március 15, 2024

Új trónkövetelők a szulfátos-NPK piacon

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évtizedekben a YaraMila Cropcare család tagjai képviselték az állandóságot, a kiemelkedő minőséget, gyakorlatilag meghatározták a hazai kertészi alapműtrágya felhasználást. Ha volt is változás, az legfeljebb egy-egy % módosítás, ami érdemben nem befolyásolta a termékek megítélését. Az elmúlt 2-3 évben a YaraMila Complex illetve a hazai piacon mondhatni frissen megjelent YaraRega termékek fokozatosan átvehetik ezt a szerepet.

A YaraRega család vezető tagjának, a YaraRega 9-0-36 összetételű terméknek a legfontosabb tulajdonságai:

  • Magas káliumtartalmú, granulált, klórmentes termék.
  • A nitrogéntartalom ideális: 50 % N-NH4 és 50 % N-NO3.
  • Magas kéntartalom: 35 % SO3.
  • 1:4 a N:K arány, ami a kertészetben sok helyen igény.
  • SB, BB kiszerelés.
  • Nagy szemcseszilárdság, kiváló szóráskép.
  • Közel 100 % vízoldékonyság.

A másik összetétel, a YaraRega 13-4-25 az NPK arányokban tér el. Esetében még Mg, Zn, B, is található a termékben, valamint az alacsonyabb káliumtartalom miatt a kén kevesebb (11%). Jelenleg ezt a két terméket forgalmazzuk, a későbbiekben elképzelhető a paletta bővítése.

Ha az alaptrágyázásról van szó, a YaraMila termékcsalád eddig megszokott tagjai továbbra is elérhetőek (YaraMila 16-27-7, YaraMila 10-24-24, ez volt korábban a 8-24-24), valamint több új összetétel is megjelent.  Ilyen típusú termékek vásárlása előtt mindenképpen érdeklődjön a kereskedőnél, vagy a Yara szaktanácsadóknál.

 

A fejtrágyázásról két gondolat:

Szántóföldön elsősorban a YaraBela Sulfan a megoldás; az ideális N/S aránya mellett kiemelkedő fizikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Kertészetben a nitrogén és a kalcium együttes kijuttatása indokolt szakmailag, erre pedig a YaraLiva Tropicote/Nitrabor nevű granulált termékeinket ajánljuk, melyek a magas (26%) kalciumtartalom mellett azonnal felvehető nitrogént tartalmaznak.

Lombtrágyázásra az eddig már nagyon jól bevált YaraVita termékcsalád tagjait ajánljuk, amelyek az eddig is kiugróan magas hatóanyagtartalom további növelése mellet is megőrizték kiváló tulajdonságaikat, úgymint a keverhetőség (www.tankmix.com), esőállóság, tartamhatás (3-6 hét). Tapadásfokozó is található bennük, így azt nem kell külön hozzáadni. A kertészeti felhasználók részére a YaraVita Frutrel, YaraVita KombiPhos és a YaraVita Brassitrel Pro nevű komplex, sok hatóanyagú termékeinket ajánljuk, általában 3 l/ha dózisban. Eltérő elképzelések esetén érdemes egy telefonos megkereséssel élni a cikk végén található elérhetőségen. Ha konkrétan egy-egy tápelem pótlásásban keresik az ideális megoldást, akkor a YaraVita Zintrac, YaraVita Safe K, vagy a YaraVita Bortrac a megoldás.

Abban az esetben, ha a kondicionálás, stresszhelyzet kezelés, vagy bármilyen más okból valaki a hagyományos, NPK típusú lombtrágyákban gondolkodik, akkor számukra kínálatunkban megtalálható a kristályos Folicare 18-18-18, vagy a YaraTera Kristalon Special, illetve a folyékony, korszerűbb, magasabb NPK-tartalmú változata a YaraVita Universal Bio.

Lombtrágyázással kapcsolatban még annyit érdemes megjegyezni, hogy bármelyik NPK elem pótlása lombon keresztül csak egy átmeneti megoldás, legyen az akármilyen látványos is (különböző N termékek), ezeket alapvetően gyökéren, talajon át tudjuk biztosítani. A mezo– és mikroelemek esetében teljesen más a helyzet itt akár a teljes mennyiség biztosítása is sikeres, és ezért hatékony is.