április 15, 2022

Tisztelt szőlő-gyümölcs termelő Gazdák!

Szerző: Yara Hungária

A Yara Hungária Kft az elmúlt években folyamatosan és magas minőségben kiszolgálta partnereit a legjobb hatékonyság eléréséhez. A kínálatunkban szereplő termékek, és a hozzájuk kötődő technológiák egyre szélesebb körben bizonyítanak.

Az elért tapasztalatokról, sikerekről szeretnénk beszámolni, a leghitelesebb források felhasználásával. Ez természetesen a termelőket, a szőlő-gyümölcs termesztéssel foglalkozó gazdákat jelenti. Igyekeztünk az ország különböző területeiről, eltérő kultúrákkal foglalkozó felhasználókat megszólítani. Az általuk elmondottakat változatlan formában közöljük. Elsősorban a lombtrágyázás kerül a fókuszba, ami több szempontból is érthető, vegetációban az a következő technológiai lépés, illetve ezen a területen tud a Yara technológia legnagyobbat „ütni”. Külön felhívnám mindenki figyelmét a több helyen alkalmazott YaraVita Frutrel sikerére, amely kiemelkedik még ebből a mezőnyből is hatékonyságával, megtérüléséve!

 

„Mielőtt kipróbáltam a Yara lombtrágyáit már túl voltam egy jó pár konkurens terméken, sajnos csalódottan. 2017 volt az első év, amikor a 14 éves szilvafáimat YaraVitákkal (Zintrac, Bortrac, Frutrel, Universal Bio) kezeltem. A problémám az volt, hogy nem volt elég levélrügy a fákon, és ha az nincs, világos, hogy gyümölcs se lesz annyi, amennyire képes lenne a fa. A következő évben már 30-35 %-al több volt a levélrügy. Alig hittem a szememnek. Ez mára már teljes megújuláshoz vezetett. Akik bejönnek hozzánk, szinte senki nem tudja megállni, hogy ne mondjon valami jót a fáimra, ez persze büszkeséggel tölt el. Örülök, hogy eljutott hozzám a YaraVita, mert ez tényleg azt csinálja, amit mondanak róla. Igaz a mondás: jó bornak nem kell cégér! Csak azt bánom, hogy 14 évig nem hallottam róla.”

(Három Roland, Zagyvarékas)

 

„Családunk a Dél-Balatoni Borvidéken művel 26 ha szőlőt, melyet szőlőtermésként értékesít. Nálunk a YaraVita Frutrel, a lombtrágyázási alaptechnológia részét képezi immár 6. éve. Három részletben alkalmazzuk a YaraVita Frutrelt a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben. Először 15-20 cm-es állapotban 2 l/ha, majd fürtmegnyúlás időszakában 2,5 l/ha, majd pedig közvetlen virágzás előtt vagy kötödéskor 3 l/ha dózisban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy amióta alkalmazzuk a Yara lombtrágyáját, nem tapasztalunk tápanyaghiányt az ültetvényekben a komoly aszályos évek ellenére sem. A hajtásnövekedés intenzív, a szőlőültetvények virágzáskor szépen kötődnek. További előnye véleményem szerint, hogy a kontakt növényvédőszerek alkalmazása esetén további levélfelületi feszültség csökkentő anyagot nem kell alkalmazni, mivel a YaraVita Frutrel tartalmaz ilyet és szép permetléterülést tesz lehetővé. A permetlé bekeverésnél ez idáig minden tankkeveréket nagyon egyszerűen sikerült bekeverni, akármilyen növényvédőszerel. A YaraVita Frutrel magas hatóanyag tartalmú (749 g/l!) ez által magas ár/minőség arányt képviselő termék melynek alkalmazását csak ajánlani tudom.”

(Kovács Norbert, Látrány)

 

„Néhány éve egy bemutatón találkoztam a Yara termékekkel. A kísérleti sorokat járva szembetűnő volt a különbség más gyártókhoz képest. A későbbi előadáson szimpátiát jelentett a szaktanácsadó széles látókörűsége, komoly szaktudása. Hamar kapcsolatba is léptem a Yara helyi szaktanácsadójával, aki rövid időn belül időt is szakított rám, hogy bejárjuk a terepet. Segített a mintavételezésben, majd a későbbi precíz, részletes Yara laborban készített jegyzőkönyv kiértékelésében és a szükséges tápanyag-utánpótlás megtervezésében. Azóta is Yara termékeket használok, amelyek garantálják évről-évre a kívánt hozam elérését. Profi termékek, komoly szaktudás, komplex támogatás.”

(Feldhoffer Péter, Káptalantóti)

 

„A Yara termékeket régóta használom a kertészetünkben. Ez 10 ha almát és 2 ha meggyet jelent. A gyümölcsöseinkbe olyan termékeket kerestünk, amelyekkel könnyű dolgozni, folyékonyak, könnyen keverhetőek, nem perzselnek, nem tömítik el a permetező fúvókákat. Természetesen fontos szempont az is, hogy az ár kedvező legyen. Így kerültek 6 évvel ezelőtt kipróbálásra a YaraVita termékcsalád tagjai, a YaraVita Frutrel, a YaraVita Universal Bio és a YaraVita Stopit. A fenti elvárásoknak ezek a termékek teljesen megfeleltek, kiváló minőségűek, de ami ennél is fontosabb, hogy látványos hatást eredményez a használatuk a lombon és a gyümölcsben is.

Egy példát szeretnék kiemelni: 6 kezelését végeztünk el a Yara Vita Stopittal, amely egy kalciumos lombtrágya. A válogatás után minimális veszteség keletkezett a kitárolt gyümölcsben, s ez évről évre igy van, hála a Stopitnak!

(Fazekas István, Nyíregyháza)

 

„A csonthéjas ültetvényünk Heves határában helyezkedik el. Jellemzően lazább szerkezetű jól művelhető talajokon. A tápanyag kijuttatásnál fontos szempont, hogy osztottan, több alkalommal juttassuk ki a szükséges tápanyag mennyiséget. A termékválasztásnál a szakmai szempontok mellett az ár-értékre is fókuszálunk. A tapasztalatom, hogy a Yara termékek ilyen összehasonlításban általában az elsők. A talajaink kalciumban gyengén ellátottak, ezért a megfelelő ellátáshoz kora tavasszal, legkésőbb elvirágzásig kiszórunk a YaraLiva Nitraborból 300 kg/ha mennyiséget. Nagyon jó a tapasztalat, a levélminta eredményekben is jelentkezik a hatása. Ezzel megalapozzuk a minőséget cseresznyénél és a meggynél is. A vegetációban több YaraVita lombtrágyát is alkalmazunk a mennyiségi és minőségi célok eléréséhez. A YaraVita Bortrac-ot általában 3 alkalommal. Az első, amikor fellazulnak a rügynél a kis levelek, de még rügypattanás előtt, virágzáskor, majd záró permetezéssel augusztus végén. A YaraVita Frutrel-t elvirágzás után juttatjuk ki, tenyészidő hossztól függően 1-2 alkalommal, hogy megelőzzük a gyümölcs elrúgást. Tavaly a májusi időjárás nagyon kedvezőtlen volt a csonthéjasok szempontjából, de cseresznyében kiemelkedő és meggyben is jó közepes termést sikerült elérni. Ebben a YaraVita lombtrágyáknak is szerepe volt. Gyümölcsnövekedés időszakában bevált a YaraVita Universal Bio 3 l/ha mennyiségben, mely az egyenletes gyümölcsfejlődést biztosítja. A minőségi gyümölcshöz még két fontos termék: Egyik a YaraVita Stopit, amit háromszor alkalmazunk cseresznyében a repedés megelőzésére, és hogy keményhúsú piacos legyen a gyümölcs. A másik a YaraVita Safe K, mely egységesíti az érést, egyöntetű lesz a színeződés még olyan bonyolult fajtaszortiment összeállításnál is, ahol a Germensdorfi, Van és a Linda érési sor van. Cigánymeggyben is alkalmazzuk a Safe K-t; itt a kezelés elsődleges célja a brix érték növelése. A Yara lombtrágyák jól keverhetők, nincs kicsapódás, túrósodás, 3-4 komponensű tankkeverékben is biztonságosan kijuttatható. Kockáztatni nem szeretek, ezért az idén is marad a Yara technológia az ültetvényben.”

(Balázs Ferenc, Heves)