február 24, 2020

Válasszon megfelelő műtrágyát – Válasszon Yarát!

Szerző: Tóth Gábor

A műtrágyaszórók előkészítése már folyamatban van a tavaszi munkálatokhoz. Hogy milyen műtrágyát választunk, fontos kérdés a tavaszi tápanyagellátás megtervezéséhez. A döntésnél figyeljünk a műtrágya minőségre. Ezt több tényező is befolyásolja

A Yara koncepciója a nitrát alapú, melegen granulált NPK komplex, mikroelem kiegészítéssel. Ezek a műtrágyák speciális granulálási technológiával készülnek, és minden szemcse tartalmazza a specifikáción feltüntetett tápelemeket. A gyártás során az üzemben naponta 70-80 mintát vesznek, ez garantálja, hogy ami a zsákon van feltüntetve, azt a minőséget kapjuk a valóságban is.

A speciális granulálási technológiának köszönhetően a YaraMila termékek kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. A kiváló fizikairól tulajdonságok (egyenletes frakció, pormentes, gömbölyű granulometria) lehetővé teszik mind a röpítőtárcsás mind a vetéssel egymenetben történő műtrágya kijuttatást.

Most nézzük a kémiai tulajdonságokat, ami alapvetően meghatározza a műtrágya hatékonyságot:

A YaraMila kémiai formájá gyorsan feltáródó, könnyen felvehető hatóanyagot tartalmaz. A nitrogén, és a kálium100%-a, a foszfor 90%-ban vízoldható formában van.

A magasabb N-tartalmú YaraMila termékekben (pl. YaraMila 14-14-21, YaraMila 16-27-7) a nitrát - ammónium aránya 30-40:60-70. Ez az arány egyrészt gyors nitrogénforrást biztosít a növénynek a nitrátkomponens által, ugyanakkor az ammónia kiegyenlítettebb ellátást ad. További előny, hogy a nitrát segíti a pozitív töltésű kationok (K, Ca, Mg) felvételét.

Fontos megjegyezni, hogy a YaraMila különböző kémiai formákban tartalmazza a foszfort. Ezzel a fejlesztéssel (P-Extend) biztosítható a teljes vegetációs időszakban a megfelelő foszfor koncentráció a talajban. Így a foszforellátás jobban igazodik a növény felvételi dinamikájához.

Másik lényeges szakmai szempont, a tág P-K arány. Ezáltal a YaraMila műtrágyák jól illeszthetők a növény igényeihez és a különböző szintű talajellátottsághoz.

A YaraMila magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik- 50-56 % között, összetételtől függően -, melyet tovább növel a mezo- és mikroelemek sora.

 

A tápanyagellátás másik fontos pillére a lombtrágyázás. Az elmúlt években a YaraVita kezelésekkel átlagosan 8-10%-os terméstöbbletet értünk el mind üzemben és kísérletben, emellett javultak a minőségi paraméterek egyaránt. Ez napraforgó esetében akár 8.000-10.000 Ft olajbonifikációs felárat is jelentett tonnánként a termelőknek. A YaraVita lombtrágyák magas hatóanyag-tartalom mellett tartamhatással is rendelkeznek, ezért javasoljuk a korai alkalmazást. Az alábbi táblázat útmutató az első kezelések kijuttatásának időzítéséhez:

A YaraVita lombtrágyák kora tavaszi kijuttatásának javaslatai:

Növény kultúra

Termék

Első kijuttatás időpontja

Javasolt dózis l/ha

Kalászosok

YaraVita Gramitrel

bokrosodás kezdete

2-4l

Őszi káposztarepce

YaraVita Brassitrel Pro

vegetáció induláskor

3-4 l

Napraforgó

YaraVita Brassitrel Pro

4-8 leveles állapotban

3-4 l

Zöldborsó/Szója/Mák/Cukorrépa

YaraVita Brassitrel Pro

vegetáció korai szakaszában

2-4l

Kukorica

YaraVita Zeatrel

4-8 leveles állapotban

3-5l

 

A műtrágyapiacot széles kínálat jellemzi, kevés érdemi információval, mely tovább nehezíti a termékválasztást. A Yara évszázados tapasztalata és szaktudása a tápanyagellátásban, jó iránytű a helyes választáshoz.

Végül Antoine de Saint-Exupéry francia írótól vett idézettel kívánok minden gazdálkodónak eredményes esztendőt:

 „Nem az a tökéletes amihez már nincs mit hozzátenni, hanem amiből már nincs mit elvenni”.