április 02, 2020

Ültetvények szakszerű tápanyagellátása

Szerző: Tóth Gábor

Az ültetvények fenológiai állapotát vizsgálva a gyümölcsök fajtától függően virágoznak, vagy sziromhullás állapota van. A szőlő rügypattanás április 6-10 közötti volt, jelenleg kisleveles állapot a jellemző. Az időjárás kemény próbatétel elé állította a termelőket. Áprilisban már a második fagyhullámon vagyunk túl. A szőlőt az első hullám zárt rügyállapotban, de könnyezési időszakban érte - ami a talajhőmérséklet hatására indul be és aktív biológiai állapotba helyezi a szőlőt. A második hullám idején elkezdődött a rügyfakadás, kisleveles állapot. Ha a tünetek (pl. barnulás) még nem is láthatók a kis levélen, de a fagy a termőrügyek élettani folyamatait negatívan befolyásolta.

A szőlő tápanyagellátása az általános célokon túl, különböző sajátosságokkal is rendelkezik. A rügyfakadás, vegetáció induláskor a szőlő elsősorban saját készleteit mobilizálja, majd az intenzív, gyökéren keresztüli felvétel hőmérséklettől függően májusban kezdődik. A talajvizsgálatok eredményei negatív tápanyagmérleget mutatnak a legtöbb borvidéken, ezért lényeges hogy  a tápelemeket talajon keresztül is visszapótoljuk.

A YaraMila Cropcare vagy YaraMila Complex kertészeti műtrágyák kijuttatásával nem vagyunk elkésve, ha most kijuttatjuk valamely összetételét, akkor a gyökérműködés aktív időszakára már felvehető tápelemet biztosít az ültetvényünknek.

Mindegyik összetétel (YaraMila Cropcare 8-11-23, YaraMila Cropcare 11-11-21, YaraMila Complex 12-11-18) klórmentes formában tartalmazza a káliumot, és jelentős mikroelemtartalmuk segíti a gyökérműködést.

A mennyiségi elemek megalapozásához a YaraLiva Nitrabort javasoljuk.

Egyedülálló összetétel formájában tartalmazza a vízoldható kalciumot, a nitrát-nitrogén formát, bórt, mely megalapozza a termést és a piacképes minőséget. Az aktív kalcium és a bór erősíti a szöveteket, fokozza a növény ellenálló képességét. Emellett a szőlő kalciumigénye jelentős, fajtától és a talajtani adottságtól függően 10 tonna terméshez 100 kg kalciumra is szükség lehet. A kijuttatandó nitrogén mennyiségénél egyrészt vegyük figyelembe a talaj fizikai jellemzőit, másrészt, hogy a lemetszett venyige mulcsozással a talajba kerül bedolgozásra, ami többlet nitrogén hatóanyagot igényel a lebontáshoz.

A tápanyagellátás másik pillére a lombtrágyázás. Évjárattól függően nem ritka a 8-15 permetezés. Ez jól összeköthető a lombon keresztüli tápanyag-kijuttatással, így gyorsan és hatékonyan tudjuk pótolni a tápelemigényt a kritikus fenológiai időszakban. A tervezéshez optimális esetben a levélanalízis eredményeire támaszkodjunk. A Yara Megalab szolgáltatása levél és talajvizsgálatot végez a Pocklingtoni laborban, melynek részleteiről a szaktanácsadó kollegáknál tájékozódhat.

A hiányos vagy szakszerűtlen tápanyagellátás mennyiségi és minőségi veszteséghez vezet. A hiánytünetek megelőzéséhez érdemes komplex lombtrágyát használni. Ilyen a YaraVita Frutrel, mely kifejezetten gyümölcsfélékre és szőlőre kifejlesztett lombtrágya. Magas tápelemtartalma (foszfor 240 g/l, kalcium 280 g/l, magnézium 100 g/l, bór 20 g/l, cink 40 g/l, nitrogén 69 g/l) és egyedi összetétele segít a virágzás-kötődési időszakban, majd az intenzív bogyó- és gyümölcsnövekedés időszakában. Ha valamelyik tápelemből a levélvizsgálat alapján nagyobb mennyiségre van szükség, akkor a YaraVita egy tápelemet tartalmazó termékeit használjuk; például YaraVita Zintrac (Zn 700 g/l,) YaraVita Bortrac (B 150g/l), YaraVita Mantrac (Mn 500 g/l), YaraVita Stopit (CaO 224 g/l) vagy YaraVita Magtrac (MgO 500 g/l) ,melyekkel cinket, bórt, mangánt, kalciumot vagy magnéziumot tudunk szükség szerint hatékonyan pótolni. A keverhetőségről a www.tankmix.com oldalon tájékozódhat.