augusztus 18, 2017

Aktuális tápanyag-ellátási ajánlások szőlőben

Szerző: Tóth Gábor

A beköszöntött hőség okán egyre több tőkén tapasztalható a foltokban sárguló levélzet. Ezeknél a tőkéknél jelentősen csökken a fotoszintetizáló felület aránya, kisebb arányban épül be a szárazanyag a bogyókba. A rendkivűli hőség augusztus elején tovább fokozódott, mely a tőkék kondícióját jelentősen igénybe veszi.

A napközben mért hőmérséklet 36-40°C közt alakult, ugyanekkor a szőlőtőke levelénél 48-53°C fokot is mértünk. A hőség és az erős az UV sugárzás a bogyókon napperzselés formájában jelentkezik.

A fajtára jellemző bogyó színeződése elindult a kékszőlőknél.

Aktuális tápanyag-ellátási feladatok:

Fontos feladat a különböző stresszhelyzetek megelőzése vagy orvoslása, a zavartalan bogyónövekedés biztosítása. Ez lehet abiotikus vagy környezeti tényező okozta stressz (pl hőség,csapadékhiány), de akár vegyszerérzékenységből adódó is.

A tápanyag-ellátási zavarok befolyással vannak a szőlő minőségre (cukor-sav arány) és a borminőségre.

Sorban jelennek meg a tőkén a különböző levéltünetek, melyek a tápanyag-felvételi zavarral összefüggésbe hozhatók. Ilyen a fürt érési időszakban a fürtfonnyadás, a kocsánybénulás. Jellemző tünetek még, hogy a bogyó gyengén színesedik, alacsony a cukorfok, bogyók hirtelen töppedni kezdenek, valamint a turgorvesztés. A tünetegyüttes kialakulásának egyik fő oka a növény hormonháztartásában bekövetkező fiziológiás anyagcsere zavar. A tünetek általában a fürtzáródás után és érésben lévő fürtökön jelentkeznek.

A légköri aszály, és a hőség miatt a kálium felvétel dinamikája lelassult. Egyre több helyen már láthatók káliumhiány tünetei. Ebben az időszakban nagy a szőlő kálium igénye, mely egy része a termésfejlődéshez szükséges, másik része a vessző és fás részekbe raktározódik, és befolyásolja a 2018. évi termőképletek kialakulását. Ebben az időszakban fontos, hogy pótoljuk a hiányzó káliumot.

Milyen kombinációt javaslunk?

    • Érési folyamat, beltartalmi paraméterek elősegítése:

        YaraVitaTM Safe K 3-5 l/ha

        YaraVitaTM Bortrac 0,5-1 l/ha

    • Napégés megelőzése fürtön, bogyón:

        YaraVitaTM Stopit 4-6 l/ha

    • Fürtfonnyadás, kocsánybénulás, fiziológiás zavarok megelőzése:

        YaraVitaTM Safe K 3-5 l/ha

        YaraVitaTM Magtrac 4 l/ha

    • Klórózis, sárguló levelek megjelenése esetén:

        YaraVitaTM Safe N 300 5 l/ha + YaraTeraTM Rexolin E13 1 kg/ha

Fontos, hogy a területen jelentkező hiánytüneteket és fiziológiás problémákat pontosan beazonosítsuk, mivel a tünetegyüttes alapján kell a tápelem arányokat beállítani. Ehhez érdemes levélmintát begyűjteni a területről, hogy a laborvizsgálat eredményéből képet kapjunk a pillanatnyi tápelem-ellátottságról. Ez alapján már pontos szaktanácsot lehet összeállítani a szükséges kezelésekhez.

Termékleírás:

    YaraVitaTM Magtrac: Magas magnéziumtartalmával (500 g/l MgO), növeli a fotoszintézist, segít a kocsánybénulás és magnézium hiány megelőzésében.

    YaraVitaTM Safe K: Könnyen felvehető, magas kálium hatóanyag szerves formában (500 g/l K), a fürtfonnyadás megelőzésére, növeli a természetes ellenálló képességet, javítja a szőlőtőke vízháztartását.

    YaraVitaTM Stopit : Magas kalciumtartalmú (224 g/l CaO) lombtrágya, amely erősíti a bogyóhéjat, rugalmasabbá teszi a bogyó textúráját, és segít megelőzni a napégést

    YaraVitaTM Bortrac: Koncentrált bórkészítmény, (150 g/l bór), cukortartalom növelés,bogyóhéj-sejtfal erősítés.

    YaraTeraTM Rexolin E13: Speciális vaskelát készítmény, lombon keresztüli kijuttatásra.