március 09, 2023

Tavaszi indítás a szántóföldön

Szerző: Tóth Gábor

Az időjárás és a magasabb terméspotenciállal rendelkező fajták okán megnőtt az igény, hogy vegetációs időszakban tápanyagot juttassunk ki a növényeknek lombon keresztül, követve az egyes fejlődési fázisokban megemelkedő tápelemigényt, kiegészítve az alap- és fejtrágyázást.

A szántóföldi növényeknél lombtrágyázásra a gyakorlatban már jól bevált YaraVita termékcsaládot javasoljuk, mely több, mint 50 éves kutatói-fejlesztői munka eredménye. Fontos kiemelni, hogy a YaraVita termékeket gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagokból készítik speciális receptúra alapján. Tartalmazzák a tapadást segítő és felületi feszültséget csökkentő adalékot, ezáltal egyenletes lesz a kipermetezett anyag eloszlása a levélen, hatékonyabb lesz a felszívódás, nincs fitotoxicitás. A levélen jól megtapad, ezért kiváló az esőállósága. Egy órával a kijuttatás után a csapadék gyakorlatilag már nem befolyásolja a hatékonyságot. Tartamhatással is rendelkeznek, ezért két permetezés között nagyobb lehet az időintervallum. Ez mind növeli a YaraVita hatékonyságát, és csökkentik a költségeket. A magas hatóanyagtartalom lehetővé teszi az alacsonyabb dózisok alkalmazását, szemben azokkal a készítményekkel ahol 5-10 l/ha mennyiségeket javasolnak. Növényvédő szerekkel jól keverhető.Erről bárki meggyőződhet Tankmix adatbázisunkban, ahol több, mint 40.000 keverési próba eredménye megtalálható. Ha az adott kombináció nem található, akkor a Pocklington-I labor munkatársai elvégzik a tankkeverék tesztet, és pár nap alatt megvan a javaslat a kijuttatásra. Érdemes időben ellenőrizni, ezt legegyszerűbben a tankmix.com oldalon tehetjük meg.

Összefoglalva: a YaraVit termékcsalád tagjait a hatékonyság és a biztonság jellemzi. A felhasználó szempontjából praktikusan alkalmazható készítmények; könnyen dózirozhatók, jól keverhetőek, nincs perzselési kockázat, és növényspecifikus összetételt tartalmaz.

A tavaszi tápanyagellátás tervezésnél vegyük figyelembe, ahol ősszel nem vagy csökkentett mennyiségben juttattak ki komplex műtrágyát, megnő a mikroelemek szerepe, mivel bizonyítottan befolyásolja a makroelemek hatékonyságát. Az őszi állományok fejlettek, fontos szerepe lesz a tápanyagellátásnak.

20230227_161745.jpg

Lombtrágyázásra őszi káposztarepcénél a YaraVita Brassitrel Pro-t, kalászosoknál a YaraVita Gramitrel-t kell kiemelni mint növényspecifikus készítményt. Mindkettő készítmény tartalmazza a növény számára szükséges mikroelemeket.

Kalászosokban a YaraVita Gramitrel-t 2-4 l/ha közötti dózisban javasoljuk a kezelések számától függően. A kezeléseket bokrosodás és zászlóslevél kiterülés közötti időszakra tegyük. Őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel első kezelést tavasszal, a vegetáció induláskor, a növényvédelemmel együtt juttassuk ki 3 l/ha dózisban, majd ismételjük zöldbimbós állapotig. Mindkét növénynél fontos a kénpótlás, ehhez a YaraVita Thiotrac-t javasoljuk. A kénfelvétel a tenyészidőszakban folyamatos, a többszöri kijuttatás jól igazodik a növény igényéhez 3-5 l/ha mennyiségben.

Tavasszal a foszfor szerepe minden kultúránál nagy jelentőséget kap. Tudjuk hogy a talajból való felvehetősége soktényezős, ezért a kritikus időszakokban – ilyen például a növény kezdeti fejlődése - kiemelt szerepet kap a lombon keresztüli kijuttatása. A YaraVita Kombiphos a kiemelkedően magas foszfortartalom mellett kálium, magnézium, mangán és cink tartalma is segít a növény kezdeti fejlődésében, és az erős gyökérrendszer megalapozásban. Hektáronként 2,5 l dózissal foszfoszból 1kg feletti mennyiséget adunk ki célzottan lombon keresztül, melynek hatékonysága akár húszszorosa is lehet a talajon keresztüli hasznosuláshoz képest.