április 14, 2023

Ültetvények tápanyagellátása Yara technológiával

Szerző: Tóth Gábor

Szokatlanul korán kezdődött a kajszi és őszibarack virágzás, de ugyanez elmondható a többi csonthé-jasról (szilva, cseresznye). A növények hőigénye fejlődésük szakaszaiban nem egyforma, például a vi-rágzáshoz szükséges hőmérséklet magasabb, mint a rügyfakadás és növekedéskor. A március végi 18-20 °C léghőmérséklet hatására korán elindult a virágzás.

A magas hőmérsékleti értéket, rövid időn belül gyors hőmérséklet visszaesés követte. Ilyenkor fokozottan érzékenyek a növények a fagyra, amit az agrometeorológiai szaknyelv az alacsony hőmérséklet szélső értékének nevez. A fagyhatás mértékét több tényező is befolyásolja; így a levegő páratartalma, a talaj hővezető képessége, és a hő kapacitás is. A laza, száraz talajokon fokozottabb a fagyveszély, mint a tömörebb, nedves talajokon. Ahol a lehullott csapadék átnedvesítette a felső talajréteget a lehűlést megelőző időszakban, kisebb volt a fagyveszély mértéke. Ilyenkor néhány fok is számít. Zárt virágszirmoknál még kevésbé érzékeny a virágzat. A ballonos állapot megszűntével a bibe és a porzó védelme megszűnik, hideg hatására hamarabb károsodnak a virágszervek.

A virágzás után, a kötődött kis gyümölcs a legérzékenyebb a fagyra, ez különösen igaz a barackok esetében.  Ilyenkor már néhány mínusz fok is kárt okoz.

A harmonikus tápanyagellátás javítja az ültetvények kondícióját, csökkenti a környezeti tényezők okozta stresszt. A megalapozott tápanyagellátás biztosítja az évenkénti egyenletes terméshozamot, és csökken a faggyal szembeni érzékenység.  Közvetlenül a fagy előtti napon történő beavatkozás hatékonysága sok esetben megkérdőjelezhető. A technológia kidolgozásának első pillére a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-utánpótlás elkészítése.

Fontos, hogy a műtrágyázási technológiát az alanyhoz, fajtához és termesztési célhoz igazítsuk. Vegyük figyelembe a talajadottságot a kijuttatás időpontjánál, és a tervezett mennyiségeknél.  A tenyészidőben a tápanyagmegosztásnak három fontos szakasza van: A terméskötődés, az intenzív hajtás és termésnövekedés, illetve a minőséget befolyásoló makro- és mikroelem kijuttatások.

Ügyeljünk a tápelemek helyes arányára, különösen a N/K, K/Mg, K/Ca és Ca/Mg arányokra. Ezeket a vegetáció során levélanalízissel ellenőrizzük. A mintavétel optimális időpontja az intenzív hajtásnövekedés befejeződése utáni időszak, amely általában július közepére, augusztus elejére esik.   

Az eredményes tápanyagellátás a talajvizsgálatra és levélanalízisre épül, ennek egyik eleme a Yara Megalab szolgáltatás.

Tavaszi alaptrágyázásra - alma, csonthéjasok, bogyósok, héjasok és szőlő számára – a megfelelő termékek a YaraMila Cropcare 8-12-22, vagy YaraMila Cropcare 11-11-21. Ezeket az összetételeket kálium, foszfor és mikroelemek pótlására javasoljuk. Dózisa talajellátottságtól függően 300-600 kg/ha. A jobb hasznosulás érdekében célszerű sekélyen bedolgozni.

 A YaraMila Cropcare műtrágya biztonságosan alkalmazható a klórra erősen érzékeny növényi kultúrákban is. Jó vízoldékonyságú, könnyen felvehető a növényeink számára, és a tápanyag feltorlódása folyamatos. Alkalmas alap, starter és fejtrágyázásra is.

A gyümölcstermesztésben meghatározó kérdés a kalciumpótlás. Savanyú és mészhiányos talajon a vegetáció kezdetén, kalciumot tartalmazó nitrogénműtrágyát juttassunk ki. Ehhez javasoljuk a         YaraLiva Nitrabort 300-400 kg/ha dózisban, amely a nitrogén mellett vízoldható formában tartalmaz kalciumot, és talajon keresztül felvehető bórt. A mennyiség mellett a minőség megalapozáshoz javasoljuk.

A kalcium és a bór erősíti a szöveteket, fokozza a növény természetes ellenállóképességet. A szőlőtermesztők számára is fontos a kalciumpótlás, mivel a szőlő kalciumigénye fajtától és a talajtípustól függően akár 100 kg is lehet.

A termés minőségét alapvetően meghatározza a káliumellátás. Ha tenyészidőszakban szükség van kálium pótlásra, a YaraRega 9-0-36-t, vagy YaraRega 13-4-25-t javasoljuk. Öntözött és öntözetlen kultúrákban is nagy biztonsággal használható, különösen a gyümölcsképzés és termésfejlődés időszakában.

 

 

Lombtrágyázásra a gyümölcs és szőlőtermelők számára a YaraVita családot javasoljuk.

A hiánytünetek megelőzésének specialistája a YaraVita Frutrel, mely gyümölcsfélékre és szőlőre kifejlesztett lombtrágya. Össz tápelemtartalma 749 g/l, ezen belül a foszfor 240 g/l, kalcium 280 g/l, magnézium 100 g/l, bór 20 g/l, cink 40 g/l, nitrogén 69 g/l.  A magas tápelemtartalom és az egyedi összetétele segít a virágzás-kötődési időszakban a stresszhelyzetek átvészelését, és támogatja a bogyó- és gyümölcsnövekedést. Ajánlott dózis 2-3 l/ha kezelésenként.

A kalciumellátást a vegetációban is folytatni kell lombon keresztül. Ezt az elmúlt évek időjárásának szélsőségei is indokolják. A kalciumfelvétel akadályozott légköri aszály, de a legevő páratelítettsége okán is.  A YaraVita Stopit (224 g/l CaO) alkalmazásával megelőzhető a kalciumhiány, gyümölcsfajtól függően több alkalommal kijuttatva.  Alkalmazásával, a bogyórepedés is megelőzhető, rugalmasabb lesz a bogyóhéj és nem reped fel. A gyümölcs pultonálló lesz, hosszabb ideig tárolható, kisebb lesz a tárolási veszteség.

Ha valamelyik tápelemből a levélvizsgálat alapján nagyobb mennyiségre van szükség, akkor a YaraVita valamelyik egy tápelemet tartalmazó termékét használjuk, például YaraVita Zintrac (700 g/l Zn,) YaraVita Bortrac (150 g/l B), YaraVita Mantrac (500 g/l Mn) vagy YaraVitaMagtrac (500 g/l Mg), melyekkel a cink, bór, mangán, magnézium szükség szerint hatékonyan pótolható. A magas hatóanyag és tartamhatás mellett, mindegyik YaraVita tartalmazza a tapadást és felszívódást segítő segédanyagokat. A keverhetőségről a www.tankmix.com oldalon tájékozódhat.