február 28, 2021

Szezon van!

Szerző: Gyuris Kálmán

Eltelt közel két hónap az évből, a tavaszi szezon sűrűjében vagyunk. Az időjárás hű maradt nevéhez, volt itt már minden, hó, eső, hideg, meleg, csak sok évi átlagnak megfelelő, kiszámítható idő nem. (Azt gondolom, ez így is lesz a következő hetekben, hónapokban is). Ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a növényeinkért, amit lehet biztosítsunk nekik, hogy minél kisebb legyen az hektikus hőmérséklet és csapadékellátottság okozta termésveszteség. Mit tudunk ehhez a Yara Hungária Kft. részéről biztosítani?

Alaptrágyázás: Egy kéthetes időszakot leszámítva folyamatosan beszerezhetőek a YaraMila termékeink, minden fajta ellentétes hírrel szemben. A tavaszi vetésűek alá első helyen a YaraMila 8-24-24 összetételt javasoljuk, illetve az ettől kissé eltérő YaraMila 7-20-28-t. Magas kálium- és foszfortartalom, kén és mikroelem kiegészítéssel. Teljes felületre 250-350 kg/ha, vetéssel egymenetben 150-200 kg/ha az ajánlott dózis.  Ha bátrabban nyitjuk a P/K arányt, akkor a YaraMila 9-12-25 felé mozduljunk el.  Kiváló K ellátottság esetén, vagy ha starter típusú kijuttatásban gondolkodunk, akkor a YaraMila 16-27-7 az ideális megoldás. Ennek a terméknek nyugodtan adhatnák a kukorica starter vagy napraforgó starter nevet is, minden szempontból korrekt elnevezés lenne. Ahogy közeledik a vetés ideje, úgy nő a jelentősége az oldékonyságnak, szórásképnek, magas hatóanyagtartalomnak, vagyis minden olyan tulajdonságnak, ami jellemzi a YaraMila család tagjait. (Aki alaptrágya vásárlásban gondolkodik, bátran keresse kereskedőjét, illetve, ha bizonytalan, akkor a Yara csapat valamelyik tagját!).  Külön felhívnám a csemegekukorica, zöldborsó termesztők figyelmét ezekre a termékekre, azzal a kiegészítéssel, hogy garantált minőséget kapnak, minden fajta nehézfém, vagy káros anyagtól mentesen!

Fejtrágyázás: Nagyon sok helyen már az első kiszórás megtörtént, a fagyok, illetve a bőséges csapadékellátottság erre inspirálta a termelők jelentős részét. Abban az esetben, ha még hátra van az első kijuttatás, vagy a másodikra való beszerzés a kérdés, ajánlom mindenki figyelmébe a YaraBela Sulfan nevű termékünket. A nitrogén és a kén együttes kijuttatása egy magasabb minőséget jelent a fejtrágyázásban, a megfelelő kén biztosítása mellett a nitrogén hatékonysága is sokat javul, és a talajunk védelmébe is ezzel a termékkel járunk el a legjobban. Átlagosan 250-300 kg/ha mennyiséget javaslunk.

Lombtrágyázás: Nincs olyan megközelítés, ahol a növényspecifikus termékeink ne állnák a versenyt, akár hatóanyag tartalomról, akár növényre szabott összetételről, akár ár/érték arányról van szó. Ha valaki azt mondja, hogy ő tud olcsóbbat, akkor mindig nézzünk az egységnyi mennyiség ára mögé, mi is van ott valójában. Az általunk javasolt mennyiségek szakmailag indokoltak. Abban az esetben, ha ezek után csak a Ft/l a döntés alapja, illetve az ebből számolt hektárköltség, akkor a Yara termékek esetében az egyéb termékekhez képest ugyanannyi hatóanyag biztosításához sok esetben elegendő az 1 - 1,5 l is. Hangsúlyozom, ez nem szakmai, csak pénzügyi számolás esetén alkalmazzuk!

Kalászosok lombtrágyázására a YaraVita Gramitrel, 3 l/ha mennyiségben indokolt és javasolt, bokrosodás környékén.  Kétszeri kezelés esetén a 2x2 litert ajánlom, legalább 4-6 hét különbséggel. A több mint 600 gramm mezo- és mikroelem az össztermést garantáltan növelő tényezőkre pozitívan hat, pl: szemszám, ezerszemtömeg stb. Kénpótlásra a YaraVita Thiotrac az ajánlat, átlagosan 5 l/ha mennyiségben. (kiemelkedően magas kéntartalom!)

Őszi káposztarepce lombtrágyázása: Hasonló dózis, 3 l/ha, de természetesen más termék, más összetétel, a YaraVita Brassitrel Pro a növényspecifikus termék, amely tartalmaz kalciumot, magnéziumot, bórt, molibdént, mangánt és nitrogént.  A kora tavaszi kijuttatás az ideális, amelyet YaraVita Bortrac (1,5 l/ha) és a már említett YaraVita Thiotrac (5 l/ha) használatával egészíthetünk ki. Minden YaraVita termék tartamhatással, esőállósággal, kiváló keverhetőséggel (wwww.tankmix.com) rendelkezik.

Egy mondat még a mikrogranulátumunkról: A Yara NP Starter (10,5 % N, 47 % P2O, 1,8 % Zn, 0,1 % B) a termékünk, ezt ilyen magas hatóanyag-tartalom mellett 10-15 kg /ha mennyiségben javasoljuk.

Záró gondolatként csak annyit, hogy sokan megkeresnek az idei szezonban a különböző vízoldható kertészeti mono műtrágyák szántóföldi használatával kapcsolatban. Arra kérünk mindenkit, ilyenkor keresse meg Yara szaktanácsadóját, mert itt sok mindent kell tisztázni!