április 06, 2022

TOP, azaz YARA termékek a lombtrágyázásban!

Szerző: Gyuris Kálmán

A címben használt TOP kifejezés több oldalról történő megközelítést jelenthet. Ilyen lehet, ha a hatóanyagtartalmat nézzük, a hatóanyag egység árát, vagy ha a termékminőséget, a termésre gyakorolt hatást, vagy a ráfordított összeg megtérülését állítjuk a fókuszba. Nézzük ezeket sorba!

1, A termékek hatóanyagtartalma: a YaraVita család tagjai közül egy párat kiemelve: Gramitrel: 604 g/l, Brassitrel: 444 g/l, Zeatrel: 628 g/l, Coptrac 500 g/l, Zintrac: 700 g /l, Thiotrac: 950 g/l. Nagyon jól mutatják a rendkívül magas hatóanyagtartalmat, ahol a különböző elemek aránya már a minőségi kategória részei, de maguk a számok egyértelműen a TOP szintet jelentik.

2, A hatóanyagok egység árát, vagy az elcsépelt ár/érték kifejezést használva megállapítható, hogy itt is TOP termékekről van szó, akár a növényspecifikus, akár az egy hatóanyagot tartalmazó termékekről beszélünk. Ha a végfelhasználói árakat osztjuk ezekkel a magas gramm értékekkel, akkor egyértelmű az eredmény.

3, A termék minősége: Az előbb felsorolt számok mögött a minőség is TOP kategóriába tartozik.  A növényspecifikus termékekre, (Garmitrel, Zeatrel, Brassitrel, Frutrel) jellemző, hogy a magas számok mögött a tényleges igényhez igazodó elemek találhatóak. Az egy hatóanyagot tartalmazó készítmények alacsony hektárdózissal is kielégítik a növény igényét. Az esőállóság kiváló, a beszáradást követően gyakorlatilag nem mosódnak le. Nem szükséges külön tapadásfokozót alkalmazni, elegendőt tartalmaznak. Kiváló a keverhetőség, a növényvédőszerek meghatározó részével együtt kijuttathatóak, illetve ezt könnyen tudjuk ellenőrizni a www.tankmix.com felület használatával. Tartamhatással rendelkeznek, a kijuttatást követően még 30-50 nap múlva is kimutatható a levélen a jelenlétük, hosszú időn keresztül segítik a növényt.

4, A termésre gyakorolt hatás: Átlagosan elmondható, hogy a kalászosok esetén az általunk javasolt technológia (aminek a bázisát a YaraVita Gramitrel 3 l/ha adja), minden évben 8 % körüli termés növekedést generál. Ugyanilyen logika menetén a repce egyszeri Brassitreles kezelése szinté ehhez hasonló (8-10 %) termés többletet jelent, míg a full technológia (őszi tavaszi Brassitrel+Bortrac és Thiotrac tavasszal) ezt 12-15 % fölé is viheti. Napraforgó lombtrágyázása a repcéhez hasonló terméstöbbletekkel reagál, olaj bonifikációban is jelenthet 1-2 % pluszt.

5, A ráfordított összeg megtérülése: Talán a legfontosabb összehasonlító számolás, ahol a befektetett forintok, és az azokkal elérhető terméstöbbletből származó eredmény mutatja a hatékonyságot. A mostani terményárak mellett ezt nagyon nehéz időt állóan bemutatni, de a piac felbolydulása előtt a minimum 4-szeres megtérülés minden esetben kimutatható volt, természetesen ez jelenleg jóval magasabb.

Összefoglalva: ha egy termék - jelen esetben a YaraVita – minden szempontból megfelel a TOP elvárásnak, akkor azt gondolom, hogy összesítve ez még inkább igaz, és csak a túlzó kifejezésektől való ösztönös távolságtartás miatt nem használunk még markánsabb kifejezést, maradunk a TOP termék jelzőnél.