnek köszönhetően a Lantmännen, a mintegy 19.000 svéd gazdálkodó tulajdonában lévő szövetkezet 2023-ban a világon elsőként fog fosszilmentes élelmiszereket forgalmazni Svédországban.


Claes Johansson, a svédországi Lantmännen mezőgazdasági termelőszövetkezet (mely az ország legnagyobb gabonatermelője) fenntartható fejlesztési igazgatója
Claes Johansson, a svédországi Lantmännen mezőgazdasági termelőszövetkezet (mely az ország legnagyobb gabonatermelője) fenntartható fejlesztési igazgatója_mobil

A mezőgazdaság a világ második legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója. A kibocsátás egy része a világ népességének élelmiszertermesztéséhez szükséges műtrágyákból származik.

"A Yara fosszilmentes zöld műtrágyája volt az egyetlen hiányzó darab, amelyre szükségünk volt a fosszilmentes értéklánc eléréséhez. A fosszilis energia többi függőségét az élelmiszer-értékláncban lépésről lépésre megszüntettük a Klíma és természet-gazdálkodási programunkban". – mondja Claes Johansson, a svédországi Lantmännen mezőgazdasági termelőszövetkezet (mely az ország legnagyobb gabonatermelője) fenntartható fejlesztési igazgatója.

A műtrágyák károsanyag-kibocsátásának csökkentése fontos lépés a Yara azon törekvése felé, hogy természet-pozitív élelmiszereket termeljünk a jövőben. Bár a Yarának vannak az egyik legalacsonyabb szénlábnyommal rendelkező műtrágyái, céljuk a szén-dioxid-mentes növénytáplálás. Ezért 2023-ban a Yara újabb mérföldkőhöz érkezik a fosszilmentes műtrágyák piacra dobásával.