április 10, 2023

Tegyük a hangsúlyt a fajsúlyra: proaktivitás, új köntösben

Szerző: Szabari Szabolcs

Évről évre, egyre szűkülő mozgástérben vagyunk, és be kell látnia annak, aki még nem tette: rá vagyunk kényszerítve a hatékonyságra. Különösen igaz ez a felhasznált inputanyagokra, köztük is a lombtrágyákra, melyekre mindig az alap- és fejtrágyázásra épülő támogatásként, és soha nem azok helyettesítőjeként kell tekintenünk.

A lombtrágya nem pótolhatja a növényvédőszereket sem, de ha jól táplált, jól kondicionált a növényem, akkor megerősítem benne azt a természetes ellenállóképességet, amely alkalmassá teszi őt a támadásra készen álló faktorok - köztük elsősorban a stressz - kivédésére. Így van ez az embereknél is: az vagy, amit megeszel.

A Yaránál a proaktív tápanyagutánpótlási szemléletet hirdetjük, kalászosokban is. Ha már látom a hiánytüneteket, mintázom a növényt, laborba viszem és gyógyítom, akkor egy már biztos: elkéstem. (Gondoljunk csak a rézhiány leglátványosabb tünetére, a deformált, kifehéredett, léha kalászokra). Menjünk tehát elébe a dolgoknak, és építsük be ezt a proaktivitást a mindenkori technológiánkba.

YaraVita lombtrágyacsalád. Minden, ami körülötte történik, az a minőségről szól. Kezdve a gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagoktól, a gyártási folyamat nyomon követhetőségén át a felhasználásig. Idei évtől új köntösbe öltözött - kalászos gabonáink növényspecifikus terméke - a YaraVita Gramitrel. Lassan másfél évtizede Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként immáron 620 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt követő, ideális arányban, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként. A fajsúly is tiszteletre méltó: a formulázott szuszpenziót felkapva gyakran hallani fogak közt elmorzsolt hangokat a permetezőgépek mellett. A 10 literes kanna közel 16,5 kg-os. Kapunk viszont cserébe gyors növényi interakciót, 4-6 hét tartamhatást, tapadásfokozót és esőállóságot. Kényelmet, egyszerűséget és kalászosok igényére szabott több kulcselemet egy kannában. Használatra készen, 4-5 db különböző, önálló monotermék kétes kimenetelű vegyészkedése helyett.

A felvételi dinamikához kapcsolódó, osztott kezelés lombtrágyázás esetében is kulcsfontosságú. Ezért szerepel ajánlásunkban a YaraVita Gramitrel esetében bokrosodáskor (legtöbbször gyomirtással egymenetben) illetve szárbainduláskor (egészen a zászlós levél kiterüléséig) a megosztott 2-2 l/ha dózis. Ha nincs lehetőség a megosztásra, akkor a 3 l/ha a bevált receptúra. Utóbbi esetben célozzuk meg az 1-2 nódusz közti fenofázist (BBCH 31-32).

A Gramitrel 4 fő tartóoszlopa: (1) Magnézium: a klorofill építőköve, mobilizálja a foszfort növényen belül, ezáltal segíti az energiatranszportot is. Miért az idős leveleken látjuk először a hiányát? Mert ha a nedvesség limitált, ez lesz az első elem, ami kikapcsol. (2) Mangán: biztosítja az erős lombozatot már a kezdetektől fogva, a fotoszintézisben nélkülözhetetlen. Mangán nélkül nincs egészséges levéllemez. (3) Réz: légzés, sejtfalstabilitás, pollen-életképesség, termékenyülés. A réz hiánya gyengíti a nitrogén hatékonyságát, csökkenti a fehérje%-ot. (4) Cink: auxintermelés, zöldtömegnövelés. Mindenkori meghatározója kalászon belüli szemszámnak és méretnek.

A zászlóslevél a világ legszebb napelem-panele. Tartsuk felületét tisztán, zölden és egészségesen, minél hosszabb ideig. A fehérjetartalom növekedéséhez egyrészt a lombfelület erőteljes fotoszintetikus aktivitására, másrészt (a tejesérés kezdetén) könnyen hozzáférhető kénre és nitrogénre van szükség.

Itt jön be a mindenkori évjárathoz igazodó harmadik fejtrágyázás élettani jogosultsága és a kalászvédelemmel összekapcsolt, kénes nitrogén lombtrágyánk, a YaraVita Thiotrac (N: 200 g/l, elemi kén: 326,4 g/l) alkalmazása 3-5 liter/ha dózisban. A Thiotrac a bokrosodás kezdetétől alkalmazható, gyengébb állományok felhozatalára (élettani, tápelemfelvételi, talajtani problémák) Gramitrellel keverhető, a két termék egymenetben kijuttatható.

Napraforgó és repce termesztésekor a lombon keresztüli bórpótlás ma már nem kérdés. Arra azonban kevesen gondolnánk, hogy a Yara pocklingtoni laboratóriumába - 2017-2022 közt, Európa különböző országaiból - érkezett és bevizsgált mintegy 24 600 db kalászos növény/levélminta 75%-ában bórhiányt (s ennek 20%-ában súlyos bórhiányt) diagnosztizáltak. Ez egyértelműen rámutat arra, hogy kalászos növényeink esetében is figyelnünk kell a bórigényre, melyet egy egyszeri, 1 liter/ha-os YaraVita Bortrac (65 g/l N, 150 g/l B) kezeléssel könnyedén kielégíthetünk.

Tegyük a hangsúlyt a fajsúlyra, keressük egymást proaktívan!