január 30, 2024

Yara megoldások a tavaszi tápanyagellátás kihívásaira

Szerző: Tóth Gábor

Kihívások és ellentmondások időszakát éljük a mezőgazdaságban is. Nő a globális élelmiszer-igény, többet kell termelni, de a tervezett szabályozások inkább a korlátozás irányába hatnak. Ebben a kérdésben a tápanyagellátás fontos szakterület, hozzáértéssel, okszerű használatá-val fenntartható az élelmiszertermelés és a környezet közötti egyensúly. A tápanyagellátásban fontos hangsúlyozni a hármas szabályt: a megfelelő időben, a megfelelő termék (összetétel), a megfelelő mennyiségben legyen kijuttatva.

Januárban a gazdálkodók többsége már tervezi a tavaszi vetésterv és a tápanyagellátás összeállítását. Visszatérő kérdés, hogy milyen műtrágyát használjak a technológiában? Ha a kijuttatás szempontjából a szűk időablakot figyelembe vesszük, akkor a monoműtrágya nem jöhet szóban, marad a komplex műtrágya.

A YaraMila műtrágyák melegen granulált eljárással készülnek, ahol a legszigorúbb környezetvédelmi, minőségi menedzsment és munkavédelmi előírások betartásával történik a gyártás. A YaraMila kiváló fizikai tulajdonságai (egyenletes frakció, pormentes, gömbölyű granulometria) lehetővé teszik mind a röpítőtárcsás, mind a vetéssel egymenetben történő műtrágyakijuttatást. A kémiai tulajdonságok, alapvetően meghatározzák a műtrágya hatékonyságát; a YaraMila műtrágyák a nitrogént és a káliumot 100%-ban, a foszfort 90% feletti vízoldható formában tartalmazzák.

A komplex műtrágyában a foszfor minősége nagy jelentősű a felvehetőség és a tartamhatás szempontjából. Ha megnézzük a magyarországi talajok becsült foszforállapotát; látható hogy az igen gyenge ellátottságú talajok területe nőtt, a jó ellátottságú területek százalékos aránya csökkent (1.ábra).

1.ábra Magyarországi talajok becsült P-ellátottsága

A jelenlegi gazdasági helyzetben kevesen engedhetik meg hogy az indokoltnál magasabb dózist juttassanak ki csak azért, hogy a gyengébb területek ellátottságát javítsák. Eredményesebb, ha hatékonyabb műtrágyát választunk, és úgy közelítjük a növényi optimumot. Minden inputanyag választás befektetés is, ezért fontos, hogy választunk műtrágyát. Nézzük miért érdemes a Yara termékre építeni!

A sikeres gazdálkodás komplex szemléletet kíván. Ha elfogadjuk, hogy termelési eszközök kölcsönhatásban vannak egymással, akkor a fajtaválasztás és a károsítók elleni védelem mellett a műtrágyázásra is fektessünk kellő hangsúlyt. Ha a sikerünket egyetlen kiragadott technológiai elemre építjük, könnyen ellentmondásban kerülünk, veszélyeztetve a gazdálkodás nyereségét.

A YaraMila termékekben kémiailag eltérő tulajdonságú foszforformák találhatók, így biztosítható a növény folyamatos foszforellátása akkor is, ha a foszforfeltáródás szempontjából kedvezőtlenek a körülmények (tavasszal alacsony talajhőmérséklet, kedvezőtlen talaj kémhatás, vagyis eltér az ideális 6,5-7 pH tartománytól). A Yara által kifejlesztett P-Extend formula, lehetővé teszi, hogy a YaraMila-val kijuttatott foszfor a növény számára tovább felvehető maradjon. A hagyományos, kizárólag ortofoszfát alapú műtrágyáknál, a kijuttatás után 2 héttel már 40%-kal csökkenhet a felvehető foszfor mennyisége.

A Yara hanninghofi kutató intézete megvizsgálta, hogy alakul a foszforszolgáltatás a YaraMila P-Extend műtrágyánál. (2.ábra)

2.ábra YaraMila P-iextend - Folyamatos foszforforrás a növényeknek

A vizsgálat jól mutatja, hogy több hónappal a kijuttatás után a vízoldható foszfor koncentrációja. még mindig emelkedett. Ez megalapozza a növények foszfor-ellátását, még a felvételi igény szempontjából kritikus időszakban is.

Az őszi csapadék és a gazdasági helyzet okán sok helyen nem tudtak elegendő műtrágyát kijuttatni az őszi vetésekre. Az elmaradt őszi műtrágya pótlásra vagy kiegészítésére javasoljuk a YaraMila 16-27-7 vagy a YaraMila 10-24-24 összetételt kijuttatni. Fontos, hogy időben elvégezzük; legkésőbb az első fejtrágyaszóráskor, a jogszabályi előírásokat szem előtt tartva. A dózist a szükséges foszfor, kálium igényhez igazítsuk, figyelembevéve a nitrogénigényt, és az ősszel kijuttatott mennyiségeket.

A vetéssel egymenetben lehetőség van mikrogranulátum formájában történő starterezésre is. A startertrágyázás elsődleges célja kis mennyiségű (5–10 kg/ha) foszfor hatóanyag kijuttatása a vetéssel egymenetben. Ide javasoljuk a Yara NP Startert (10,5% N + 47% P2O5) bór és cink mikroelemkiegészítéssel. Javasolt dózis 10-20 kg/ha, talajkémhatástól, foszfor-ellátottságtól és vetésidőtől függően.

A tavaszi nitrogén fejtrágyázáshoz javasoljuk a YaraBela műtrágyákat. Ha kén kijuttatásban is gondolkozunk - gabonaféléknél és olajosoknál a minőséget is megcélozva - akkor érdemes a népszerű YaraBela Sulfanra is ajánlatot kérni, most kedvező áron beszerezhető kereskedő partnereinktől.

 

Január végén, február elején, ha végignézünk az őszi vetéseken, a repcék fejlettek, de a levelek már tápanyaghiányt mutatnak. Kora tavasszal, a fagyok megszűnésével a YaraVita Brassitrel-t (458 g/l össz tápelem) ajánljuk 3 l/ha dózisban az őszi káposztarepce első lombkezelésére kijuttatni. Bór, kalcium, magnézium, mangán és molibdén tápelemek segítik az állomány egységes indulását.

Ha a gabonák gyengébb fejlettsége indokolja, az első kezelésre a YaraVita Kombiphost (638 g/l össz tápelem) javasoljuk 2-3 l/ha dózisban. A magas foszfortartalom mellett a gyökérfejlődést és a bokrosodást segítő mikro-, mezo- és a vízháztartásban szerepet játszó makroelemet tartalmaz. Amennyiben megfelelő a búza bokrosodása, az első kijuttatást a YaraVita Gramitrel-lel (620 g/l össz tápelem) végezzük 3 l/ha mennyiségben.