június 14, 2017

Szokatlan évjáratban is megszokott minőség és hatékonyság

Szerző: Szabari Szabolcs

Áprilisi szeszélyességet hozott eddig a május is, minden nap hullott csapadék, változatos területi eloszlásban. Az aranyat érő, nagy mennyiségű eső hatására a talaj mostanra a telítettségi közeli állapotban van, szinte mindenhol az országban.

 Kisoroltak a napraforgó- és kukoricavetések, de sok helyen megtorpantak fejlődésükben, fáznak a kis növények, mely a feltörekvő gyomoknak és kártevőknek egyaránt kedvez. Itt az ideje tehát, hogy e két tavaszi kapáskultúránkat harmonikus tápanyagellátással is megtámogassuk, mind az abszolút, mind a relatív tápelemhiányt pótoljuk. Mindezt megtehetjük a Yara magas hatóanyag-tartalmú, kiváló tartamhatással, keverhetőséggel és esőállósággal rendelkező növényspecifikus, és egy tápelemet tartalmazó szuszpenziós lombtrágyáinak segítségével. Tudjuk, hogy a búza és a repce kénigényes kultúrák, a napraforgó a bór- és molibdénhiányra érzékeny, a kukorica pedig a cinkkiegészítést hálálja meg. 

Ha napraforgó és lombtrágya, akkor YaraVitaTM Brassitrel Pro. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. A 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 124,6 g/l CaO, 69 g/l N mezo- és mikroelem-készlet optimális kiegészítést ad a napraforgó intenzív növekedése során. Növényvédelmi kezeléssel egy menetben ajánlott kijuttatni, kezelésenként 3 l/ha mennyiségben, először 6-8 leveles, majd csillagbimbós állapotban. A YaraVitaTM Bortrac a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2-3 l/ha az adag, YaraVitaTM Brassitrel Pro alkalmazása mellett ez 1-1,5 l/ha-ra csökkenthető. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében és tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem. Szélsőséges időjárási körülmények közt, stresszhelyzetekben a FolicareTM 17-9-33 B segíthet, amely egy kálitúlsúlyos, 0,2% bórtartalmú komplex, 100%-ban vízoldható lombtrágya, 3-5 kg/ha-os dózisban vagy a 1,5% koncentrációban. 

Aki továbbra is komolyan kitart az egyre csökkenő vetésterületű, s mára sajnos egyre több helyen a vetésforgó egyfajta „mostohagyerekeként” kezelt kukorica mellett, akkor ott a kálium-túlsúlyos alaptrágyázás és a fejlődő gyökérzetnek kezdeti lökést adó, vetéssel egy menetben végrehajtott mikrostarterezés után, a lombtrágyázás sem hiányozhat a technológiából. Főleg a hibrid-, csemege-, ipari vagy popcorn célú intenzív kukorica-előállítás során (de ha a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel gátolt, akkor minden esetben) levélen keresztüli tápanyag-utánpótlással tudjuk csak kiaknázni a nagy értékű vetőmagjainkban rejlő, magas terméshozamot biztosító genetikai potenciált. A kukorica lombtrágyázásának ideje a 4-8 leveles stádiumra esik, amely így más agrotechnikai műveletekkel egy menetben is elvégezhető. A Yara növényspecifikus folyékony műtrágyái közül a YaraVitaTM Zeatrel-t kifejezetten a kukorica igényéhez fejlesztették ki. Összetétele: 440 g/l P2O5, 75 g/l K2O, 67 g/l MgO, 46 g/l Zn. Magas hatóanyag tartalma (628 g/l), alacsony hektárdózisa (3-5 l) és gazdaságos, 10 l-es kiszerelése miatt kiválóan alkalmas a kukorica tápanyagigényének kielégítésére, annak intenzív növekedési szakaszában. A cink a szénhidrátok lebontásában és a fehérjetermelésben résztvevő enzimek egyik összetevője, hiánya visszafogott növekedésben és a keményítőtartalom csökkenésben mutatkozik meg. Magyarországon a mezőgazdasági területek 1/3-a cinkhiányos. A cink vegyületek oldhatósága a talajoldatban kicsi, ezért legegyszerűbben lombtrágyázással pótolhatjuk. Amennyiben nem növényspecifikus, hanem egy tápelemes lombtrágyában gondolkodunk, cinkhiány megelőzésére és kezelésére a 700 g/liter cinktartalmú, YaraVitaTM Zintrac-ot javasoljuk, 4-8 leveles fenológiai fázisban, 0,5-1 liter/ha dózisban. Kérjük, vegye igénybe a TankmixTM szolgáltatásunkat, akár interneten www.tankmix.com, akár okostelefonra telepíthető applikáció segítségével, amely egy több mint 40 000 keverési próba eredményét magában foglaló, online adatbázisként, ingyenesen nyújt Önöknek segítséget, a Yara lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéről. 

A szokatlanul induló-folytatódó esztendőnk ellenére (sőt épp ennek okán) legyen idén is a Yara a sikeres tápanyag-gazdálkodási technológia alapja, a megszokott, biztonságot adó minőséggel és hatékonysággal. Termékeink és kollégáink ehhez minden segítséget megadnak Önöknek, felmerülő kérdéseikkel kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal.