május 10, 2020

Yara termékekkel a sikeres zöldségtermesztésért

Szerző: Kovács András

Minden év új kihívás, szoktuk mondani. Ez a megállapítás nagyon igaz a zöldségtermesztésben 2020-ban is. Elég, ha az időjárásra, a munkaerő kérdésére, az árakra gondolunk. A termesztők helyzetét a kialakult járványhelyzet is nehezíti. Amikor a tisztelt termelő kollegák ezt a cikket olvassák, már nagy valószínűséggel eldöntötték, hogy milyen növényt, milyen területen termelnek az idén.

Javaslatunk a zöldségnövények tápanyag-utánpótlására:

Alaptrágyázásra használjunk klórmentes, mikroelemes YaraMila Cropcare 8-11-23-t, YaraMila Cropcare 11-11-21-t. vagy a YaraMila Complex-et. Az alaptrágyázást tavasszal végezzük; az ültetés, vetés előkészítésekor. Ekkor dolgozzuk be a talajba a műtrágyát, ezzel biztosítva a gyökérzóna induló tápanyagellátását.

Kalciumpótlásra; fejtrágyázásra, illetve a kalcium talajon keresztül történő kijuttatására talajon keresztül a YaraLiva Nitrabor vagy a YaraLiva Tropicote termékünket javasoljuk, amelyeknek hektárdózisa 200-250 kg/ha. A kalcium pótlása a sikeres termesztés kulcskérdése e kultúrákban is. A YaraLiva Nitrabor/Tropicote termékek 100%-ban oldódnak, ezért a növények gyorsan fel tudják venni.

Fejtrágyázásnál az intenzív növekedési időszak magasabb nitrogénigényének kielégítésére a klasszikus nitrogéntemékek melett a YaraBela Sulfan használatára hívjuk fel a figyelmet, amellyel a kén pótlás is megoldódik. Olyan kultúrákban, ahol fontos a kálium, ott a YaraMila Cropcare 8-11-23-t, vagy a YaraMila Complex termékünket javasoljuk fejtrágyaként használni, amelyekkel javítjuk a beltartalmi értéket és növeljük a tárolhatóságot. Ezen műtrágyákra a magas hatóanyag-tartalom, folyamatos, fokozatos tápanyag leadás, teljes mikroelem tartalom a jellemző. A dózisa a talajvizsgálattól függően 300-800 kg/ha. Ha lehetőség van rá, akkor a sekély beművelés előnyösen befolyásolja a tápanyagok feltáródását. 400 kg felett célszerű a mennyiséget megosztani. A feltáródást a csapadék, illetve az öntözés nagy mértékben elősegíti; a lebomlás időtartama 1-4 hónap.

Tápoldatozásra a zöldségtermelőknek öntöző műtrágyában a jól ismert Ferticare, vagy a YaraTera Kristalon komplex termékcsaládot javaslom. Mindkét termékcsalád magas minőséget képvisel. A 100 %-ban vízoldható, kiegészítő YaraTera Krista műtrágyacsaládot (amelynek tagjai a keserűsó, kálium-nitrát, kálium-szulfát, mono-kálifoszfát, magnézium-nitrát) ajánljuk. A kalcium pótlásra tápoldatozásban a 100%-ban vízoldható YaraTera Calcinit az optimális megoldás. A pontos technológia (töménység, fonológiai időzítés, stb.) a yara.hu weboldalunkon ismerhető meg.

A széles lombtrágya kínálatunkból is szeretnénk néhány kulcsterméket a kertész kollégák figyelmébe ajánlani:

A zöldségtermelők speciális terméke a YaraVita  Frutrel (69g N, 240g P2O5, 280g CaO, 100g MgO, 20g B és 40g Zn található egy liter termékben). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó termésfejlődésben, és utána az estleges stresszhelyzetek (pl. túlkötés, aszály, jégverés, stb.) átvészelésében, végig a vegetáció során egészen az érésig. A dózisa a vegetáció egészére tekintve 10 l/ha. Ezt érdemes és javasolt két-három alkalomra szétosztani.

A sikeres kalcium utánpótlás fontos pillére a lombtrágyázás, amit a növényvédelmi munkákkal egy menetben kell elvégezni, a kötődéstől folyamatosan. Termékeink közül javasolt a YaraVita Stopit-tal 5 l/ha dózisban. Egy literrel 224 g/liter kalciumot tudunk visszapótolni. Általános kezelésre a megfelelő termék a YaraVita Universal Bio; magas NPK-tartalom jellemzi, teljes mikroelemsorral kiegészítve.