január 29, 2020

Tudta Ön? - információk a YaraVita termékcsaládról

Szerző: Szász Imre

Van jónéhány olyan tulajdonsága a YaraVita termékcsaládnak, melyeket érdemes figyelembe venni a tápelemek mennyiségén kívül, mielőtt lombtrágyát választ vagy árakat hasonlít össze.
  1. A YaraVita termékcsalád a világ legnagyobb lombtrágya gyárában készül, ahol 52 év tapasztalat garantálja a gyártási- és termékminőséget. Mind a 150 országban - ahol a több mint 1000 különböző YaraVita lombtrágyát forgalmazzuk - meg kell felelniük a klimatikus-, növényi-, és talajviszonyok támasztotta követelményeknek valamint az adott ország jogszabályainak.
  2. Feltételezem, hogy szándékosan senki nem szeretné önmagát és a családját arzénnel, kadmiummal, ólommal és egyéb nehézfémekkel mérgezni, viszont ezt mindenki megteszi, aki ismeretlen eredetű alapanyagból gyártott lombtrágyát használ. Csak egy példát kiemelve a sok közül: egy átlagos, (alapanyagként legálisan használható) cink-oxid 400 ppm ólmot, 20 ppm kadmiumot és 100 ppm arzént tartalmaz. Ezek átlagos értékek, nem a legmagasabbak, amit valaha mértünk. Ezzel szemben a YaraVita Zintrac gyártásakor gyógyszerkönyvi minőségű, a kozmetikai és gyógyszeriparban is alkalmazott cink alapanyagot használunk. Körülbelül 240 millió ember fogyasztja nap mint nap a YaraVita lombtrágyával kezelt növényekből előállított élelmiszereket. Nekünk nem mindegy, hogy mi kerül a tányérjukba. És Önnek?
  3. Minden YaraVita lombtrágya tartalmazza a teljes permetlé mennyiséghez szükséges nedvesítő és tapadásfokozó adalékot, ezzel Ön növelheti a permetezés hatékonyságát és jelentős költséget takarít meg.
  4. A tápanyag formáját minden esetben a felvehetőség dönti el. A pocklingtoni gyárhoz tartozó kutatóintézetben vizsgálják üvegházi és szabadföldi körülmények közt, hogy az egyes tápelemek felvehetősége milyen formában a legmagasabb, és az eredmények alapján döntenek az alapanyagok kiválasztásakor.
  5. A tartamhatás kulcsszó a tápanyag utánpótlásban. Mint ahogy mi sem tudjuk elfogyasztani a táplálékot két hónapra előre, a növény is csak bizonyos mennyiséget tud felvenni egységnyi idő alatt. Létfontosságú, hogy a tápelem hosszú időn keresztül megfelelő mennyiségben álljon a növény rendelkezésére felvehető formában. Ebben jelentős szerepe van többek közt a részecske méretnek és a termék formulációjának. Az alábbi grafikonok a felvehető mangán és cinkmennyiséget mutatják a kezeléstől számított 91 napon keresztül.

              mantrac.png           Zintrac.png                                              

             

6. A YaraVita termékek kiemelkedően magas koncentrációja Önnek nem csak szállítási, tárolási költséget takarít meg, hanem a csomagoló anyag mennyiségét is csökkenti. Csak egy példa a sok közül: Ha Ön YaraVita Mantrac Pro-t választ egy átlagos mangán-szulfát tartalmú lombtrágya helyett, akkor 67%-al kevesebb terméket kell szállítania, kezelnie, és 87%-al kevesebb vizet vásárol.

7. A YaraVita lombtrágyák formulációjának kialakítása során fontos szempont a növényvédő szerekkel való keverhetőség is, melyet a tankmix.com oldalon vagy a Yara TankmixIT mobil applikációban ellenőrizhet szernévre vagy hatóanyagra keresve.

8. A korrozivitás csökkentése szintén lényeges szempont a termékfejlesztés során, biztosítva a kijuttató eszköz hosszabb élettartamát.

9. Első a biztonság! A forgalmazás előtt minden új YaraVita termék átesik a kutatóintézet biztonsági tesztjén, ahol érzékeny növényfajokon vizsgálják, többszörös dózisban is, eltérő klimatikus körülmények közt, hogy perzselés vagy egyéb károsodás ne érhesse növényét.

10. Innováció. Minden lombtrágyánk folyamatos termékfejlesztésen megy keresztül, a rendelkezésre álló újabb alapanyagok és gyártástechnológiák felhasználásával. Jó példa erre a YaraVita Gramitrel, mely az utóbbi 50 évben tizenhatszor született újjá és vált a legnépszerűbb és legelismertebb lombtrágyánkká.