március 28, 2022

Yara tápanyag-utánpótlása állókultúrákban

Szerző: Kovács András

A tápanyag-utánpótlásban az alap- és fejtrágyázás, valamint a lombtrágyázás mellett meghatározó technológiai elem lett, lesz a tápoldatozás is. Az öntöző vízzel történő műtrágya kijuttatás az elmúlt években egyre jobban beépült a napi gyakorlatba a gyümölcstermesztésben is.

A gazdálkodók tapasztalták, hogy az öntözőműtrágyákkal kezelt állományok többet, szebbet és minőségibbet teremnek. Ennek fő oka, hogy öntöző vízzel könnyen felvehető tápelemeket juttatunk ki a növényeink gyökérzónájához.

A Yara szakmai ajánlata alap- és fejtrágyázásra:

      YaraMila  Cropcare 8-11-23 -  általános alaptrágyázásra, minőségjavító, érésgyorsító fejtrágyázásra alkalmas a nagy káliumigényű kultúrákban.

     YaraMila  Cropcare 11-11-21 - kiemelten javasolt olyan állományokban, ahol az NPK mellett fontos a mikroelemek kijuttatása.

      YaraMila Cropcare 23-7-7 - intenzív növekedés serkentésére, a termés mennyiségének javítására fejlesztett komplex.      

YaraMila Cropcare család, használatának előnyei:

  • biztonságos a klórra érzékeny gyümölcskultúrák /alma, bodza, csonthéjasok, szamóca, körte/, szőlő, valamint dísznövény termesztésben is,
  • alkalmas alap-, starter- és fejtrágyázásra is
  • igényhez, körülményekhez igazítható és igazodó technológiában alkalmazható
  • veszteség nélküli folyamatos tápanyagellátás,

alkalmas a növekedés és termésminőség javítására, szabályozására.

Alma, csonthéjasok, bogyósok, szőlő és disznövényekhez a YaraMila Cropcare 8-11-23, vagy a YaraMila Cropcare 11-11-21 összetételeket kálium és mikroelemek pótlására használhatjuk. A hektár dózisa 250-450 kg/ha. A jobb hasznosulás érdekében célszerű sekélyen bedolgozni.

 

Nitrogén- és kalciumpótlás:

A sikeres gyümölcs- és szőlőtermesztésnél nagyon fontos kérdés a kalcium pótlása, ezért savanyú és mészhiányos területeken, vagy fokozottan kalciumérzékeny kultúra esetében a vegetáció kezdete előtt magas kalcium hatóanyagot tartalmazó nitrogén műtrágyát juttassunk ki. Erre YaraLiva Nitrabor/Tropicote termékeinket javasoljuk, mert a növények számára könnyen felvehető kalciumot tud biztosítani. A termékben lévő nitrogén jelentős része nitrát formában található, amely a legkönnyebben felvehető nitrogénforma. Ezzel a termékkel nem savanyítjuk a talajt. Dózisa: 200-300 kg/ha.

Lombtrágyázás:

A cink pótlására a YaraVita Zintrac (Zn 700 g/l) a megoldás, dózisa: 0,5-1 l/ha.

A bór, mangán, a magnézium, kalcium pótlására YaraVita Bortrac (B 150 g/l), YaraVita Mantrac (Mn 500 g/l), YaraVita Magtrac (Mg 500 g/l) és YaraVita Stopit (CaO 224 g/l) a Yara termékjavaslata. A bóros lombtrágyát virágzás előtt 1-2 l/ha mennyiségben, mangános lombtrágyánkat megelőző jelleggel 0,5 l/ha dózisban legalább két-három alkalommal, magnéziumos lombtrágyát 1, esetleg 2 alkalommal 2-4 l/ha dózisban kell kijuttatni.

A súlyos terméskiesést okozó kalciumhiány megelőzése a kötődés után aktuális. Kultúrától, fajtától, függően akár 4-8-szor is el kell végezni a kezeléseket. A Yara Stopit- ból hektáronként 5-7 litert kell kijuttatni.

Az elmúlt évek egyik sikerterméke a gyümölcs- és szőlőtermelők körében a YaraVita Frutrel (N 69 g/l, CaO 280 g/l, MgO 100 g/l, B 20 g/l, Zn 40 g/l). A termő növényeket segíti a jó kötődésben és az intenzív növekedés során, egészen az érés kezdetéig. Dózisa: 3-5 l/ha.                                                                                                                                                 A másik sikertermék a YaraVita Seniphos (N 39 g/l, P2O310 g/l, CaO 56 g/l), ami a szüret előtti színeződés segítésére használható színes fajtáknál. A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni. 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni, és önmagában kijuttatni. Dózis: 10 l/ha.

A szárazanyag, a szín, a cukor és a szállíthatóság fokozására egy folyékony, magas káliumtartalmú lombtrágyát ajánlunk, a YaraVita Safe K-t (N 45 g/l,K 500 g/l. Dózisa 5 l/ha.

Tápoldatozás:

 A gyümölcs, szőlő és disznövénytermesztőknek öntöző műtrágyában a jól ismert Ferticare, a YaraTera Kristalon termékcsaládot, és a 100%-ban vízoldható YaraTera Krista mono műtrágyacsaládot (kalcium-nitrát, keserűsó, kálium-nitrát, kálium-szulfát, mono-kálifoszfát) ajánljuk.