március 17, 2017

Új kollégával bővült a Yara Hungária Kft. csapata

Szerző: Szabari Szabocs

Kérem, engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Szabari Szabolcs vagyok, okleveles agrármérnök, talajtani szakmérnök.

 Egy jelenlétet erősítő, célzott bővítés eredményeként, 2017. január elsejével kerültem a Yara Hungária Kft. csapatába, a közép-alföldi régió szaktanácsadói posztjára. Közel 14 évig dolgoztam Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál, s annak jogutód intézményeinél, talajtani szakértőként, majd talajvédelmi felügyelőként. 5 éven keresztül, mint az intézmény igazgatóhelyettese, a talajvédelmi és agrárkörnyezet-gazdálkodási szakterületet vezettem, a megyei talajvédelmi hatósági munkát irányítottam. Az elmúlt közel másfél évtizedben a gazdákkal olyan kapcsolatot alakítottam ki, melynek alapja mindig a kölcsönösen korrekt, szakmailag megalapozott, és segítőkész hozzáállás volt. Munkámmal szeretném továbbra is a talajnak, mint az élelmiszerlánc első és legfontosabb láncszemének védelmét szolgálni, hiszen a Yara is a biztonságos élelmiszer-előállítás elkötelezettje, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

Alig másfél hónap elteltével, ebbe a nemzetközi színtérbe már személyesen is bepillantást nyerhettem: az angliai Pocklington-ban, a YaraVitaTM lombtrágyák gyártásának és fejlesztésének 1967-ben alapított globális központjában egy európai szintű, multinacionális továbbképzésen vettem részt, a Yara finn, lengyel, olasz, cseh, skót, francia és angol szaktanácsadói kollégáival együtt. A Yara alapfilozófiája: első a biztonság. Valamennyi YaraVitaTM terméket a legkomolyabb minőségi előírások (ISO 9001:2000) betartásával, kiváló minőségű, toxikus nehézfémektől és szennyező anyagoktól mentes alapanyagokból állítanak elő. A piacra kerülést minden esetben teljes körű, üvegházakban és szántóföldi körülmények között történő, többismétléses tesztelés előzi meg, a gyártás folyamatát pedig szigorú belső ellenőrzés és pontos nyomonkövethetőség jellemzi. Az új termékek fejlesztésének elsődleges oka és egyben célja, hogy találkozzon a változó és a különböző adottságokra (trópusi, arid, mérsékelt égövre) adaptált gazdálkodói igényekkel. A növény- és talajanalízisekre épülő Yara Analitikai Szolgáltatások (Yara Analitical Services) hátterét az elsősorban Nagy-Britanniában, de a partnerlabor hálózaton keresztül már világszerte működő, MEGALAB biztosítja, amely évente 200 000 (!) db talajminta vizsgálatát végzi el. A vizsgálati jegyzőkönyv 3 napon, levélanalízis esetében pedig 24 órán belül a gazdálkodó kezébe kerül, kiértékeléssel és a tapasztalt tápelem-hiányok kezelésére vonatkozó, komplex szaktanáccsal.

A Yara pocklingtoni, agrármérnökökből, kémikusokból és növényspecialistákból álló szakembergárdája, az immáron 50 év alatt összegyűjtött tudását és tapasztalatát felhasználva kínálja az egyedileg formulázott, rendkívül nagy hatóanyag-tartalommal (150-700 g/l) rendelkező, szuszpenziós lombtrágyáit, köztük a YaraVitaTM Brassitrel Pro-t, amely az őszi káposztarepce, napraforgó, borsó, cukorrépa és szója igényeire kifejlesztett növény-specifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke.

A tavasz beköszöntével az őszi káposztarepce-állományok heterogén képet mutatnak hazánk egyes országrészein. A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk mind az idei kemény tél (végig fagypont alatti, sok helyen hótakaró nélküli januári hónap) által megviselt állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez. Gyengébb fejlettség esetén: 2-3 l/ha YaraVitaTM Kombiphos-t (foszforhangsúlyos lombtrágya a foszforhiány gyors kezelésére és a gyökérfejlődés elősegítésére) + 1 l/ha YaraVitaTM Bortrac-ot (150 g/l vízoldható bórtartalommal) ajánlunk, ennek kijuttatása a lehető legkorábbi időpontban történjen, majd az állomány megerősödése után a YaraVitaTM Brassitrel Pro-t 2-3 l /ha mennyiségben. Erőteljesebb fejlettség esetén: 2,5-3 l/ha YaraVitaTM Brassitrel Pro, majd később YaraVitaTM Bortrac kezelést javaslunk 1,5-2 literes adagban.