Jellemzők
április 13, 2023

A Föld pulzusa összeköt bennünket

A vállalat új törekvéseihez kapcsolódó kampány kidolgozásakor a Yara arra a tudományos tényre lelt, hogy a Földnek van pulzusa, egy egyenletes üteme, amely 26 másodpercenként fut át a bolygón.


Érzed a Föld pulzusát?
Érzed a Föld pulzusát?_mobil

"Yara számára ez a pulzus a Föld szívverése, a bolygó életének ritmikus szimbóluma. Emlékeztet az emberiség Földhöz fűződő kapcsolatára és közös kötelességünkre, hogy megvédjük a természetet. Ambíciónk: természet-pozitív élelmiszereket termeszteni a jövőben." – mondja Juliana Xavier, a Yara márkamenedzsment vezetője.

A mai élelmiszerrendszer több milliárd embert lát el, de túl sok stresszt okoz bolygónkon. A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 25%-áért és az édesvízhasználat 70%-áért felelős. A biodiverzitás csökkenését és a tápanyagok kifogyását okozza. Ugyanakkor élelmiszerünk egyharmada is kárba megy. A Yara új törekvése az élelmiszerrendszer sürgős átalakításának szükségességére ad választ.

Az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárás és a kimerült talaj veszélyezteti a gazdálkodást és az élelmezésbiztonságot. Az ENSZ szerint a világon már több mint 800 millió ember éhezik.

 

Egy új üzleti megközelítés a természet-pozitív élelmiszerek termesztéséért a jövőben

A vállalat ezen kihívások megoldásán dolgozik azáltal, hogy átalakítja üzleti modelljét, hogy integrálja az éghajlati és természeti igényeket. Jelenlegi erőfeszítései között szerepel a Yara ambíciója – természet-pozitív élelmiszerek termesztése a jövőben –, amely a jövőbeni stratégiánk főcímeként szolgál.

Az egyéb kezdeményezések közé tartozik a tiszta ammónia és zöld műtrágyák kifejlesztése az élelmiszertermelés, és más energiaintenzív iparágak szén-dioxid-mentesítésére; befektetés a tudományba és a technológiába a tápanyagfelhasználás hatékonyságának optimalizálása érdekében; a regeneratív gazdálkodás iparági alkalmazásának ösztönzése; adatmegosztás és helyszíni adatgyűjtés, valamint tudományos alapú célok megállapítása a kibocsátás csökkentésére.

"A Yara globális léptékével pozitív hatást gyakorolhatunk az élelmiszerrendszer megváltoztatására, és felelősségünk van. Mindannyiunknak jobban kell teljesítenünk, hogy mindenki számára tápláló élelmiszereket állítsunk elő és oszthassunk el, helyreállítsuk talajunkat, és csökkentsük a kibocsátást, miközben többet adunk vissza a bolygónak, mint amennyit elveszünk. Ezt jelenti a természet-pozitív” – mondja.

A Yara több mint egy évszázada dolgozik együtt gazdálkodók generációival, innovációval, megoldások fejlesztésével és agronómiai ismeretek megosztásával, hogy táplálja a világot.

"A Yara több mint 20 millió gazdálkodóval dolgozik szerte a világon. Megosztjuk tudásunkat, és megoldásokat kínálunk a jobb és fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében. Szó szerint minden nap a termőföldön vagyunk. Tehát amikor megtudtuk, hogy a pulzus a Föld felszíne alatt lüktet, azt gondoltuk, hogy ez egy gyönyörű témája kampányunknak” – mondja Xavier.

 

A pulzus - tudományos tény


Világszerte 26 másodpercenként rögzítenek egy impulzust a Földről a szeizmikus állomások.

Lars Eivind Augland, az Oslói Egyetem Geotudományi Tanszékének docense elmagyarázza, hogy az impulzus szabályos mikrorezgésekből áll a földkéregben.

"Az impulzus azon kevés jelek egyike, amelyeket rendszeresen, egyértelműen és pontosan generálnak. Nem világos, hogy mi lehet az oka, de számos lehetséges magyarázat létezik, beleértve az óceán hullámait, a vulkánokat, valamint a nyomásnövekedést és csökkenést, amelyek a tengerfenék alatti üledékrétegek repedéseiben jöhetnek létre" - magyarázza Augland.

„Figyelemre méltó, hogy ezek a rengések rendszeresen előfordulnak, és hosszú évtizedek óta tartanak” – mutat rá.

 

Összeköt minket – lokálisan és globálisan

Az impulzusjelek Nyugat-Afrikában, Észak-Amerikában és Európában a legnyilvánvalóbbak, mégis rögzíthetők a szeizmométereken világszerte.

„Egyszerre megindító és figyelemre méltó, hogy egy lokális jelenség globálisan is érzékelhető. A Föld impulzusa összeköt bennünket a bolygóval és egymással” – mondja Juliana Xavier.

"Lehetetlen, hogy a Yara egyedül megvalósítsa ambícióját. Reméljük, hogy a Föld szívverése mindenkit inspirál, aki csatlakozni akar egy jobb élelmiszer-jövőért, és mozgósítani akar, legyen szó a Yara alkalmazottairól, gazdálkodókról, élelmiszeripari vállalatokról vagy kormányokról. Minden egyes lüktetésnek emlékeztetnie kell bennünket arra, hogy sürgősen együtt kell működnünk a természet-pozitív élelmiszerek jövőbeli termesztésének érdekében" - mondja.