március 31, 2020

Új utakon a tápanyagellátásban 2.

Szerző: Tóth Gábor

YaraVita a gyümölcstermesztési gyakorlatban

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk YaraVita termékcsaládunk egyes tagjainak felhasználói tapasztalatait szántóföldi gyakorlatban. Most nézzük a gyümölcstermesztésben szerzett tapasztalatokat.

Az Eurotrust Consult Kft. másik profilja a szántóföldi növénytermesztés mellett a gyümölcstermesztés. Vámosmikolán Bernát Istvánnal kertészeti ágazatvezetővel beszélgettem, aki a cégcsoport 180 hektáros gyümölcsöskertjét irányítja. Arra kértem, mutassa be a gazdaságot, és pár szóban beszéljen a YaraVita lombtrágyákkal kapcsolatos tapasztalatokról.

„Vámosmikolán 180ha-on folytatunk gyümölcstermesztést, ahol 5 gyümölcsfaj alkotja a kert gerincét. Csonthéjasok közül a cseresznye, a meggy, az őszibarack, az almatermésűek közül a körte és az alma.

A megtermelt gyümölcsből belföldi és európai piacokra egyaránt szállítunk. Ezek a piacok megkövetelik, hogy kiváló minőséget szállítsunk. Ez vonatkozik egyrészt a gyümölcs fizikai megjelenésére (méret, szín), de beltartalmi szempontból is kifogástalannak kell lenni. Egyre szigorúbbak a szermaradvány határértékek a gyümölcsben. Ezért is fontos, hogy a technológiában felhasznált lombtrágya ne tartalmazzon káros anyagot, nehézfémeket. Ez is egy kiemelt szempont volt, hogy a YaraVita termékek mellett döntöttünk a mikroelempótlásban. Jó tapasztalatok vannak itthon, és a külföldi partnercégek is preferálják a Yara termékeit a gyümölcstermesztésben.

A tapasztalat az, hogy a gazdák kevés hangsúlyt fektetnek a folyamatos tápanyagellátásra, és a tökéletes termésritkítás kivitelezésére (vegyszeres és kézi ritkítás). Az alaptrágya kijuttatással még nincs megoldva a tápanyagellátás. A vegetációban történő makro- és mikroelem pótlás kérdésében sokat kell még tenni.

A mikroelemeket elsősorban lombon keresztül pótoljuk. Ennek szükségességét az évi kétszeri levélanalízissel követjük nyomon. Ez azért fontos, mert a harmonikus mikroelemszint befolyásolja a teljes növény és gyümölcs fejlődését. Ez komplett szemléletet jelent. „ Ha szép a lomb, akkor lehet szép gyümölcs”. Termékoldalról a piacaink által megkövetelt magas minőséget a YaraVita lombtrágyákkal alapozzuk meg.

Jellemzően almában egérfüles állapottól, cseresznyében-meggyben zöldbimbótól kezdjük el a YaraVita kezeléseket. Elsőként Zintrac majd Bortrac kerül kijuttatásra. Terméskötődés után folytatódnak a kezelések a YaraVita termékek különböző arányú kombinációiban. A gyümölcstermesztésben a keverhetőség nagyon fontos, a tankkeverékben a lombtrágyának jól keverhetőnek kell lenni gombaölő és rovarölő szerekkel egyaránt. Ebben a YaraVita lombtrágyák jól vizsgáztak. Nagyon hasznos a tankmix.com weboldal, ahol a keverési próbák eredményeit tölthetjük le.   

Szakmailag fontos tapasztalat volt, hogy aYaraVita készítmények jó esőállók, és biztos a hatóanyag bejutása a levélbe.

A technológiánkat folyamatosan fejlesztjük, így a tápanyag-utánpótlásban is újabb és újabb Yara termékeket próbálunk ki a minőségi és mennyiségi célok eléréséhez.”