október 05, 2016

Őszi lombtrágyázás intenzív repcetermelőknek

Szerző: Tóth Gábor

Az intenzív repcetermesztés egyik fontos követelménye, hogy a kikelt állomány már ősszel kellő figyelmet kapjon tápanyag-ellátás és növényvédelem területén is. Az ősszel kijuttatott lombtrágya kiváló kiegészítője a YaraMila alaptrágyáknak.
A lombra kijuttatott tápelemek a száraz, csapadékszegény őszi körülmények között is biztosítják a fejlődés megindulásához szükséges tápelemeket, a már kikelt de még fejletlen gyökérrendszerrel rendelkező állomány számára. Az állomány állapotától függően kell a kezeléseket elvégezni.

Amennyiben a repceállomány fejlődése optimális, a tőszám is jól beállt, fontos a megfelelő bór ellátottság biztosítása. Emellett a mangán és a molibdén kijuttatása növeli az állomány áttelelésének biztonságát, és serkenti az asszimiláták képződését. Erre azért is van szükség, mert ősszel gyengébb fényviszonyok között kell a növénynek a fejlődéséhez és az átteleléshez szükséges tápanyagokat előállítani. A tápanyagok egy része a karógyökérben raktározódik, amely a későbbiek során a megfelelő tápanyag koncentráció kialakulását biztosítja a növényben, a vegetációs folyamatok leállása előtt.

Kezelési javaslat:

    • YaraVitaTM Brassitrel Pro 2 l/ha

    • Állomány fejlettségétől függően, 3-4 hét múlva ismételjük a kezelést 1 l/ha dózis kijuttatásával.

Ha környezeti okok miatt stresszes, gyengén fejlődő az állomány, akkor foszfor és bór hangsúlyos összetételű lombtrágya kijuttatását javasoljuk, természetesen mikroelem kiegészítéssel. Egy ilyen kombináció csökkenti a környezeti stressz káros hatásait, és elősegíti a hajtás és gyökérfejlődés optimális ütemét. A YaraVitaTM KombiPhos az említett összetételével segíti a karógyökér kifejlődését, és biztosítja az energiatranszportot a növekedési pontoknak. Emellett az elkészített tankkeverék kémhatását is csökkenti, így a kijuttatott peszticidek hatékonysága is megnő.

Kezelési javaslat:

    • YaraVitaTM KombiPhos 2-3 l/ha + YaraVitaTM Bortrac 1 l/ha

    • YaraVitaTM Brassitrel Pro 2 l/ha 2-3 héttel később, ami további szerepet játszik az állomány téllálóságának növelésében.

Miért lombtrágyázzunk ősszel YaraVitaTM termékekkel?

    • A gyorsan hasznosuló tápelemek biztosítják az egyenletes állomány fejlődését

    • A kezdeti fejlődés intenzívebb, ezáltal csökken a rovarkártétel kockázata (a rovarölőszeres magcsávázást az EU direktiva továbbra is tiltja)

    • Csökkenti a csapadékszegény őszi periódus negatív hatásait

    • Ideális tápelem-kombináció az optimális őszi állapot eléréséhez, és télre való felkészüléshez

    • A repce igénye alapján összeállított recept, melynek eredménye erős karógyökérzet és „ülő repceállomány”

    • Feltölti tápanyaggal a raktározó karógyökeret

    • Maximalizálja a fotoszintézist, így elősegíti a tápanyag-beépülést az őszi rövidnappalos időszakban is

    • Nagyobb flexibilitás a vetés intervallumában

    • Egységes,hiánytünet mentes állomány az őszi vegetációs periódus végéig

    • Jó tavaszi start

Termelők mondták …….. YaraVitaTM a gyakorlatban

Galgahévíz- Faluszövetkezet, Kovács Róbert

Pest megyében szántóföldi növényekkel foglalkozunk 1500 hektáron. A YaraVitaTM Brassitrel Pro kijuttatása után a repce tavaszi indulása látványos volt. A későn vetett repcék esetében is kiemelkedő eredményt tapasztaltam a fejlődésben. Mellette konkurens terméket is kipróbáltam, de semmi különleges hatást nem mutatott.

Vác-Eurotrust Kft, Herczeg Norbert

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a tápanyag visszapótlásra. A repce és kalászosok esetében már ősszel elkezdjük a lombtrágyázási programot. Összességében több mint 1000 hektáron alkalmazzuk a különböző összetételű YaraVitaTM készítményeket. Olajos növényeknél a YaraVitaTM Bortrac, YaraVitaTM Brassitrel Pro, kalászosoknál YaraVitaTM Mantrac, YaraVitaTM Coptrac termékeket használjuk. A YaraVitaTM Zintrac magas hatóanyag tartalmú formulázott készítménnyel pedig hatékonyan fedezzük a kukorica cink szükségletét

Érsekvadkert-Agroméra Zrt, Kotlár István

Hagyományosan szántóföldi növények termesztésével foglalkozunk. A vetésforgótól függően 450-550 ha területen termelünk őszi káposztarepcét minden évben. A repce jó tápanyag reakcióval rendelkező olajos növényünk. A lombon keresztüli tápanyag-ellátás gerincét a YaraVitaTM Thiotrac képezi. A kijuttatást jól időzítve, a YaraVitaTM Thiotrac kezelésre minden évben terméstöbblettel reagál a repce. Tavaly a tábla rekord 5 tonna feletti termés volt.

Valkó-Hajta 2000Kft, Tusor László

Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk 1200 hektáron. Az intenzív repcetermesztés sarkalatos pontja a tápanyag-ellátás, hiszen egy magas tápanyag igényű növényről van szó, amely esetében azonban gyakran terméslimitáló tényezőként jelentkezik az egyes tápelemek, mint a kén, bór, mangán, magnézium, vagy éppen a molibdén hiánya. Az optimális tápelem-ellátottság biztosítására első lépésben már ősszel kijuttatjuk a YaraVitaTM lombtrágyákat, hogy a nyugalmi állapot bekövetkeztéig megerősödjön a repceállományunk.

Termékinformációk:

    YaraVitaTM KombiPhos* 440 g/l P2O5, 75 g/l K2O, 67 g/l MgO , 10 g/l Mn , 5 g/l Zn

    YaraVitaTM Brassitrel Pro* 70g/l Mn; 60 g/l B; 4 g/l Mo; 69g/l N ;118g/l MgO ; 125g/l CaO/

*YaraVitaTM Brassitrel Pro és a YaraVitaTM KombiPhos együtt tankkeverékben nem juttatható ki. A YaraVitaTM termékek keverhetőségéről további információk: www.tankmix.com

A termékekről részletes információt a www.yaravita.hu , a keverhetőséggel kapcsolatos tudnivalókat www.tankmix.com weboldalon találhatók.