február 12, 2024

Tavaszindító javaslatok Yara módon

Szerző: Makra Máté

Alig néhány hete még a kemény fagyok, most az átmenet nélkül jött meleg időjárás nehezíti nemcsak a mi, de növényeink életét is. A februárra kevésbé jellemző meleg hatására megin-dultak őszi vetésű növényeink, melyet a sárguló, halványodó kalászos vetéseken igen mar-kánsan megjelenő tápanyaghiányok mutatnak. Ahol a talajállapotok engedik, megindultak a műtrágyaszórók az első nitrogén fejtrágyával, hogy a jelentkező hiányokat minél hamarabb orvosolják, de érdemes készülnünk a soron következő műveletekre is.

A látható hiányok orvoslására gyorsan ható nitrogénműtrágya alkalmazása javasolt. Lényeges szempont, hogy a különböző nitrogén formák a kijuttatást követően eltérő idő múlva vehetőek fel a növények számára. A talaj biológiai aktivitásától függően több nap, akár hét kell ahhoz, hogy a kijuttatott nitrogén hatóanyag a felvehető nitrát formává alakuljon. Mivel a viszonylag magas léghőmérséklet ellenére a talajok még hűvösek, így ez az átalakulási folyamat igen lassú. Ez alapján célszerű a nitrogént nitrát formában tartalmazó fejtrágyák használata, melyekkel azonnali hatást érünk el. Javaslatunk a YaraBela Sulfan, mely 24% nitrogén tartalmából 12% gyorsan ható nitrátforma, 12% pedig ammónium-nitrogén, mellyel biztosítható a hosszabb időn keresztüli ellátás is. A nitrogén mellett 15% SO3 (=6% S) tartalommal rendelkezik. Ez az 4:1 N:S arány folyamatos többszöri fejtrágya formájában a repce és a kalászosok számára ideális arányban, folyamatos ellátást jelent (1. ábra).

1.ábra  A repce nitrogén- és kénfelvétele a fejlődés során folyamatos

Az első növényvédelmi munkálatokkal célszerű a növények kondicionálását is elvégezni a tankkeverékben lombtrágya alkalmazásával. Elmaradt őszi alaptrágyázás, lassan melegedő talaj esetén az első javaslat egy magasabb foszfortartalmú lombtrágya használata, hogy az energiatermelő folyamatokat segítve erősítsük meg növényeinket. Erre a YaraVita KombiPhos vagy a YaraVita Zeatrel korai fenológiában 2-3 l/ha dózisú alkalmazása nyújt segítséget. Az ezt követő kezelés már a jól bevált, növényspecifikus összetételű YaraVita lombtrágyák következzenek. A kalászosokban a YaraVita Gramitrel 2-4 l/ha dózisban tartalmazza azokat a fontos mikroelemeket, arányukat és mennyiségüket is tekintve, amellyel a magasabb terméselvárásoknak is megfelel az alkalmazása. A kijuttatás lehetőleg a kalászosok 2 szárcsomós állapotáig történjen meg, mivel ez az az időszak, amelyben fellépő tápelemhiányok a legnagyobb kiesést okozhatják (táblázat).

 

1.  1.   táblázat. A kalászosok igénye az egyes tápelemekkel szemben a fejlődésük során.

A repce számára a bórpótlást tavasszal 2 alkalommal kell elvégezni. A korai állapotban a YaraVita Brassitrel a szükséges bór mellett molibdént és mangánt is tartalmaz. A növényspecifikus összetétele magnéziummal és kalciummal kiegészülve komplexen támogatja az intenzív növekedést. Gyakorlati megfigyelés, hogy a Brassitrel-lel kezelt állományokban a tavasszal jelentkező szárrepedés mértéke alacsonyabb, köszönhetően a benne található kalcium sejtfal erősítő hatásának. A virágzás előtt bórpótlásra a YaraVita Bortrac hektáronkénti 2-3 liter dózisban a teljes bórigényt fedezi.

A Yara számára fontos, hogy a termékeink felhasználását széleskörűen segítse. A tavaszi permetezések fontos kérdése a keverhetőség, melyre a Tankmix adatbázis több tízezer, már elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza. Szánjunk rá pár percet az ellenőrzésre, mielőtt bekeverjük a kívánt növényvédőszereket és lombtrágyákat. A hiánytünetek azonosításához a CheckIT mobiltelefonos alkalmazás képadatbázisa nyújt segítséget a terepi beazonosításhoz, míg a Megalab laborszolgáltatás már számszerűsítve és kiértékelve mutatja meg, hogy melyik tápelem hiányzik. A levélvizsgálati szolgáltatás eredménye a laborba érkezéstől számítva már 3 munkanapon belül elérhető (mintavételtől számítva akár 5 munkanap), melyre alapozva rövid időn belül a hiányokat orvosolni tudjuk. Egy-egy tápelem esetében a -trac végződésű YaraVita lombtrágyák használata javasolt, melyek legfontosabb közös jellemzője, hogy magas hatóanyagtartalom mellett alacsony hektárdózisban alkalmasak a teljes igény fedezésére (pl. YaraVita Molytrac 0,25 l/ha dózisban a teljes molibdén igényt fedezi).