március 21, 2022

YARAVITA: Tények, információk, avagy miért több ez a termék?

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt időszak történései eléggé összekuszálták a technológiai gondolatokat, javaslatokat a tápanyag-utánpótlás területén. Felerősödtek az alternatív megoldási javaslatok, „sufni” termékekkel, technológiákkal bombázzák a termelőket, és mindenkinek van egy jó ötlete. (Csak nehogy a libák hamarabb elfogyjanak, mint a gyógyító javaslatok.) Ebben a helyzetben a lombtrágyázás területén érdemes összefoglalni a YaraVita termékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Kezdjük az összes Vitára vonatkozó információkkal:

  • formulázott termékek, hosszú, optimális életpályájuk van, lassabb a beszáradás, a legmagasabb koncentrációban sem okoznak perzselést
  • tartamhatással rendelkeznek, még 90 nap után is kimutathatóak a növény felületén, azaz még akkor is „dolgoznak”
  • esőállóságuk kiemelkedő, a normál száradást követően extra mennyiségű eső sem mossa le- tapadásfokozóval kiegészített termékeket
  • kiváló keverhetőség, ezt segíti a www.tankmix.com nevű adatbázis
  • kiemelkedően magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek (gyakorlatilag a legmagasabbal a piacon)
  • ebből, illetve kedvező árképzésükkel összefüggésben a hatóanyag költség/ha még jobban kiemeli őket a mezőnyből

A Magyarországon forgalmazott termékeknek két nagy csoportja van: az oldatok és a szuszpenziók, amelyek legfontosabb jellemzői a következők:

Oldatok: Tiszta, szabadon folyó folyadékok, amelyek könnyen elegyednek a vízzel, tiszta oldatot eredményezve. Az oldatokban minden tápanyag 100%-ban oldott formában van jelen. Tárolási körülményekre nem érzékeny, 5 éven belüli felhasználás javasolt.

A következő lombtrágyák tartoznak ide: Bortrac, Thiotrac, Universal Bio, Safe K, Zeatrel, KombiPhos, Stopit, Senophos, Last N.

Szuszpenziók: Opálos, önthető folyadékok, amelyek vízzel elkeverve, felhős, tejszerű szuszpenziókat alkotnak. A tápanyagok többségét mikronizált formában tartalmazzák. Kisebb részük oldott állapotban van, a nagyobb rész folyamatos oldódása biztosítja a tápelemek tartamhatását.  A formulációnak köszönhetően a tápanyagszemcsék kevésbé ülepednek le. Kerülje a hosszabb tárolást, (gyártástól számítva 2 év), illetve a magas hőmérsékletet (30 fok felett). Fontos megjegyezni, hogy a szuszpenziók tetején a tárolás során vékony, tiszta folyadék réteg képződik, ami természetes folyamat, nem befolyásolja a termék minőségét, és felrázáskor eltűnik. Ugyanakkor a felhasználás előtt fontos lépés a kanna felrázása, hogy az oldószer kellő mértékben összekeveredhessen a termékkel.

Ide tartozik: Brassitel Pro, Gramitrel, Frutrel, Zintrac, Coptrac, Mantrac, Magtrac.

Mindkét termékcsoport kiszerelésese zömében 10 l/kanna, de a Coptrac, Zintrac, Mantrac 5 l/kanna mennyiségben történik. Minden kanna egy 6 jegyű un. sarzs számot kap, ahol az első karakter a gyártási évet, a következő 3 az adott éven belüli napot, az utolsó kettő az adott napon belüli azonosítást jelöli.

Picture1.jpg

A termékek technikai, műszaki, tárolási információi után a termesztés technológiai dolgokról egy pár szót:

A növényspecifikus termékek hatóanyag összetétele egy-egy faj, vagy növénycsoport igényeit veszi figyelembe, azok igénye alapján tartalmazza a különböző mezo- és mikroelemeket, valamint azok arányát. Átlagosan 500-600 g/l hatóanyagot tartalmaznak, ezeket javasoljuk a technológia részeként kijuttatni. A nevük kétféleképpen is utal a felhasználandó kultúrára, egyrészt mindegyik „trel” végű, illetve a név első része valamilyen formába a célcsoport neve: pl. Brassitrel, Zeatrel, Gramitrel, Frutrel.

Az egy hatóanyagot tartalmazó készítmények a különböző elemek kijuttatását teszi lehetővé, amelyek között megtalálhatóak azok, amelyeket mindenképpen „vakon” alkalmazni javasolt, mint például a Bortrac az olajosoknál, vagy a Stopit az almánál. A többi az adott termesztési körülmény (talajvizsgálat, hiánytünet, kórkép, minőségjavítás) miatt indokolt. Ezen termékek esetében a nevezéktan általában annyiban módosul, hogy a „trac” a végződés, előtte pedig az adott hatóanyag nevének kezdete szerepel: pl: Zintrac, Coptrac, Bortrac, Magtrac, Mantrac (kivétel Safe K).

Megemlítendő még az általános kezelésre javasolt termékünk: az Universal Bio, amely a magas NPK tartalom mellett teljes mikroelemsorral rendelkezik, és általános kondicionálásra, valamint stresszhelyzetek átvészelésére javasolt.

Ezenkívül az un. speciális összetételek, ide a Seniphos és a KombiPhos tartozik.