április 19, 2022

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

Szerző: Tóth Gábor

Az utóbbi évtized aszályos évei ráirányították a figyelmet a vízgazdálkodásra, és ezzel szoros összefüggésben lévő okszerű tápanyagellátásra. Ez még élesebben vetődik fel azokon a területeken, ahol takarónövényzet is van a szőlőben. A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe, a hatékony formák használata soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.

A hatékony tápanyagellátásban tudatosan kell terméket választani, a kijuttatás időpontját a növény felvételi dinamikájához igazítani. Az okszerűség jegyében célszerű a talaj- és levélvizsgálatok elvégzése és értelmezése. A kijuttatás időzítése mellett segít a látens hiány megelőzésében. Ha kialakult a hiánytünet, ott a diagnosztizálás fontos eszköze. A Yara tápanyagellátás célja, hogy jövedelmező technológiát nyújtson a szőlőtermelőknek, a versenyképes, stabil termésátlag elérésével.

A jelenleg kialakult helyzetben sokan kihagyják vagy csökkentik az alaptrágya mennyiséget. A hatékonyság jegyében a tavaszi alaptrágyázásra a YaraMila Cropcare komplex, és a YaraRega 9-0-36 granulált kálium-nitrát műtrágyát javasoljuk. Mindegyik összetétel könnyen felvehető, 100%-ban vízoldható, jól hasznosuló tápelemet tartalmaz. A makroelemek mellett magas, 35% ként is tartalmaz (SO3 formában). A kén egyes fajtáknál különösen fontos az aromakomponensek szintézisében. A mennyiségi és minőségi elemek megalapozásához a YaraLiva Nitrabort javasoljuk. A kalciumot 100% vízoldható formában tartalmazza, és a közvetlen felvehető nitrogénforma mellett bórt is tartalmaz. A kalcium és a bór erősíti a szöveteket, fokozza a szőlő ellenállóképességét. A szőlő kalciumigénye jelentős, fajtától és a talajtól függően 10 tonna terméshez 100 kg kalciumra is szükség lehet. A tervezett nitrogén mennyiségnél vegyük figyelembe a talaj fizikai jellemzőit, a fajta növekedési erélyét, és a venyige mulcsozás többlet nitrogén hatóanyag igényét. A műtrágya összetétel választás és a szükséges mennyiség megállapításához számoljunk a talaj- és levélvizsgálat eredményével.

A tápanyagellátás másik lényeges pillére a lombtrágyázás, mellyel gyorsan és hatékonyan tudunk több tápelemet is pótolni. Itt a javaslatunk a YaraVita termékcsalád, mely a világ legnagyobb lombtrágya gyárában készül, ahol 55 év tapasztalata garantálja a gyártási és termékminőséget. Minden YaraVita lombtrágya tartalmazza a teljes permetlé mennyiséghez szükséges nedvesítő és tapadásfokozó adalékot, ezzel növeli a permetezés hatékonyságát és jelentős költséget takarít meg. A tartamhatás kulcsszó a tápanyag-utánpótlásban. Létfontosságú, hogy a tápelem hosszú időn keresztül megfelelő mennyiségben álljon a növény rendelkezésére, felvehető formában. Ebben jelentős szerepe van többek közt a részecske méretnek és a termék formulációjának. A YaraVita termékek magas hatóanyagtartalmúak, így elegendő 3-5l/ha mennyiségben kipermetezni a szükséges hatékonyság eléréshez.

A szőlő lombtrágyázás gerince 4 termékre épül: A növényspecifikus YaraVita Frutrel 749 g/l tápelemet tartalmaz. Javaslatunk 2-4 kezelés 2,5-5 l/ha adagban, a virágkezdemények megjelenésekor, majd fürtmegnyúlás alatt, a virágzás kezdetén, és a virágzás végén, kötődéskor. A YaraVita Bortrac kezelést a fürtvirágzat kialakulása, és a virágrügyek megjelenésére időzítsük, 1,0 l/ha dózissal. Szüret után 2 l/ha dózissal már a következő évi termőalapok kialakulását segítjük. Bogyónövekedés alatt a YaraVita Universal Bio segít a stresszhelyzet megelőzésben, és biztosítja a bogyófejlődéshez szükséges makro- és mikroelemeket. A YaraVita Safe K (500 g/l K2O), az egyik leghatékonyabb termék a káliumpótláshoz. Segít a szőlő optimális vízháztartás egyensúlyát fenntartani, és alkalmazásával csökken a szőlő aszályérzékenysége. A YaraVita termékek keverhetőségét a www.tankmix.com oldalon ellenőrizheti.

A hatékony tápanyagellátás alapja a megtervezett tápanyag-utánpótlás.