április 19, 2021

Zöldségfélék tápanyag-utánpótlása

Szerző: Kovács András

A sikeres zöldségtermesztés egyik sarkalatos pontja a tápanyag-utánpótlás. Az okszerű tápanyagellátással elérjük a magas termésátlagokat, a jobb minőséget és a termésünk tárolhatóságát is tudjuk fokozni. Ismernünk kell a talajaink tápanyag-szolgáltató képességét, mert ez nagyban meghatározza az üzemi technológiát pl. műtrágya megosztását, dózisát. A termesztett zöldségnövény tápanyagigényét is ismernünk kell.

Terjedelmi okok miatt, csak két növény tápanyag-utánpótlását szeretném bemutatni:

Az egyik a burgonya, amelyet a tápanyagigényes növények közé sorolhatunk, nitrogénből 5 kg, foszforból 2 kg és káliumból 9 kg hatóanyagban határozzák meg a tápanyagigény szintet 1 t gumó értékre vetítve. A sikeres termesztésnél a makroelemek mellett a kalcium, a magnézium és az összes mikroelem is fontos. A burgonya kiemelkedően káliumigényes növény. A termés mennyisége és minősége szempontjából egyaránt fontos a felvehető tápelem arány is, mert pl. a túlzott káliumtrágyázás minőségi romlást okozhat. A mikroelemek közül a bór, a cink, a réz és a mangán érdemel figyelmet a burgonyatermesztésben.

A másik a káposztafélékhez tartozó növények, ezek is nagy tápanyagigényűek. A nitrogénből, a káliumból és a kalciumból jelentős mennyiséget igényelnek és hasznosítanak. A bórból, mangánból és molibdénből lényegesen kisebb az igényük, de a sikeres termesztéshez ezeket az elemeket is pótolni kell. Figyelembe kell venni tápanyag-utánpótlás tervezésénél és a műtrágya kiválasztásánál, hogy a tenyészidőszak fajtától függően 50 naptól eltarthat akár 130-140 napig is.

Alap- és fejtrágyázásra a YaraMila Cropcare termékcsaládba tartozó műtrágyákat javaslom, amelyek klórmentes mikroelemes komplexek. A YaraMila Cropcare 8-11-23, a YaraMila Cropcare 11-11-21 és a Cropcare 23-7-7 összetételeket ajánljuk. Ezen műtrágyákra a magas hatóanyag-tartalom, folyamatos, fokozatos tápanyagleadás, teljes mikroelem-tartalom a jellemző. A kijuttatás dózisa a talajvizsgálattól és tenyészidőszaktól függően 300-700 kg/ha. A beművelés előnyösen befolyásolja a tápanyagok feltáródását, oldódását. 400 kg felett célszerű a mennyiséget megosztani, és a kisebbik részt fejtrágyaként kijuttatni. Mindenképpen törekednünk kell az osztott kezelésekre. A feltáródást a csapadék, illetve az öntözés nagymértékben elősegíti, a lebomlás időtartama 1-4 hónap.

A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a talajon keresztüli kalciumpótlás is!

Biztonságos, hatásos és költségtakarékos megoldás a YaraLiva Nitrabor/Tropicote alkalmazása, mert a zöldségtermő növények számára könnyen felvehető kalciumot tud biztosítani. A termékben lévő nitrogén jelentős része nitrát formában található, ami szintén előnyös, mert a legkönnyebben felvehető nitrogénforma és nem savanyítjuk vele a talajt. Nem szabad megfeledkezni a termékben található bórról (0,3%) sem. A kijuttatás időpontja zöldségfajonként változik, de általánosságban gumó, fejképződés előtt kell a talajra kijuttatni a műtrágyát. A sekély bedolgozás elősegíti a termék hatékonyságát. Dózisa 200-300kg/ha.

Lombtrágyázásra kora tavasztól a YaraVita Frutrel-t (69 g N/l, 280 g CaO/l, 240 g/l foszfor-pentoxid, 100 g MgO/l, 20 g B/l és 40 g Zn/l ) ajánljuk. Hideg körülmények között is megoldott a foszforutánpótlás. A termékben levő segédanyagoknak köszönhetően még a káposztaféléken is megtapad, így jobb lesz a hasznosulása a tápelemeknek. A dózisa 3-5 l/ha.

A YaraVita Brassitrel Pro, a napraforgó (s mellette a káposztafélék, repce, borsó, bab, cukorrépa, mák és szója) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 11 6g/l MgO-t, 60 g/l bórt, 70 g/l mangánt, 4 g/l molibdént, 124,6 g/l CaO-ot és 69 g/l nitrogént. Káposztafélékben 4-6 leveles állapotól folyamatosan 8-10 naponta, 2-4 l/ha dózisban javaslom.

A stresszhelyzetek gyógyítására a YaraVita Universal Bio-t javaslom, dózisa 3-5 l/ha. A termék 8 hatóanyagot és algakivonatot tartalmazó általános kondicionáló lombtrágya.

A szárazanyag, a szín, a szállíthatóság fokozására egy folyékony, magas káliumtartalmú lombtrágyát vezettünk be a piacra; a YaraVita Safe K-t (45 g/l nitrogén, 500 g/l kálium). A hektár dózisa 5 liter.

Ha egy tápelemet kell kijuttatni, akkor a bór pótlására YaraVita Bortrac (150 g B/l), 1-2 l/ha a dózisa. A cink pótlására a YaraVita Zintrac (700 g Zn/l) a jó technológiai megoldás, 0,5-1l/ha kell felhasználni egyszeri kezelés alkalmával.

A mangán, a magnézium, a kalcium pótlására YaraVita Mantrac (500 g Mn/l), YaraVita Magtrac (500 g Mg/l), és YaraVita Stopit (224 g CaO/l) a Yara termékjavaslata.