június 01, 2023

Yara-lombtrágyák gyümölcstermelőknek

Szerző: Kovács András

A Yara lombtrágyáiban egyszerre találjuk meg a minőséget, a termékek specifikus összetételét, a biztonságot, a megfizethető termelőbaráti árakat, s emellett egyes termékeknél különleges ajánlattal is segítjük a vásárlóinkat.

Gyümölcstermelő partnereink a szüret közeledtével célzott lobtrágya kezelésekkel nagy mértékben tudják javítani az ültetvényük kondícióját, a gyümölcs tárolhatóságát, szállíthatóságát, színeződését.

A Yara termékek kínálatából lombtrágyázásra a következő termékeinket ajánlom a termelőink figyelmébe a fenti célok elérése érdekében:

A gyümölcstermelőknek kifejlesztett egyik termékünk a YaraVita Frutrel (N 70 g/l, P2O5 255 g/l, CaO 297 g/l, MgO 100 g/l, B 21 g/l és Zn 51 g/l). A termék minőségi alapanyagokból készül, ezért nincs esélye a perzselés kialakulásának. Több éves termelői tapasztalat szerint a termesztés során is tökéletesen vizsgázott a termékünk. A vegetáció során folyamatosan kell használni a YaraVita Frutrel-t, különösen az estleges stresszhelyzetek (pl. aszály, jégverés stb.) átvészelésére.  Fontos, hogy szüret előtt 3 héttel végezzük el az utolsó kezelést. Átlagos felhasználási dózisa 2,5-3 l/ha.

A súlyos minőségi problémákat okozó kalciumhiány megelőzésére kalciumos lombtrágyát kell használnunk (a kötődéstől aktuális). Kultúrától, fajtától függően akár 4-8-szor is célszerű elvégezni a kezeléseket. A YaraVita Stopit-ból (CaO 224g/l) hektáronként 5-7 litert kell kijuttatni. 

Az almában a szüret előtti színeződés segítésére használható piros fajtáknál a YaraVita Seniphos (N 41 g/l, P2O328 g/l és CaO 55 g/l). A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni, és 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni és önmagában kijuttatni.  Kíméletes, de nagyon gyors, fajtára jellemző színt tudunk elérni.

A szárazanyag, a szín fokozására egy folyékony magas káliumtartalmú lombtrágyát javaslunk, amely a YaraVita Safe K (N 45 g/l, K2O 510 g/l). A hektár dózisa 5-10 liter.

 A felsorolt termékek magas hatóanyag-tartalmúak és a konkurens termékekhez viszonyítva kedvező az áruk.  A formulációnak köszönhetően nincs perzselés. A termékek kijutásával tehát elérjük a fajtára jellemző szín-, íz- és zamatanyagok kialakulását, valamint a megfelelő méretet, a jó szállíthatóságot, tárolhatóságot és pulton tarthatóságot.                                                                                A célok eléréséhez a YARA termékek jelentik a megoldást a lombtrágyázásban is.

 

A szántóföldi termelőknek szeretnék egy igen kedvező ajánlatot bemutatni.

A Yara Hungária Kft. egy szakmai alapokon nyugvó, napraforgótermesztőket segítő lombtrágya ajánlattal jelenik meg a piacon. Röviden a következőről van szó: A technológiai javaslatunkat az elmúlt évek kisparcellás kísérletei (Martonvásár, Dr. Árendás Tamás), illetve üzemi tapasztalataink egybehangzó eredményei alapján állítottuk össze.

1.kezelés: YaraVita Brassitrel Pro - 3 l/ha

Javasolt technológiánk alapja az olajos növények, így a napraforgó igényeit is teljes mértékben lefedő YaraVita Brassitrel Pro (N 69 g/l, CaO 125 g/l, MgO 116 g/l, B 60 g/l, Mn 70 g/l, Mo 4 g/l) növényspecifikus lombtrágyánk. A szükséges bór mellett molibdénnel és mangánnal járul hozzá a magas minőségű kaszat- és olajterméshez, jelentős magnézium és kalcium kiegészítés mellett. Külön kiemelnénk a bór kérdését, mert itt kiadunk 180 g/ha mennyiséget, amit kiegészítünk a technológiai javaslatunk másik termékével. A kijuttatás optimális ideje a növény 6-8 levélpáros állapota.

  1. kezelés: YaraVita Bortrac - 1,5 l/ha

A bórpótlás ideális terméke, mely 150 g/l bórt tartalmaz. A virágzás előtti állapotban javasolt kijuttatni. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében, fehérjeszintézisben és a tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem. A két kezeléstől átlagosan háromszoros megtérülés várható. Növényvédő szerekkel való keverhetőségről a www.tankmix.com felületen lehet tájékozódni. Ezen termékek természetesen más növényeknél is sikeresek (pl. szója, cukorrépa, mák), az azokra vonatkozó technológiát a honlapon érdemes keresni.

És most a csomagról: 70 hektáros YaraVita lombtrágyázási csomag, mely tartalmazza: 210 l YaraVita Brassitrel Pro + 110 l YaraVita Bortrac termékünket. A csomag megvásárlásakor kereskedő partnereink 20 liter YaraVita Brassitrel Pro-t és 10 liter YaraVita Bortrac-ot jóváírnak Önöknek.